中學生 Notebook 邊隻牌子好

eatmonmon
|
Mac book 好唔好用
kyliema2006
|
我估年輕一代只會揀Mac 囉。
Koala_Chu
|
我囡揀了hp, 做文書嘢多, 佢覺得方便好用就得, 唔計較牌子
Amy1974
|
kyliema2006 發表於 18-8-22 14:56
我估年輕一代只會揀Mac 囉。

咁都好正常,其它品牌嘅形象都幾老餅。

Stella6275
|
同問 吾太貴 只系用黎搵下資料做project
sjnl43
|
eatmonmon 發表於 18-8-22 14:54
Mac book 好唔好用

搭訕一問, 我真係唔識間, 貴份別係邊?

用家需要煲劇劃面要靚,要睇咩?

用家需要打機要留意咩?

用家要做文書,又要做咩?

我主要上網同文書

BBG520
|
Mac我亞女上到中六都唔洗換過部
sugarsuagrlow
|
文書都係用返window,mac機唔係話唔好,但好多硬件都係window適合
cwaisum
|
sugarsuagrlow 發表於 18-8-22 16:49
文書都係用返window,mac機唔係話唔好,但好多硬件都係window適合

mac機也可以安裝window
ydoris
|
MACBOOK啦.我一部差不多中五至大專一年仲用緊.剛買一部俾細囡升中四用.打算全部用到大學畢業架.係學界優惠買..
eatmonmon
|
ydoris 發表於 18-8-22 17:13
MACBOOK啦.我一部差不多中五至大專一年仲用緊.剛買一部俾細囡升中四用.打算全部用到大學畢業架.係學界優惠 ...

你買了什麼型號MacBook

tkop
|
cwaisum 發表於 18-8-22 16:58
mac機也可以安裝window

咁Windows机唔可以行mac
birdbird
|
ydoris 發表於 18-8-22 17:13
MACBOOK啦.我一部差不多中五至大專一年仲用緊.剛買一部俾細囡升中四用.打算全部用到大學畢業架.係學界優惠 ...

我仔部macbook air 已用咗5年
Poyau
|
sjnl43 發表於 18-8-22 16:39
搭訕一問, 我真係唔識間, 貴份別係邊?

用家需要煲劇劃面要靚,要睇咩?

睇用途 文書唔貴 打機貴
tsung
|
birdbird 發表於 18-8-22 18:39

miffyumiffy
|

我仔用華碩i7, 6k

用咗5年+
sjnl43
|
Poyau 發表於 18-8-22 22:25
睇用途 文書唔貴 打機貴
never 永不打雞, 淨係上黎吹水, 同做文書, 要簡咩呢ram 夠? 4核同2核又有咩分別

DAVID1965
|
birdbird 發表於 18-8-22 18:39

Mac book 貴買平用,我仔部mac book pro用咗6年,到而仍健在,使用中。
雪菜肉c
|
Mac book 係咪可以裝到window?

因為都係做project 多,要excel word PowerPoint .
jasmineoj
|
雪菜肉c 發表於 18-8-22 23:18
Mac book 係咪可以裝到window?

因為都係做project 多,要excel word PowerPoint .
用google 果D都夠,唔使裝windows 都用得