唔知跟中醫定西醫好

kl0824
|
我而家6w 之前有過2次流左(5-6w) 今次中醫叫我係屋企休息到3個月先好番工,但婦產科醫生就冇話要休息咁耐,佢只開一星期假比我,仲要係我要求先比,大家有冇試過一有左就係屋企休息到3個月先番工?

haha748494
|
有之前先例,最好穩陣D,暫時先休息下。之前有無去查原因?
kl0824
|
haha748494 發表於 18-8-23 17:08
有之前先例,最好穩陣D,暫時先休息下。之前有無去查原因?

有問過醫生但醫生話基本上多數搵唔到原因,所以冇再問落去。

呢幾日有朋友約我出街食飯都唔知出唔出去好?係屋企實在太悶但出街又驚太操勞個心1516唔知去唔去好
yvonne520
|
kl0824 發表於 18-8-22 13:04
我而家6w 之前有過2次流左(5-6w) 今次中醫叫我係屋企休息到3個月先好番工,但婦產科醫生就冇話要休息咁耐 ...

中醫都可以開假俾你㗎喎,我初初都有假係中醫開俾我,咁你之前試過兩次,如果你份工可以梗係休息下啦
haha748494
|
回覆 kl0824 的帖子

如果情況穩定,系可以出街行下,如果唔系,實好悶。
fafa123
|
睇得中醫就信佢 (仲要你有前科)
我嗰時都差唔多放左7-8星期病假,卧床休息 (中醫開假紙)
加飲中藥安胎
冇咩事就唔好出街勒
好彩老細都好體諒
terter1110
|
kl0824 發表於 18-8-22 13:04
我而家6w 之前有過2次流左(5-6w) 今次中醫叫我係屋企休息到3個月先好番工,但婦產科醫生就冇話要休息咁耐 ...

我舊年都小產過,今年我由5週開始休息到12週返左1日工,結果放工大量出血嚇餐死,之後放假到以家,下個月先返工,睇下到時點,如果又見紅,我必定休息,因為BB點都緊要過份工!你照到閃閃未?有無流啡?
terter1110
|
kl0824 發表於 18-8-24 13:34
有問過醫生但醫生話基本上多數搵唔到原因,所以冇再問落去。

呢幾日有朋友約我出街食飯都唔知出唔出去好 ...

朋友食飯幾時都得,最緊要睇你身體情況!驚就唔好去,等穩定先囉…唔好做另自己後悔嘅事
kl0824
|
fafa123 發表於 18-8-25 00:44
睇得中醫就信佢 (仲要你有前科)
我嗰時都差唔多放左7-8星期病假,卧床休息 (中醫開假紙)
加飲中藥安胎

我個中醫唔開假紙但又叫我休息唔好番工,佢都冇乜點開藥比我安胎,只係開左啲開胃的藥。放no pay 我唔介意,只係悶到嘔......
kl0824
|
terter1110 發表於 18-8-25 00:54
我舊年都小產過,今年我由5週開始休息到12週返左1日工,結果放工大量出血嚇餐死,之後放假到以家,下個月 ...

我未去照呀,冇流啡,所以我先想出去食飯當活動下,我一向有做運動而家冇做反而身體有點唔自在,上網睇話要行下,唔係咩?
terter1110
|
kl0824 發表於 18-8-25 13:25
我未去照呀,冇流啡,所以我先想出去食飯當活動下,我一向有做運動而家冇做反而身體有點唔自在,上網睇話 ...

如果你無流啡,可以行下,不過頭3個月隱陣d,送你一句有坐唔企,有瞓唔坐
kl0824
|
terter1110 發表於 18-8-25 13:34
如果你無流啡,可以行下,不過頭3個月隱陣d,送你一句有坐唔企,有瞓唔坐
...

知道~多謝你的意見