自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說大約半年前有件事令我好傷心難過,當時有個fd話忙完手頭上工作出黎陪我,但1足足半年冇搵過我,期間上佢fb睇,唔係約朋友食飯就係去旅行,幸好仲有其他好友開解,所以都話之佢,佢唔搵我 都費鬼時搵佢
點知幾日前又搵番我喎,wts問我近排點呀,我心諗 你冇野呀,而家先黎問我點? 簡單覆左句 ok啦,冇再理佢

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

好簡單...佢當你係好普通既朋友...可有可無....唔洗上心啊

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

SUMMER581 發表於 18-8-22 12:07
話說大約半年前有件事令我好傷心難過,當時有個fd話忙完手頭上工作出黎陪我,但1足足半年冇搵過我,期間上 ...

咁好明顯你同佢既關係, 只係好普通個隻。
算啦~ 有時係咁, 當你熱情時, 對方卻是冷屁股, 到人家熱情了, 你的熱情都冷卻了。
我有個朋友都好得意, 識了好多好多年, 其實中間有一大段時間冇聯繫。
之後佢搵返我, 我地又再相約, 感覺好親切, 當我以為我同佢關係「重燃」時, 之後再搵佢啦, 佢又變得很冷淡似的。
不過, 做了咁耐人, 都開始慣了, 君子之交淡如水, 岩既, 咪一齊gathering, 唔得閒/ 冇mood 咪由佢囉....又唔係得一個朋友, 就算得一個都係咁話, 冇朋友, 自己都可以過得好好的。

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

Ho_BB 發表於 18-8-22 12:10
好簡單...佢當你係好普通既朋友...可有可無....唔洗上心啊

佢話我係佢好朋友喎

我冇事,不流都當佢係普通朋友,so唔在意

公爵府

回覆樓主:

有啲人係比較自我(自私)永遠都係放自己第一位,你可能係第二位,但同第一位相距甚遠。

接受唔到就求其覆佢算,佢話係好朋友咪係羅,你當唔當佢係好朋友就自己話事。

伯爵府

是是但但 發表於 18-8-22 12:13
咁好明顯你同佢既關係, 只係好普通個隻。
算啦~ 有時係咁, 當你熱情時, 對方卻是冷屁股, 到人家熱情了, 你 ...

佢把口話我係好友,但對我行為連普通朋友都不如,奇奇怪怪

不過話之佢啦,都唔care

伯爵府

rean_chau 發表於 18-8-22 12:24
有啲人係比較自我(自私)永遠都係放自己第一位,你可能係第二位,但同第一位相距甚遠。

接受唔到就求其覆佢 ...

哈,我覺得連第二位都冇

又唔會話覺得難受gei,只係覺得佢好好笑

珍珠宮

回覆樓主:

呢類人就算真係出嚟陪朋友,都未必有心去聽對方講野,都隨時只顧講自己嘅事情。
你付出比佢嗰時,佢當然當你是好朋友,但到調轉頭想佢付出下,就拎轉頭走。

公爵府

回覆樓主:

我覺得好少事

男爵府

回覆樓主:

我覺得好小事, 既然講到只當人係普通朋友, 為什麼希望人地會應付你先?

子爵府

回覆樓主:

親密如父母or另一半, 都冇責任以你嘅開心/安慰你為首要, 莫講話只係朋友/好朋友。自己嘅快樂要自己負責, 如果吓吓期待他人幫你尋找快樂同安慰,往往最終只會失望。

伯爵府

bbsonyy 發表於 18-8-22 12:48
我覺得好小事, 既然講到只當人係普通朋友, 為什麼希望人地會應付你先?
...

好笑!我從冇要求佢應付我先喎,係佢主動話出黎陪我喎,係冇諗過係半年後囉,把口話我係佢好友,乜原來咁對好友架?

就算我當佢係普通朋友,佢一有唔開心,我都即刻出去陪佢啦

伯爵府

MC媽 發表於 18-8-22 13:00
親密如父母or另一半, 都冇責任以你嘅開心/安慰你為首要, 莫講話只係朋友/好朋友。自己嘅快樂要自己負責, ...

我知係冇責任,但我覺得講左就要算數,唔想陪唔想安慰就唔好講 我出黎陪你呀廢話,我識朋友圈中,正正得佢一個係咁奇怪

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好簡單,有D人不善詞令,不是開解別人嘅好材料(本人正是),有時旁人開解嘅說話,會成為當事人心中條刺,講多錯多,如其係噤,不如等你掉淡件事再揾你囉,其實有時沈默都係一種支持

子爵府

SUMMER581 發表於 18-8-22 13:17
我知係冇責任,但我覺得講左就要算數,唔想陪唔想安慰就唔好講 我出黎陪你呀廢話,我識朋友圈中,正正得佢 ...

所以自己睇淡啲, 自己就唔會傷心同失望, 當佢係無謂人,你就唔會感觸。

用戶要求終止服務

SUMMER581 發表於 18-8-22 12:07
話說大約半年前有件事令我好傷心難過,當時有個fd話忙完手頭上工作出黎陪我,但1足足半年冇搵過我,期間上 ...

只能分析....他半年後想起你所以WS 你吧!

公爵府

回覆樓主

正如話得閒飲茶,你估真係得閒就約你去飲茶咩。
你明呢個道理就會明白你個朋友係咩心態。

伯爵府

wan_sosin 發表於 18-8-22 12:33
呢類人就算真係出嚟陪朋友,都未必有心去聽對方講野,都隨時只顧講自己嘅事情。
你付出比佢嗰時,佢當然當 ...

佢有排唔開心,我仲開解佢,陪佢行街散心

諗番覺得自己好白痴

珍珠宮

SUMMER581 發表於 18-8-22 13:28
佢有排唔開心,我仲開解佢,陪佢行街散心

諗番覺得自己好白痴

是佢的問題,唔關你自己事,你心地好就自然會識到好朋友

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

SUMMER581 發表於 18-8-22 12:25
佢把口話我係好友,但對我行為連普通朋友都不如,奇奇怪怪

不過話之佢啦,都唔care

現在分清楚咪好囉~
朋友都好多定位, 早D知佢係咁, 好過自己一廂情願。大家繼續普通朋友就算了~
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至