自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

catfitfit 發表於 18-8-22 13:12
空氣任吸,屎坑任疴…

珍珠宮

770217 發表於 18-8-22 13:15
包早、午餐

早餐都包?!
太好喇

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

有BODY CHECK。公司非大公司, 蚊型公司而已。
但如果自己去做BODY CHECK, 可以拎返單CLAIM返公司。
不過, 銀碼冇講上限, 但不能太過份, 幾千蚊既OK啦~太貴, 老細未必肯簽。

另外,跟公司CALENDAR放假, 除了基本放紅日同六日外, 另外每年會多大約7~8日假期。(不過我地自己AL, 係跟勞工處, 7日起跳, 最高14日個種。)

初入職時, 都有去公司旅行, 不過之後沒有了。
公司人少, 冇咩動力搞。個個寧願愛BONUS。

Childhood is journey, not a race.

公爵府

halthepooh 發表於 18-8-22 13:04
我公司以前隔個星期會買外賣幾十人食齊齊食,鬼佬多可以食到啲平時唔食嘅嘢,多國菜,其實每次食都幾開心。 ...

之前有間公司有湯飲
過年有花膠湯嗰D
諗返轉頭都好正

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

catfitfit 發表於 18-8-22 13:12
空氣任吸,屎坑任疴…

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-8-22 13:36
中資公司, 天氣熱, 有冷氣費

係消暑降溫費,就算公司有提供冷氣都會俾,買下冰水飲下咁
其實係guidelines 鼓勵國內公司俾

如果香港分部有,都算係咁~

男爵府

回覆樓主

大家都好踴躍,我覺得如果公司有生果提供都唔錯,員工又可以健康啲

子爵府

公司福利︰
醫療及牙科福利(包括配偶及子女)
公司生日飯
中國節日 - 超級市場禮卷
公司旅行(去外地) - 睇業績

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yucl_hk 發表於 18-8-22 13:36
中資公司, 天氣熱, 有冷氣費

我以前朋友個妹做中資,有清涼飲料費同夏日洗衣費
佢地話因為大陸人工同香港有落差,所以要靠呢d allowance鄧返暈

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前做過一間每月有一日不問理由, 無需證明"病假", 但 成日都要OT冇錢.

有一間入職已經同你講明每日都要OT起碼半小時, 有1.5倍人工, 但星期三除非department head 批, 否則係冇OT 錢, 預你星期三準時收工.

另一間每月有一個星期五全公司Lunch 食Pizza, 公司畀,

另一間就每月有一個星期五公司請食lunch, 多數係飲茶.

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

逢星期二派生果(個個星期唔同),尋日派2橙3蘋果仔,上星期就1橙2奇異果。每年7月會有一日搞summer event, 舊年打保齡,今年mini golf(室內)

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

冷氣

伯爵府

回覆樓主

每年一次body check
女性更好 包埋check子宮同乳房

公爵府

Charlotte_mom 發表於 18-8-22 13:26
你唔好話大門任推,全公司照明任用,本地電話免費,垃圾桶隨便用?
...

當您親身體驗過上手開完大又冇沖廁嘅壯麗情景,您就明白到廁所水係現今社會既偉大基建。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

伯爵府

N年前暑假,做過一間公司

包lunch 有下午茶,每做兩個鐘 有小休十五分鐘,lunch兩小時

老闆娘好好人,差唔多日日同工人一齊帶湯水甜品蛋糕俾我地班員工,日日好似開大食會

生日有生日飯,仲有500蚊利士,唔係講笑係堅,當年我新仔,做左半個月就到我生日,老闆娘俾利士 個陣以為最多都係50蚊,點知返2到屋企拆先知咁多。

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

木友
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

chantings 發表於 18-8-22 13:18
好多公司的招聘廣告

用「薪高糧準」招徠, 咁糧準係基本要求, 法例規定wor

好似垃圾張宇人風格!

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我朋友之前份工有免費shuttle bus,但問題係工作地點係禁區,無其他交通工具去到,佢到走果-日都唔知算唔算福利

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

入廠免費
睇e 生免費

首頁
12345...8

尾頁

跳至