有冇人知, 劉華係點樣好返?

anma
|
見到劉華一家3口幸福外遊回港, 真心替佢高興。
舊年墮馬意外, 應該傷得幾重, 有冇知佢到底佢傷勢係點? 傷左邊度? 點樣可以咁快康復, 吉人天相。

kwanso78
|
個人覺得,人既意志力比一切都重要!
加上佢有一個團隊既人幫佢安排治療!
不過真❤覺得佢堅!
廷廷媽
|
好似中西一齊治療, 不過我覺得佢冇完全康復, 應該仲要做下治療同埋唔可以做某d動作咁.....
大力大力
|
自然界萬動都有自己復元機能, 除非常非常嚴重,休息久身體便自能我修復的~
anma    發表於 18-8-22 12:14
anma
|
回覆 kwanso78 的帖子

佢真係好勤力, 好努力, 正如你講, 好堅!
anma
|
回覆 廷廷媽 的帖子

骨傷治療係漫長, 但見佢而家咁都叫做行動自如, 已非常好。
tsung
|
anma 發表於 18-8-22 12:11
回覆 kwanso78 的帖子

佢真係好勤力, 好努力, 正如你講, 好堅!

blackberry
|
佢好勤力,每日做物理治療 新廣告都出左
Tobbyy
|
佢意志力真係好強,我唔鍾意睇佢唱歌做戲,但佢為自己人生不停打拼呢點,真心佩服,如果做到佢,真係不枉此生。
Poyau
|
tsung 發表於 18-8-22 12:20

JUNE408
|
anma 發表於 18-8-22 09:25
舊年墮馬意外, 應該傷得幾重, 有冇知佢到底佢傷勢係點? 傷左 ...

邊度見到?
bosch
|
佢有一班名醫去醫佢, 起碼唔會被擔誤病情先. 仲有佢都要有鬥志又好努力做康復運動, 咁至可以快d 好番.

鬥志同恆心真係好緊要. 我家中有老人家跌斷腳骨, 醫生預康復期要1年, 打石膏鑲鐵板等要1.5-2個月時間, 之後要再學行路, 做物理治療至係最漫長, 初初佢唔敢行, 要慢慢游說至得, 8個月後揸到車又去到旅行, 行得好慢又唔行得耐但總叫生活正常番d. 如果佢一直唔肯做運動, 可能連出一陣街都唔得.
queenyeeyee
|
JUNE408 發表於 18-8-22 16:26
邊度見到?

應該係報紙/雜誌 (蘋果)
cindy618
|
都一年呢
chingyeewong
|
JUNE408 發表於 18-8-22 16:26
邊度見到?

手機版壹週刊、在機場全程拖住阿女行、可能平時好少機會可以拖住爸爸行、阿女開心到跳下跳下、不停張閈囗笑、好可愛。
chingyeewong
|
anma 發表於 18-8-22 09:25
舊年墮馬意外, 應該傷得幾重, 有冇知佢到底佢傷勢係點? 傷左 ...

記得舊年8月佢復出為電影宣傳、佢透露脊髓骨L5及L6二節骨、一斷一裂!
要慢慢等傷囗愈合、大概一至二年時間!
如果二年後都愈合吾到、就永遠都係咁!
佢都有透露曾經離開隻馬、但還欠少少鏡頭、再上番去、就發生意外!
連佢自己都話:
好多嘢整定!
anma    發表於 18-8-23 12:27
anma
|
回覆 bosch 的帖子

同意, 鬥志同恒心好緊要, 復康路唔易行 , 老人家真利害
小雄維尼
|
blackberry 發表於 18-8-22 12:28
佢好勤力,每日做物理治療 新廣告都出左

吾到佢吾勤力, 成棚人等佢養