自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

SandyWu 發表於 18-8-23 01:47
生物製劑会有副作用嗎?

生物製劑? 咩野黎既?

大宅

magicboyr 發表於 18-8-22 23:48
btw,係邊六種?

https://kknews.cc/health/p43o8rz.html
我揾到

大宅

畀面勳章

sillykaka 發表於 18-8-22 23:31
我C6已經病發15年,乜嘢中西醫、自然療法、藥膏、照燈、補充劑、介口等等全部試勻,我C6係訓好多的人,每 ...

浸海水係有效,浸鹽水都得。有時我有皮膚病都係浸鹽水。
另外去東南亞地方天氣熱,出汗多,天然去濕

大宅

回覆樓主

生物制劑。

有冇睇類風濕科醫生?問醫生詳情吧。生物制劑雖然貴,但能對症下藥,非常有效。

大宅

magicboyr 發表於 18-8-22 23:25
有吖有吖 無心下,我有新發現。本身攞左14日swisse男士維他命食。食左兩三日發現好轉,我冇用任何藥膏。有 ...

多謝你既sharing 吖,想問係咪呢隻?

大宅

回覆樓主

好開心大家既回覆,我會叫家人慢慢試下

大宅

Glossimar 發表於 18-8-23 06:27
生物制劑。

有冇睇類風濕科醫生?問醫生詳情吧。生物制劑雖然貴,但能對症下藥,非常有效。

暫時睇左皮膚科,只係比類固醇同洗頭沖涼液

水晶宮

leewen 發表於 18-8-22 11:29
想請教,家人由4月開始身上出現點點,會甩皮,有時痕,依家生到成個人都有,睇西醫確診牛皮癬,但只比類固 ...

你上網search下"牛皮癬自愈吧"和"上帝的紋身吧", 係百度貼吧, 果度d會員都係用自愈方法醫好牛皮癣, 可以參考一下。

你家人應該係guttate psoriasis, 點滴狀牛皮癬, 初起係紅點, 唔會點痕; 慢慢擴大, 會間中痕, 和甩厚皮, 呢個大概係爆發期前期階段。要等到每個點變大變平連成片, 全身甩碎皮, 勁痕...去到呢個階段就係外觀上最差(好多人捱唔住就去搽和食類固醇), 但就係自愈開始o既先兆, 要捱過呢個階段, 等d牛皮癬變大甚至連成片, 再甩哂碎皮, 再變薄, 由紅變淡, 最後中間變白, 就係好番o既時候。

如果以上過程中, 曾經用過類固醇去抑制, 咁就會斷斷續續, 抑制住牛皮癬o既周期, 好耐都唔會好。

以上係個人意見, 當然你可咨詢醫生, 但非常肯定, 西醫係冇得醫, 只係幫你消減或抑制症狀。牛皮癬係免疫系統失衡o既反應, 根本唔係病, 係身體話你知你身體失衡要去調節一下。

年紀小o既小朋友, 係有機會好番o既 (我個中醫就醫好左十幾個小朋友, 到現在d小朋友都係成年人了, 沒有翻發)。
大人初發就較易醫, 但延醫o既再睇中醫都唔易斷尾。

另外, 我都有唔少朋友係用順勢去醫, 但不是香港的。
有一個用順勢控制得幾好(HK的), 但都冇完全好番, 所以唔介紹。

水晶宮

仲有呢個fb group: "psoriasis healing warriors", 好多谷友都自愈好番, 不過係外國人為主, 全英文交流(但大家都好真心分享, 冇sell野), 係一個好好o既supporting group!

水晶宮

magicboyr 發表於 18-8-22 23:25
有吖有吖 無心下,我有新發現。本身攞左14日swisse男士維他命食。食左兩三日發現好轉,我冇用任何藥膏。有 ...

swisse男士維他命,請問係邊到買?

珍珠宮

畀面勳章

Elenalan 發表於 18-8-23 12:59
你上網search下"牛皮癬自愈吧"和"上帝的紋身吧", 係百度貼吧, 果度d會員都係用自愈方法醫好牛皮癣, 可以參 ...

可否pm医好小孩既中医資料, thanks!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

jannlly 發表於 18-8-22 12:07
許多中醫話可醫治,其實係呃人,唔好信。

中醫只識介介介,中藥會發發發。

大宅

leewen 發表於 18-8-23 09:15
多謝你既sharing 吖,想問係咪呢隻?

對吖 fb 有試用

https://www.facebook.com/352069248527906/posts/616470932087735/

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

想請教,家人由4月開始身上出現點點,會甩皮,有時痕,依家生到成個人都有,睇西醫確診牛皮癬,但只比類固 ...

放鬆心情

大宅

magicboyr 發表於 18-8-23 19:35
對吖 fb 有試用

https://www.facebook.com/352069248527906/posts/616470932087735/

我係完全lotion都冇用,昨晚先開始加埋lotion. 完全係感覺好好。 只係仲有一小圈 小小腫。過多幾日我加多隻葯膏搽,我知可以消腫。 有新update我再分享。

珍珠宮

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 18-8-23 13:14
swisse男士維他命,請問係邊到買?

屈人寺,想平 Iherb.

珍珠宮

回覆樓主:

有可能斷尾嘅方法,就係食蘋果果膠,我ANA陽性咗廿幾年,試過指數達1000度,西醫幫唔到,但食蘋果果膠後變番陰性了,所以一直食緊!你上iherb訂啦!好平!
你上網搜尋蘋果果膠自體免疫,就有好多資料

水晶宮

yeemeif 發表於 18-8-24 17:30
有可能斷尾嘅方法,就係食蘋果果膠,我ANA陽性咗廿幾年,試過指數達1000度,西醫幫唔到,但食蘋果果膠後變 ...

請問小朋友啱食嗎?已經好番,只係想鞏固,Thanks!

複式洋房

有買保險就私家生物制劑,但無斷尾,當然咩都有副作用

大宅

magicboyr 發表於 18-8-23 19:38
我係完全lotion都冇用,昨晚先開始加埋lotion. 完全係感覺好好。 只係仲有一小圈 小小腫。過多幾日我加多 ...

Hello, 請問你有無新update吖?同埋你查緊邊隻藥膏?有無類固醇架?

首頁

尾頁

跳至