仔仔開學 媽媽超緊張

luckluckmama
|

黎緊9月細仔都終於讀K1,仔仔超開心而作為媽媽既我就超級緊張
明明所有野都已經定好哂買好哂,但我仲硬係有D唔放心,覺得有D野未做
到底係我心理作用定咩?媽媽們可以分享下有咩要留意嘛?
emmmacyk
|
媽咪放鬆啲,你緊張小朋友都會被你影响架!
剛開學啲嘢有甩漏都正常,最緊要同老師緊密溝通。
如果啲嘢已準備好哂,可以每樣嘢都貼返小朋友個名,咁就跌咗都搵得返(杯蓋食物盒蓋都要貼),有時間就教下小朋友點開杯蓋毛巾盒蓋,第佢跟老師指令都易啲
mandychan0510
|
放鬆d啦, 小朋友肯返學已經好好
jm如果怕執漏野就mark低有咩要準備
再逐個tick返睇下做齊未就得啦
RubyYu07
|
我個仔返幼兒園,我都好緊張,驚佢唔適應
haha748494
|
系吖,好似我哋要返學咁,大家心情放輕鬆D喇。
Bossypig
|
書簿校服個d一般都執齊嫁喇 多數都係jm緊張 自己嚇自己姐
不過有樣野好多媽媽都忽視左 記得要提小朋友注意個人衛生 勤力d洗手
d小朋友成班一齊玩一個有菌就好易傳染
除左教佢地自律去保持衛生 我仲會出門口前同小朋友噴一噴消毒殺菌噴霧係手
我要做媽媽
|
一緊張就會覺得仲有D咩未準備好架!我自己都會咁,你放鬆D喇,放鬆D自然會醒起差D咩喇,咪仲緊張過你既小朋友
luckluckmama
|
Bossypig 發表於 18-8-24 11:49
書簿校服個d一般都執齊嫁喇 多數都係jm緊張 自己嚇自己姐
不過有樣野好多媽媽都忽視左 記得要提小朋友注意 ...
JM講得岩,我都真係冇留意呢樣野tim
等我襯仲未開學同仔仔灌輸多d衛生常識先
但噴消毒殺菌噴霧有用咩?係屋企都唔會有菌,出到街又乾哂

lingwong123
|
luckluckmama 發表於 18-8-28 10:54
JM講得岩,我都真係冇留意呢樣野tim
等我襯仲未開學同仔仔灌輸多d衛生常識先
但噴消毒殺菌噴霧有用咩?係屋 ...
有用架,我都會好似JM咁噴下女女手腳,
我用氣淨達個隻噴一噴可以KEEP到6-8個鐘,都夠一日番學時間用
之前play group好多小朋友一齊病,我女女就避過一劫

ZUMOO
|
回覆 lingwong123 的帖子

你會唔會俾埋佢,係返學期間噴?
GCHK
|
放鬆D喇,俾少少期間佢去適應
bchuma
|
luckluckmama 發表於 18-8-22 11:48
黎緊9月細仔都終於讀K1,仔仔超開心而作為媽媽既我就超級緊張
明明所有野都已經定好哂買好哂,但我仲硬係有 ...

可以理解媽咪心情,其實媽咪果種緊張就係開心嘅進一步發展,take it easy 啦,好快大家都會適應。
hamsterma
|
luckluckmama 發表於 18-8-22 11:48
明明所有野都已經定好哂買好哂,但我仲硬係有 ...

唔使太過緊張
GCHK
|
都好正常嘅,不過要俾小朋友學識獨立