論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

有人用過mama helpers 續約嗎?見佢1480
謝謝

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Lihoma 發表於 18-8-22 16:02
菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂 ...

咁抵!不過可惜我請唔到假同佢攪

水晶宮

kyowong 發表於 18-8-22 16:04

如你工人平日日間無需照顧小朋友或其他野, 工人可自行去入境處辦手續, 你唔洗請假攪。

菲領事館就工人可星期日自己去撹

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

kyowong 發表於 18-8-22 16:04

叫佢自己去,我都無同姐姐一齊去。不過菲領事館要僱主ID copy,你放心交俾工人就可以俾佢自己搞。如不放心交工人,就跟埋去自己交,領事館星期日好似都開。不過拎返合約時,僱主ID copy 都會退回,除非拎返合約之時又跟埋去。入境處唔駛交僱主身份証,可以網上預約/郵寄/放投遞箱/網上交,僱主唔去都得。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

birdbird 發表於 18-8-22 16:18
如你工人平日日間無需照顧小朋友或其他野, 工人可自行去入境處辦手續, 你唔洗請假攪。

菲領事館就工人可 ...

4小時得唔得?我驚佢遲左番來湊唔到小朋友落校車
係咪可以上網預約?

水晶宮

kyowong 發表於 18-8-22 16:22
4小時得唔得?我驚佢遲左番來湊唔到小朋友落校車
係咪可以上網預約?

你網上预約好入境處個時間, 去到好快搅点。

wcpcelia    發表於 18-8-24 08:56

子爵府

Lihoma 發表於 18-8-22 16:20
叫佢自己去,我都無同姐姐一齊去。不過菲領事館要僱主ID copy,你放心交俾工人就可以俾佢自己搞。如不放心 ...

請問是否要去入境處攞表,填晒就寄去?我見網上搵唔到份表做

是否要等入境處出咗文件才可以去領事館?

thanks

珊瑚宮

man7099 發表於 18-8-22 21:28
請問是否要去入境處攞表,填晒就寄去?我見網上搵唔到份表做

是否要等入境處出咗文件才可以去領事館?
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需要交咩文件你可以上網查。入境處方面你可以網上預約時間、郵寄或放入境處投遞箱都得。

子爵府

Lihoma 發表於 18-8-22 22:01
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需 ...

明白,謝謝你

子爵府

Lihoma 發表於 18-8-22 22:01
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需 ...

請教如領事館領回合約後去入境處,網上預約係邊欄呢?thanks

珊瑚宮

man7099 發表於 18-8-23 10:51
請教如領事館領回合約後去入境處,網上預約係邊欄呢?thanks

你幅圖d字我睇唔清楚,你搵預約 - 申請延長逗留期限預約服務,裡面有提外籍家庭傭工適用嘅。

子爵府

Lihoma 發表於 18-8-23 11:46
你幅圖d字我睇唔清楚,你搵預約 - 申請延長逗留期限預約服務,裡面有提外籍家庭傭工適用嘅。
...

即係呢個預約可同時做埋續約,是嗎?因為我搵唔到一項係續約,thanks

子爵府

Lihoma 發表於 18-8-23 11:46
...

見到啦!謝謝你

大宅

Lihoma 發表於 18-8-22 16:02
菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂 ...

請問要預幾多日子攪? 完約前1個月攪得唔得?
唔該.

大宅

yuyu2012 發表於 18-9-2 01:46

最早可以完約前 8星期開始辦手續

yuyu2012    發表於 18-9-3 19:51

珊瑚宮

yuyu2012 發表於 18-9-2 01:46

完約前一個月先攪有d急,網上預約入境處好full,可能最快都只可約4星期後,用其他方式交申請又要預時間俾入境處寄通知給你。打算續約就早d開始攪,完約前8星期已可交申請攪續約。

大宅

Lihoma 發表於 18-9-2 13:20
完約前一個月先攪有d急,網上預約入境處好full,可能最快都只可約4星期後,用其他方式交申請又要預時間俾 ...

Thanks!

大宅

Lihoma 發表於 18-8-22 16:20
叫佢自己去,我都無同姐姐一齊去。不過菲領事館要僱主ID copy,你放心交俾工人就可以俾佢自己搞。如不放心 ...

請問姐姐自己交去菲領事館,僱主是否需要寫授權書?

珊瑚宮

mcfanbb 發表於 18-9-17 22:21
請問姐姐自己交去菲領事館,僱主是否需要寫授權書?
不需要

首頁

尾頁

跳至