自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

maymycheung 發表於 18-8-22 18:36
個checklist 我找唔到

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/309-#tab-content-1

幫你搵埋。
呢個有partner visa申請的資料。
Documents required and steps to follow.

Pretty easy and simple indeed.

大宅

maymycheung 發表於 18-8-22 19:55
9年前,咁係好大分別

同埋其實我真係好快批左PR,我同期申請D人都同我講要6-9個月

子爵府

草莓囡囡 發表於 18-8-22 20:07
https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/309-#tab-content-1

幫你搵埋。

Many thx

大宅

maymycheung 發表於 18-8-22 20:11
Many thx

唔洗客氣。其實最煩都係預備document 個下,搵人搞都係要預備的,佢只係幫你再看一下有冇漏,如果申請spouse partner visa 俾幾萬元做呢樣嘢我覺得真係不如自己去旅行或者儲起佢。

除非你係投資移民或者技術移民,我覺得就多D tricky 野。

侯爵府

草莓囡囡 發表於 18-8-22 19:56
結婚18年仲要有個仔,我看不到有什麼理由唔批囉(如body check 同埋police check ok)
試下自己搞啦,跟住 ...

謝謝你呀

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

我2013年10月底最後果日遞表,2014年4月頭批出,我老公是直接批PR的。我朋友2015年底幫老公遞表,佢話要成8-9個月才批,佢地結婚耐過我,而且有小朋友,但只批了TR。

子爵府

草莓囡囡 發表於 18-8-22 20:15
唔洗客氣。其實最煩都係預備document 個下,搵人搞都係要預備的,佢只係幫你再看一下有冇漏,如果申請spou ...

其實我同老公結婚已有10年以上,有個9YRS 女,都應該好STRAIGHT FORWARD

侯爵府

甄太太 發表於 18-8-22 20:39
我2013年10月底最後果日遞表,2014年4月頭批出,我老公是直接批PR的。我朋友2015年底幫老公遞表,佢話要成8 ...

TR是什麼?

子爵府

畀面勳章

Super-Man 發表於 18-8-22 21:22
TR是什麼?

即係⋯⋯⋯要兩年等候期才可以是正式PR

侯爵府

甄太太 發表於 18-8-22 21:43
即係⋯⋯⋯要兩年等候期才可以是正式PR

IC, thx

子爵府

畀面勳章

Super-Man 發表於 18-8-22 21:44
IC, thx

我朋友也是結婚15年加有小朋友,但都只是批TR,現在好似是越來越緊了。入籍方面,住夠年期遞表都要等18個月先有消息⋯⋯⋯

侯爵府

甄太太 發表於 18-8-22 21:50
我朋友也是結婚15年加有小朋友,但都只是批TR,現在好似是越來越緊了。入籍方面,住夠年期遞表都要等18個 ...

拎住 TR可否在澳洲居住? 而家只會越來越難, 都係唔好拖, 速戰速決

大宅

Super-Man 發表於 18-8-22 21:53
拎住 TR可否在澳洲居住? 而家只會越來越難, 都係唔好拖, 速戰速決

可以,但係好似冇PR咁多福利,因為PR係permanent resident, 基本上除了冇得投票同冇passport 之外,所有福利都同citizen 一樣。

侯爵府

草莓囡囡 發表於 18-8-22 21:59
可以,但係好似冇PR咁多福利,因為PR係permanent resident, 基本上除了冇得投票同冇passport 之外,所有福 ...

明白

大宅

甄太太 發表於 18-8-22 21:50
我朋友也是結婚15年加有小朋友,但都只是批TR,現在好似是越來越緊了。入籍方面,住夠年期遞表都要等18個 ...

本身老公係citizen 都只係批TR? 都好慘。

大宅

Super-Man 發表於 18-8-22 21:53

其實真係快D申請,因為移民政策改得好快,雖然spouse visa 係冇其他技術移民或者投資移民變得咁多,但係都係唔好等太耐先搞。

侯爵府

草莓囡囡 發表於 18-8-22 22:05
其實真係快D申請,因為移民政策改得好快,雖然spouse visa 係冇其他技術移民或者投資移民變得咁多,但係都 ...

知道。
而家驚要交嘅document寫得唔好, 影響申請

子爵府

草莓囡囡 發表於 18-8-22 22:05
其實真係快D申請,因為移民政策改得好快,雖然spouse visa 係冇其他技術移民或者投資移民變得咁多,但係都 ...

其實想問我老公當年讀書有借HELP,但未還過,會唔會有影響申請

大宅

maymycheung 發表於 18-8-22 22:10
其實想問我老公當年讀書有借HELP,但未還過,會唔會有影響申請

係咪大學貸款個D?我唔知有冇影響,不過好肯定你過來住個時候一定要還,因為佢地整個公營機構的部門係linked,你land左搵到野做,交稅,就會有信叫你還錢。

子爵府

畀面勳章

草莓囡囡 發表於 18-8-22 22:01
本身老公係citizen 都只係批TR? 都好慘。

老婆同阿仔係Citizens ,結婚15年了,而且老公之前是在澳洲讀書時識,老公在澳洲也住過五六年⋯⋯

首頁

尾頁

跳至