請教租務問題

littlesansansan
|
原租約是舊年七月三十一號簽的,業主剛通知來緊九月要加租,話係租金調整,要再簽一年約,但我睇翻份租約,租期係2017年7月31至2019年7月31,租金是xxxxx,並無列明一年生一年死,想請問到底可否這樣加租?

P.S :我自己懷疑係因為先前間屋個冷氣壞左,佢要比錢換過部,所以而家就話要加租。
電腦怪傑
|
littlesansansan 發表於 18-8-22 13:03
原租約是舊年七月三十一號簽的,業主剛通知來緊九月要加租,話係租金調整,要再簽一年約,但我睇翻份租約, ...

你睇下有無退租權一項
如果無就係全死約
業主不得加租
littlesansansan
|
電腦怪傑 發表於 18-8-22 13:40
你睇下有無退租權一項
如果無就係全死約
業主不得加租

如果有呢?
simonccccc
|
littlesansansan 發表於 18-8-23 09:47
如果有呢?
你可以拒絕,業主就一個月通知你走,租俾第二個
電腦怪傑
|
littlesansansan 發表於 18-8-23 09:47
如果有呢?

有退租權就即係退租權時限後就係生約

比如退租不得在首12個月提出,
就係1年死約
Poyau
|
電腦怪傑 發表於 18-8-23 11:07
有退租權就即係退租權時限後就係生約

比如退租不得在首12個月提出,

lsftsang
|
想問如果我是業主現在有個租客住緊,今個月收左租,而家同租客傾緊新租,是否要限租客幾時回覆?需唔需要租客交保證金?新租約是否要打厘印和點做?Thanks.
電腦怪傑
|
lsftsang 發表於 18-9-5 16:18
想問如果我是業主現在有個租客住緊,今個月收左租,而家同租客傾緊新租,是否要限租客幾時回覆?需唔需要租 ...

揸正係你而家比一個月通知租客走
以防止佢拖拖拉拉
黎緊哩一個月內傾得掂新租約就簽
傾唔掂就送客

新租約份按金係雙方傾, 補差價又得, 照舊價亦得
打厘印就上稅局網頁打, 可簽卡
同埋記得報差餉處CR109, 好多時漏招
lsftsang
|
回覆 電腦怪傑 的帖子

已經同現有的租客傾好新租金了,請問洗唔洗要收保證金?保證金是甚麼?Thx.
電腦怪傑
|
lsftsang 發表於 18-9-6 11:09
回覆 電腦怪傑 的帖子

已經同現有的租客傾好新租金了,請問洗唔洗要收保證金?保證金是甚麼?Thx. ...

保證金即係按金。

租客交保證金意思係佢保證履行租約, 如有違返就作賠償用。

咁你舊租約完結, 你要退返按金。
簽新租約, 你又收返按金。
當你加了租, 咁你要唔要收多些按金?
如唔要, 咁就舊轉新。
如要, 就補差額。