影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

翠B 發表於 18-8-22 13:26
之前睇延禧覺得阿余都已經老, 其他妃嬪同皇后都非常省鏡, 劇情又非常緊湊; 一睇如懿傳, 周迅老咗好多、 ...

已經跳咗船

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 18-9-2 14:05
我睇咗一集。聽聞美指係張叔平。
我感覺唔到衫同頭有幾靚,反而似以前TBB做型。女主角的髮型
鍾 ...

X2 ,啲刺繡真係超靚。

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-9-2 23:42
張叔平係特別指導,應該全部如懿嘅衫都係佢設計,每個圖案刺繡都有意思,之前我睇到有介紹過,點解新婚著 ...

延禧攻略都係跟足呀,但人哋啲點解超班咁多吖,因為延禧大部份制作費用在設備中,而如懿傳就大部份制作費用在演員片酬中。

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 18-9-3 15:06
X2 ,啲刺繡真係超靚。

延禧的刺繡係出自修復文物的繡娘手或指導。
絨花頭飾都有正史記載,富察皇后慳家而用。一耳三鉗。我睇延禧學咗唔少歷史

珍珠宮

白毛毛 發表於 18-9-3 18:36
延禧的刺繡係出自修復文物的繡娘手或指導。
絨花頭飾都有正史記載,富察皇后慳家而用。一耳三鉗。我睇延禧 ...

係呀,上次有 JM 分享條 link 係講大陸有個節目請咗啲演員上去玩,其中有請三個文物承傳人上去講解刺繡、絨花頭飾同扇面綉,知多咗少少。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

兩套宮廷劇,有排睇,慢慢煲劇了。

洋房

我都覺得阿余有啲老態但都仲係咁好戲

大宅

延禧片酬少, 但道具認真!賞心悅目好多,皇后真係好靚

別墅

翠B 發表於 18-8-22 13:26
之前睇延禧覺得阿余都已經老, 其他妃嬪同皇后都非常省鏡, 劇情又非常緊湊; 一睇如懿傳, 周迅老咗好多、 ...

初初我睇晒延禧都覺得好睇,再開如懿傳睇左頭兩集就放棄左。老婆耐性好話想睇埋落去,咁我就陪佢睇多幾集,點知依家一直追緊。我依家推薦俾朋友睇嘅會係如懿傳,千萬不要因為頭兩集演員狀態差就跳劇,錯過一套高水準嘅劇。
延禧我只睇一次,如懿傳有部分集數已經睇左幾次

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hkmy001 發表於 18-9-21 22:50
初初我睇晒延禧都覺得好睇,再開如懿傳睇左頭兩集就放棄左。老婆耐性好話想睇埋落去,咁我就陪佢睇多幾集 ...

早兩日介紹我一個同事睇如懿,因為佢之前好鍾意甄嬛傳,我叫佢捱過第一集同第二集上半,去到雍正駕崩後,唔好錯過第二三集周迅同鄔君梅、陳沖、霍建華幾場戲,我同事今日同我講,佢尋日放工後煲咗12集,睇到想請假唔返工,嚇得我!

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

提唔起興趣睇!

侯爵府

回覆樓主:

如懿其實好睇,兩套唔同風格,我兩套都欣賞。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

好怕周訊條孖潤腸 , 覺得佢講野好作狀 嘟嘟嘟 , 即轉台

首頁

尾頁

跳至