黎緊開學想幫小朋友報英文班

天降大任
|
仔仔9月就正式係小一生,自己都有d擔心佢應唔應付到,尤其係英文呢科。呢排都有聽番d媽媽朋友話可以比小朋友去學phonics,可以教佢地發音個d。報呢d課程係咪可以幫到小朋友?
RubyYu07
|
我個人意見就覺得唔使操之過急,睇定先。我都信任小學老師既,如果學左一個學期後覺得有需要,再報。
haha748494
|
系吖,上小一,唔洗太擔心,睇下BB成績點先。
nel1013son
|
小一咁細個,唔好操之過急,最好就培養興趣,睇下書、講下故仔咁,我個E甥學英文都係,耐唔時睇下卡通片跟著唱歌,慢慢掌握到d生字,佢就會自然想學,家陣佢5歲人仔,同我睇戲,仲識讀晒Marvel班superhero名,好開心咁,好過返補習班啦,陪伴緊要過催谷呀
musiccisum
|
天降大任 發表於 18-8-22 11:46
仔仔9月就正式係小一生,自己都有d擔心佢應唔應付到,尤其係英文呢科。呢排都有聽番d媽媽朋友話可以比小朋 ...

phonics係幼稚園開始學的
天降大任
|
nel1013son 發表於 18-8-23 19:26
小一咁細個,唔好操之過急,最好就培養興趣,睇下書、講下故仔咁,我個E甥學英文都係,耐唔時睇下卡通片跟 ...

咁叻?識讀曬咁多個hero名?
天降大任
|
musiccisum 發表於 18-8-23 22:55
phonics係幼稚園開始學的

係咩?仔仔個間又好似冇教
musiccisum
|
天降大任 發表於 18-8-24 12:52

如果學校無一般出去學
SWEETPOTATOMA
|
學phonics最好A~Z全部識晒同認得
幼稚園都有略略咁教
cli51
|
回覆 天降大任 的帖子

如果小朋友對呢方面有興趣嘅話,比佢學左都冇壞,尤其係英文。
cli51
|
天降大任 發表於 18-8-24 12:52

我諗就唔係間間都有教,如果冇教最好就係出面學喇~
MsAliceCheung
|
回覆 天降大任 的帖子

主流英文幼稚園一定會教PHONICS, 我所知的2間小學也有教PHONICS。學了PHONICS 有助讀英文字及 "串字"。 英文發音不止 26個字母,共有44個,要分階段學。要想省錢,家長也可自己教。網上有很多自學材料,例如YOUTUBE 上。
從小打好基礎很重要,但最重要是讓小孩喜歡學。我的外甥在DSE 英文就差一分,進不了大學。家長要小孩學好英文,自己也要投入學。我認識一位媽媽,她自己就報讀了成人英文班。日常生活中有很多學習的材料,例如屋苑的告示牌 "Don't pick flowers" 這簡單句子就有三個學習要點。
有一點要注意,學了PHONICS 不等於明白英文字的意思。要明白字的意思,要利用實物或圖像。
ami123
|

回覆 天降大任 的帖子

我自己就有比阿仔去學,見佢學左一排,老師都有讚佢講英文好左~佢比老師讚完之後講英文仲大膽左好多!
天降大任
|
cli51 發表於 18-8-27 12:49
回覆 天降大任 的帖子

如果小朋友對呢方面有興趣嘅話,比佢學左都冇壞,尤其係英文。 ...

咁又係,英文呢方面我自己都學左咁多年,我都係冇d進步
天降大任
|
MsAliceCheung 發表於 18-8-27 16:03
回覆 天降大任 的帖子

主流英文幼稚園一定會教PHONICS, 我所知的2間小學也有教PHONICS。學了PHONICS 有助 ...

其實照你咁講,比小朋友係出面學會好d喎!我地自己又唔識教
天降大任
|
ami123 發表於 18-8-27 18:52
回覆 天降大任 的帖子

我自己就有比阿仔去學,見佢學左一排,老師都有讚佢講英文好左~佢比老師讚完之後講 ...

咁你阿仔係邊度學?
eek927
|
天降大任 發表於 18-8-22 11:46
仔仔9月就正式係小一生,自己都有d擔心佢應唔應付到,尤其係英文呢科。呢排都有聽番d媽媽朋友話可以比小朋 ...

小朋友有興趣學左都好,英文呢d都要慢慢浸先得
eek927
|
回覆 ami123 的帖子

講英文大膽左係好事黎!!好叻呀!
ami123
|
天降大任 發表於 18-8-28 11:48
咁你阿仔係邊度學?

我報左jxlly kingdom,佢地平時上堂都係用d字卡同小遊戲去教,我見阿仔都學得幾開心。
ami123
|
eek927 發表於 18-8-28 13:07
小朋友有興趣學左都好,英文呢d都要慢慢浸先得

細細個學語言係會快d,所以小朋友有興趣去學就比佢地試下~