菲傭續約

kyowong
|
有人用過mama helpers 續約嗎?見佢1480
謝謝
Lihoma
|
菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂
kyowong
|
Lihoma 發表於 18-8-22 16:02
菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂 ...

咁抵!不過可惜我請唔到假同佢攪
birdbird
|
kyowong 發表於 18-8-22 16:04

如你工人平日日間無需照顧小朋友或其他野, 工人可自行去入境處辦手續, 你唔洗請假攪。

菲領事館就工人可星期日自己去撹
Lihoma
|
kyowong 發表於 18-8-22 16:04

叫佢自己去,我都無同姐姐一齊去。不過菲領事館要僱主ID copy,你放心交俾工人就可以俾佢自己搞。如不放心交工人,就跟埋去自己交,領事館星期日好似都開。不過拎返合約時,僱主ID copy 都會退回,除非拎返合約之時又跟埋去。入境處唔駛交僱主身份証,可以網上預約/郵寄/放投遞箱/網上交,僱主唔去都得。
kyowong
|
birdbird 發表於 18-8-22 16:18
如你工人平日日間無需照顧小朋友或其他野, 工人可自行去入境處辦手續, 你唔洗請假攪。

菲領事館就工人可 ...

4小時得唔得?我驚佢遲左番來湊唔到小朋友落校車
係咪可以上網預約?
birdbird
|
kyowong 發表於 18-8-22 16:22
4小時得唔得?我驚佢遲左番來湊唔到小朋友落校車
係咪可以上網預約?

你網上预約好入境處個時間, 去到好快搅点。
wcpcelia    發表於 18-8-24 08:56
man7099
|
Lihoma 發表於 18-8-22 16:20
叫佢自己去,我都無同姐姐一齊去。不過菲領事館要僱主ID copy,你放心交俾工人就可以俾佢自己搞。如不放心 ...

請問是否要去入境處攞表,填晒就寄去?我見網上搵唔到份表做

是否要等入境處出咗文件才可以去領事館?

thanks
Lihoma
|
man7099 發表於 18-8-22 21:28
請問是否要去入境處攞表,填晒就寄去?我見網上搵唔到份表做

是否要等入境處出咗文件才可以去領事館?
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需要交咩文件你可以上網查。入境處方面你可以網上預約時間、郵寄或放入境處投遞箱都得。
man7099
|
Lihoma 發表於 18-8-22 22:01
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需 ...

明白,謝謝你
man7099
|
Lihoma 發表於 18-8-22 22:01
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需 ...

請教如領事館領回合約後去入境處,網上預約係邊欄呢?thanks

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Lihoma
|
man7099 發表於 18-8-23 10:51
請教如領事館領回合約後去入境處,網上預約係邊欄呢?thanks

你幅圖d字我睇唔清楚,你搵預約 - 申請延長逗留期限預約服務,裡面有提外籍家庭傭工適用嘅。
man7099
|
Lihoma 發表於 18-8-23 11:46
你幅圖d字我睇唔清楚,你搵預約 - 申請延長逗留期限預約服務,裡面有提外籍家庭傭工適用嘅。
...

即係呢個預約可同時做埋續約,是嗎?因為我搵唔到一項係續約,thanks
man7099
|
Lihoma 發表於 18-8-23 11:46
...

見到啦!謝謝你
yuyu2012
|
Lihoma 發表於 18-8-22 16:02
菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂 ...

請問要預幾多日子攪? 完約前1個月攪得唔得?
唔該.
scfung
|
yuyu2012 發表於 18-9-2 01:46

最早可以完約前 8星期開始辦手續
yuyu2012    發表於 18-9-3 19:51
Lihoma
|
yuyu2012 發表於 18-9-2 01:46

完約前一個月先攪有d急,網上預約入境處好full,可能最快都只可約4星期後,用其他方式交申請又要預時間俾入境處寄通知給你。打算續約就早d開始攪,完約前8星期已可交申請攪續約。
yuyu2012
|
Lihoma 發表於 18-9-2 13:20
完約前一個月先攪有d急,網上預約入境處好full,可能最快都只可約4星期後,用其他方式交申請又要預時間俾 ...

Thanks!

mcfanbb
|
Lihoma 發表於 18-8-22 16:20
叫佢自己去,我都無同姐姐一齊去。不過菲領事館要僱主ID copy,你放心交俾工人就可以俾佢自己搞。如不放心 ...

請問姐姐自己交去菲領事館,僱主是否需要寫授權書?
Lihoma
|
mcfanbb 發表於 18-9-17 22:21
請問姐姐自己交去菲領事館,僱主是否需要寫授權書?
不需要