冰豆腐

tingtong
|
買左件新鮮豆腐,當日冇煮放入冰箱,請問jm可以雪幾多日 謝謝
5R2H
|
幾個月都可以,我係突登放入冰箱雪成冰豆腐,隨時可用
AACheungCheung
|
tingtong 發表於 18-8-22 13:15
買左件新鮮豆腐,當日冇煮放入冰箱,請問jm可以雪幾多日 謝謝

放入冰房做冰豆腐,可以放幾個月。
tingtong
|
5R2H 發表於 18-8-22 13:23

好啊,唔使浪費,唔該晒
tingtong
|
AACheungCheung 發表於 18-8-22 14:14
放入冰房做冰豆腐,可以放幾個月。

原來可以咁耐,唔該晒
tsung
|

|
tingtong 發表於 18-8-22 14:29
原來可以咁耐,唔該晒

打邊爐好正㗎
JazzStyle
|

我冰完後攞出嚟解凍後, 跟住搾乾水, 但唔知點解好似好爛咁, 一D都唔似出面嗰D咁完整 ~

請指教下你點做架?
5R2H
|
JazzStyle 發表於 18-8-22 22:05
我冰完後攞出嚟解凍後, 跟住搾乾水, 但唔知點解好似好爛咁, 一D都唔似出面嗰D咁完整 ~

請指教下你點做架 ...

唔好咁大力揸,輕輕力壓下就得
JazzStyle
|
5R2H 發表於 18-8-22 22:14
唔好咁大力揸,輕輕力壓下就得

我試過輕力壓下, 但好似壓極都唔乾, 如果唔夠乾身, 煮時又唔索味!
rose-mag
|
JazzStyle 發表於 18-8-22 22:30
我試過輕力壓下, 但好似壓極都唔乾, 如果唔夠乾身, 煮時又唔索味!

你試下豆腐面抹鹽,放一陣,你會見到舊豆腐出水,再輕壓下。
JazzStyle
|
rose-mag 發表於 18-8-22 22:38
你試下豆腐面抹鹽,放一陣,你會見到舊豆腐出水,再輕壓下。

即係雪後攞出嚟, 再喺面度搽鹽, 等出水後先再輕壓?
rose-mag
|
JazzStyle 發表於 18-8-22 22:41
即係雪後攞出嚟, 再喺面度搽鹽, 等出水後先再輕壓?

搽鹽係逼d水份出嚟,平時我煮豆腐,新鮮買番嚟都會咁做,出水後將d水倒咗,煮出嚟乾身d, 但唔好太多鹽,同埋之後調味要輕手番d, 或者用紙吸一吸乾身塊豆腐
JazzStyle
|
rose-mag 發表於 18-8-22 22:48
搽鹽係逼d水份出嚟,平時我煮豆腐,新鮮買番嚟都會咁做,出水後將d水倒咗,煮出嚟乾身d, 但唔好太多鹽,同 ...

明白晒!Thank you
tingtong
|
AACheungCheung 發表於 18-8-22 18:08
打邊爐好正㗎

未試過,下次試下先,諗到佢索晒D汁 謝謝分享啊
|
tingtong 發表於 18-8-23 12:45
未試過,下次試下先,諗到佢索晒D汁 謝謝分享啊

嘩 !索哂啲汁,流口水呀
VCBB小天使
|

VCBB小天使