有冇媽媽喺將軍澳醫院照結構?

QYC
|
請問照得清楚嗎?我諗緊洗唔洗book定私家做後備。
gobaa49
|
正常媽媽係冇安排喺政府照結構,我都係將軍澳醫院、坑口健康院産檢兩邊走
第一次産檢嘅時候,醫生同我講明唔包結構照聲波。
luv_miyuko
|
都ok,私家都問我照左做乜仲照,我話覺得安心點就照囉。
siukankan
|
gobaa49 發表於 18-8-23 11:46
正常媽媽係冇安排喺政府照結構,我都係將軍澳醫院、坑口健康院産檢兩邊走
第一次産檢嘅時候,醫生同我講明 ...

去健康院會做咩產檢架?
我黎緊都去坑口健康院啦
QYC
|
gobaa49 發表於 18-8-23 11:46
第一次産檢嘅時候,醫生同我講明 ...

因為我高齡,所以佢有比期我照結構。

QYC
|
luv_miyuko 發表於 18-8-23 13:03
都ok,私家都問我照左做乜仲照,我話覺得安心點就照囉。

咁好似都係私家做埋安心啲。
Wingwing1223
|
QYC 發表於 18-8-22 15:09
請問照得清楚嗎?我諗緊洗唔洗book定私家做後備。

book左先!
如果政府做得詳細可以cancel私家!
太遲book私家好多full晒架!

gobaa49
|
siukankan 發表於 18-8-23 13:25
去健康院會做咩產檢架?
我黎緊都去坑口健康院啦

你而家幾多週?
通常第一次見就健康院先,都係例行三樣嘢,驗小便,血壓,磅重,見助産士or護士傾下産婦注意事項,仲有materna拎。
除有特別case需要額外見醫生or照超聲波才會轉介去tko醫院,無乜特項就會返健康院,
我而家28w,之前要check甲亢照心電圖所以又要返醫院,上一次我就check念珠,所以下一次又係要返醫院聽結果。
gobaa49
|
QYC 發表於 18-8-23 13:28

因為我高齡,所以佢有比期我照結構。

哦,對對,高齡會有被安排政府結構的
siukankan
|
gobaa49 發表於 18-8-23 14:44

你而家幾多週?

我而家15週
岩岩14週去完tkoh醫生話之後都係去健康院險查
如果只係磅重量血壓 可能唔去啦

gobaa49
|
siukankan 發表於 18-8-23 15:03
我而家15週
岩岩14週去完tkoh醫生話之後都係去健康院險查
如果只係磅重量血壓 可能唔去啦

你要睇情況而定,因為喺健康院循例上都會見醫生, 通常會問你有冇特別事發生, touchwood如果有,醫生都會安排你去返將軍澳醫院的,所以如果你方便的話最好每次都去