台灣 IVF 又邊幾間選擇?

Vicki027
|
結婚一年, 試左一年都未bingo, 連化學懷孕都未有過, 38歲高齡, 左則輸卵管積水, 有地貧乙肝, FSH 5.29
Prolactin 213, 老公精子活動力差...其它未驗..

如果選擇台灣 IVF, 有邊幾間可以選擇?? 積蓄好少...10萬左右
memechris
|

我就揀咗王家瑋診所嘅謝昌志,抽卵雪胎同放雪胎約5萬2港幣,未計機票酒店

Manmanman12345
|
Vicki027 發表於 18-8-22 14:15
結婚一年, 試左一年都未bingo, 連化學懷孕都未有過, 38歲高齡, 左則輸卵管積水, 有地貧乙肝, FSH 5.29
Prol ...

我預約了愛群翁翁初診,下面是愛群email 回覆的,給你參考,你有驗到AMH嗎?

8. IVF費用:試管嬰兒療程(採台幣現金收費,不提供刷卡或手機付款):約台幣15萬元左右 (不含PGS )。

因每個人的用藥、取卵數與使用的實驗室技術不同,若因個人狀況需要免疫用藥或增加技術提高成功率,

也可能費用在台幣25~30萬,甚至台幣30~40萬,需要您來台看診,由醫師評估及與您討論療程計畫,費用與醫師溝通後會比較清楚喔~

補充:PGS (胚胎著床前染色體篩檢) 為檢驗胚胎染色體數目與結構是否異常的技術
Vicki027
|
Manmanman12345 發表於 18-8-22 19:12
我預約了愛群翁翁初診,下面是愛群email 回覆的,給你參考,你有驗到AMH嗎?

唔可以錄卡,咁...帶咁多現金在身...埋有點危險。

台灣入境有無規定帶幾多台幣入境(我想趁現在兌換率高兌定錢)。
pkh0207
|
Vicki027 發表於 18-8-22 22:50

台灣入境有無規定帶幾多台幣入境(我想趁現在兌換率高兌 ...

去到當地提款,好方便
Vicki027
|
pkh0207 發表於 18-8-22 23:01
去到當地提款,好方便

我想趁現在兌換率高在香港兌定台幣,咁,點樣台灣提款?香港好似無銀行收台幣存款....
pkh0207
|
Vicki027 發表於 18-8-22 23:08
我想趁現在兌換率高在香港兌定台幣,咁,點樣台灣提款?香港好似無銀行收台幣存款....
...

香港開通外海提款。直接自己香港戶口扣錢
兌換率差不多。但不用拎住咁多錢,用幾多提款幾多。

bubujew
|
回覆 memechris 的帖子

請問你個時間流程係點?可以分享嗎?
由初診開始,到開始療程,用左幾耐時間?

如果我初診係 12月初,12月或 1月可以開始療程嗎?
memechris
|
bubujew 發表於 18-8-23 22:30
回覆 memechris 的帖子

請問你個時間流程係點?可以分享嗎?

其實我係6月27初診,佢會睇下你基礎卵泡同睇下可否開針俾你帶返香港,等你經期第三日開始打針,到day8or9就回診,再決定幾時抽卵,一般day13抽,醫生不建議我當月植入,所以就下次經期day8回診照內膜,睇幾時植入,我共去了5次,8月13植入
Manmanman12345
|
Vicki027 發表於 18-8-22 22:50

台灣入境有無規定帶幾多台幣入境(我想趁現在兌換率高兌 ...

在台灣兑換個rate不是好d 嗎?

提醒:攜帶超過台幣十萬元現金,要記得事先申報喔~

入境台灣相關申報規定:https://www.taoyuan-airport.com/chinese/custom

|
Vicki027 發表於 18-8-22 14:15
Prol ...

有积水影响胚胎着床,最好是是扎了管子再移植胚胎
cchealthy
|
我最近有朋友看了翁醫生後決定轉。他太忙了!每晚看精看到晚上12點,第二天又一早開始做手術。她說她覺得他很難兼顧得好. 因他四年前在翁成功,現在想做第二胎但覺得他現在太累了。
Vicki027
|
回覆 霞 的帖子

香港公立係咪要排幾年?? 私家做要幾錢??
littleangel09
|
cchealthy 發表於 18-9-6 07:46
我最近有朋友看了翁醫生後決定轉。他太忙了!每晚看精看到晚上12點,第二天又一早開始做手術。她說她覺得他 ...

我係愛群做左2次ivf (抽左2次卵), 我第3次都諗住返來HK 做,一來翁真的好忙,試過一次植入後回診,他見見下就要趕回手術室做手術,姑娘又無叫我地等他回來,結果開漏了幾種藥要我們提...二來我發覺無論lab 同後勤,成日錯...三來價錢不是太平,其實只平香港4-5萬度,但係香港你不用飛來飛去...
littleangel09
|
littleangel09 發表於 18-9-6 17:47
我係愛群做左2次ivf (抽左2次卵), 我第3次都諗住返來HK 做,一來翁真的好忙,試過一次植入後回診,他見見 ...

同埋我去仁安看醫生,提過我去過tw 做ivf ...仁安醫生只提起送子鳥是比較出名...但送子鳥其實都不平..
pongpig
|
Vicki027 發表於 18-9-6 12:20
回覆 霞 的帖子

公立排幾耐就唔知但你而家38過40就吾會做㗎啦至於香港私家大約十二三萬到啦
船兒
|
回覆 霞 的帖子

香港我私家由開針到值入,連埋放胎,仲有雪胎,一共八萬幾!(一次bingo)

當然未計之前驗身,同埋每個人身體晤同,用藥份量唔同,價錢有所晤同!
Vicki027
|
pongpig 發表於 18-9-6 18:25
公立排幾耐就唔知但你而家38過40就吾會做㗎啦至於香港私家大約十二三萬到啦
...

唔好意思,我係想知,扎左有積水既輸卵管邊度做?
香港公立係咪要排幾年??私家做要幾錢??
船兒
|
Vicki027 發表於 18-9-6 23:53
唔好意思,我係想知,扎左有積水既輸卵管邊度做?
香港公立係咪要排幾年??私家做要幾錢??
...
公立要幾年,我2016年排,2019先第一次見醫生,要三年
我自己比$去私家做就一次攪掂,用左八萬幾!

用幾$係因人而異
|
回覆 霞 的帖子

我在内地做的