有無JM 自學結他/UKELELE?

貓貓Sharon
|
喧嘩
|
我女自學結他兩三個月, 已經可以喺學校嘅music contest 自彈自唱攞冠軍
musiccisum
|
貓貓Sharon 發表於 18-8-22 14:13

古典結他定流行曲呀?無其他音樂底子好難自學古典
veronica1210
|
貓貓Sharon 發表於 18-8-22 14:13

我淘左個ukulele, 上網學
gouramike
|
ukulele自學左生日快樂歌,上YouTube一日就學識,但其他高難度歌未識
mameme
|
我好想試下自學,要買個咩質素嘅結他好呢?又唔敢自己去琴行亂試,敢試都唔知點為之啱用,教下我吖
Poyau
|
gouramike 發表於 18-8-22 20:53
ukulele自學左生日快樂歌,上YouTube一日就學識,但其他高難度歌未識

係咪好易上手
貓貓Sharon
|
喧嘩 發表於 18-8-22 18:44
我女自學結他兩三個月, 已經可以喺學校嘅music contest 自彈自唱攞冠軍

點可自學,可否share?thx
喧嘩
|
貓貓Sharon 發表於 18-8-22 23:52
點可自學,可否share?thx

上網學炸, 可能佢真係好有天分果種, 加上鋼琴底子, 易d上手, 果日睇bb 來了, 見到人地唱分分鐘需要你, 佢即上網搵譜, 就即彈得出, 佢同學都係一齊自學, 但一首都彈唔到
gouramike
|
Poyau 發表於 18-8-22 22:13
係咪好易上手

生日歌真係好快上手
入門歌黎嘅
chairhair
|
喧嘩 發表於 18-8-22 18:44

可以分享下嗎?想教小朋友
Monstereasy
|
chairhair 發表於 18-8-23 02:08
可以分享下嗎?想教小朋友

上YouTube好多教學片,學識幾個chord就彈到簡單歌。
貓貓Sharon
|
Monstereasy 發表於 18-8-23 07:30
上YouTube好多教學片,學識幾個chord就彈到簡單歌。

有LINK? THX
Monstereasy
|
貓貓Sharon 發表於 18-8-23 10:40
有LINK? THX

https://youtu.be/LhHSdc70cXI
Poyau
|
gouramike 發表於 18-8-23 00:45
生日歌真係好快上手
入門歌黎嘅

明白