新入職,遇到癲狗點好

belgiumchoco
|
大家同grade,我對佢自問客客氣氣,第一次工作上交手,我同佢意見不同,我都禮貌地同佢講我會考慮佢既意見再作決定,點知佢好似癲狗咁咬住唔放。

如果你係我,仲覆唔覆佢?如果覆,係客氣地回覆定強硬d?
twotigers
|
belgiumchoco 發表於 18-8-22 12:58
大家同grade,我對佢自問客客氣氣,第一次工作上交手,我同佢意見不同,我都禮貌地同佢講我會考慮佢既意見再 ...

初嚟報到,忍佢先,客氣咁覆,做熟咗直頭可以鬧返佢
tansyneko    發表於 18-8-22 13:12
YY1101
|
依家吾熟吾好硬碰
死左都未知
摸熟哂先啦
艾菲BB
|
唔好意思,咩叫"好似癲狗咁咬住唔放"?即係鬧你?定只佢係堅持佢個套做法?

唔好煩我
|
當然忍
Poyau
|
新嚟忍吓先
yucl_hk
|
睇定d佢有咩靠山
tsung
|
twotigers 發表於 18-8-22 13:00
初嚟報到,忍佢先,客氣咁覆,做熟咗直頭可以鬧返佢

twotigers
|
tsung 發表於 18-8-22 13:39

twotigers
|
Poyau 發表於 18-8-22 13:33
新嚟忍吓先

Yes
|
艾菲BB 發表於 18-8-22 13:11
唔好意思,咩叫"好似癲狗咁咬住唔放"?即係鬧你?定只佢係堅持佢個套做法?

...

成個project 有abcde部份,同佢有關既係a,佢又出聲comment 埋bcde, 但又戴頭盔話佢既意見純屬參考。咁我同意左佢a既意見,又解釋bcde我點解咁做,不過都會再考慮下佢既意見&等大老細放完大假返黎時再傾下,佢又再打一大篇野堅持bcde應該跟佢意見,好無聊囉
木土土
|
belgiumchoco 發表於 18-8-22 12:58
大家同grade,我對佢自問客客氣氣,第一次工作上交手,我同佢意見不同,我都禮貌地同佢講我會考慮佢既意見再 ...

意見不同,其實聽完就算不,你又不一定要接受佢意見。

但你同佢講我會考慮佢既意見再作決定,人地聽落會覺得你串。
|
木土土 發表於 18-8-22 13:46
意見不同,其實聽完就算不,你又不一定要接受佢意見。

但你同佢講我會考慮佢既意見再作決定,人地聽落會 ...

唔係呀,我係用「會從新考慮」
艾菲BB
|
belgiumchoco 發表於 18-8-22 13:40
成個project 有abcde部份,同佢有關既係a,佢又出聲comment 埋bcde, 但又戴頭盔話佢既意見純屬參考。咁我同 ...

咁唔好理佢,由佢發噏風
木土土
|
belgiumchoco 發表於 18-8-22 13:40
成個project 有abcde部份,同佢有關既係a,佢又出聲comment 埋bcde, 但又戴頭盔話佢既意見純屬參考。咁我同 ...

咁佢有佢發表,你有你堅持,何必咁上心!

返工要交代的,只係對上司
fishball_ball
|
客氣覆佢先,睇下佢咩料先還拖
ngwong2
|

可能系皇親國戚又或一向巴巴閉閉开!同事受慣佢。
mandy952
|

應該是傻嘅
超級特務
|

唔使理佢,a果部分搞掂就ok.
你只需向上級交代
Ho_BB
|