澳洲配偶visa

maymycheung
|
有冇jm 呢3年內攪緊?幾耐先有visa?

有冇tips?

自己申請定經agent?

Many thx
Mrs.Kangaroo
|
maymycheung 發表於 18-8-22 13:18
有冇jm 呢3年內攪緊?幾耐先有visa?

有冇tips?

你去澳洲妈妈会度问下or 爬下文。
maymycheung
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-22 17:07
你去澳洲妈妈会度问下or 爬下文。

請問那裡是澳洲媽媽?
Super-Man
|
我正想出呢個topic 要幫我老公申請 PR, 想自己申請, 但聽聞好複雜, 煩到嘔電, 如搵agent 大約兩萬蚊, 而家頭痛中
happystich
|
Super-Man 發表於 18-8-22 17:38
我正想出呢個topic 要幫我老公申請 PR, 想自己申請, 但聽聞好複雜, 煩到嘔電, 如搵a ...

自己申請好易 係多野準備
但搵人搞都係一樣要準備果d資料
|
maymycheung 發表於 18-8-22 17:34
請問那裡是澳洲媽媽?

呢度。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Super-Man
|
happystich 發表於 18-8-22 17:56
自己申請好易 係多野準備
但搵人搞都係一樣要準備果d資料

真的嗎, 咁我再了解吓先, 謝謝你
happystich
|
Super-Man 發表於 18-8-22 18:17
真的嗎, 咁我再了解吓先, 謝謝你

因為我係自己申請 其實佢有哂checklist叫你俾d咩佢 如果結婚已經幾年 又有埋仔女 其實都好易批
|
Super-Man 發表於 18-8-22 17:38
我正想出呢個topic 要幫我老公申請 PR, 想自己申請, 但聽聞好複雜, 煩到嘔電, 如搵a ...

佢website 已經有个required docs list, 跟住執之嘛。agent 都系跟住个list 叫你provide docs. 我窮,所以當年自己移民申請同申請spouse 都系自己填form.
草莓囡囡
|
我係自己申請的,其實好容易,只要你provide 的資料齊,你地結婚已經幾年,其實真係一D難度都冇。不如自己申請,慳番D錢去旅行好過啦。
maymycheung
|
Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-22 18:10
呢度。

Many thx
maymycheung
|
草莓囡囡 發表於 18-8-22 18:32
我係自己申請的,其實好容易,只要你provide 的資料齊,你地結婚已經幾年,其實真係一D難度都冇。不如自己 ...

你幾時攪,幾耐批?
maymycheung
|
happystich 發表於 18-8-22 18:18
因為我係自己申請 其實佢有哂checklist叫你俾d咩佢 如果結婚已經幾年 又有埋仔女 其實都好易批
...

個checklist 我找唔到
Super-Man
|
草莓囡囡 發表於 18-8-22 18:32
我係自己申請的,其實好容易,只要你provide 的資料齊,你地結婚已經幾年,其實真係一D難度都冇。不如自己 ...

比d frd嚇死, 又話好易reject, 又要再比錢申請過。
我地結左婚18年, 仔仔都16歲, 我同仔仔都係citizen, 而家老公想申請, 諗住返去住。
聽完你地咁講都放心d
草莓囡囡
|
maymycheung 發表於 18-8-22 18:35
你幾時攪,幾耐批?

都差不多九年前搞了。
草莓囡囡
|
maymycheung 發表於 18-8-22 18:35
你幾時攪,幾耐批?

我入申請表到批PR,四個月。
maymycheung
|
草莓囡囡 發表於 18-8-22 19:52
我入申請表到批PR,四個月。

9年前,咁係好大分別
草莓囡囡
|
Super-Man 發表於 18-8-22 18:37
比d frd嚇死, 又話好易reject, 又要再比錢申請過。
我地結左婚18年, 仔仔都16歲, 我同仔仔都係citizen, ...

結婚18年仲要有個仔,我看不到有什麼理由唔批囉(如body check 同埋police check ok)
試下自己搞啦,跟住個list預備document, 只要唔好漏,唔會因為要補文件,搞到你個file hold 住,其實就好straight forward.
草莓囡囡
|
maymycheung 發表於 18-8-22 19:55
9年前,咁係好大分別

其實都係參考,因為每個case 都不同

puppydingo
|
2016年9月尾入application
9個月後visa出
我用agent。