兼職員工要比勞工假嗎?

mohatman
|
想問有無人知,時薪的兼職員工要比勞工假嗎???如果勞工假要佢地番了工要額外比番多一日有薪假嗎?
Poyau
|
符合418規定有
YY1101
|
Poyau 發表於 18-8-22 15:40
符合418規定有

請問咩係418
jannlly
|
YY1101 發表於 18-8-22 15:47
請問咩係418

連續4星期每星期返了18小時。

不過許多私人公司其實冇跟。
miriam
|

符合 418 就有

即連續四星期, 每星期工作時數不少於 18 小時, 即可享有勞工法例既保障.

香 港 法 例 第 57章《僱 傭 條 例》 僱 傭 合 約

問2.甚 麼 是 連 續 性 僱 傭 合 約 ? 答2. 僱 員 如 連 續 受 僱 於 同 一 僱 主 4 星 期 或 以 上 , 而 每 星 期 最 少 工 作 18 小 時 , 他 的 僱 傭 合 約 便 屬 「 連 續 性 合 約 」 。

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/parttime.pdf

Poyau
|
YY1101 發表於 18-8-22 15:47
請問咩係418

見5樓 有詳細資料
YY1101
|
Poyau 發表於 18-8-22 16:32
見5樓 有詳細資料

多謝咁多位
Poyau
|
YY1101 發表於 18-8-22 16:33
多謝咁多位

不用客氣
crystal媽咪
|

龍貓車
|
呢度講少於18個鐘,咁啱啱18個鐘得唔得?
alicemic
|
其實好睇見工果陣大家點傾, 如果無講明就跟勞工法例,唔好比人呃呀!
SuperChanB
|

最主要係睇返你份雇傭合約係點樣寫,你覺得有不平等嘅直接去勞工處

tsung
|
miriam 發表於 18-8-22 15:52
符合 418 就有

即連續四星期, 每星期工作時數不少於 18 小時, 即可享有勞工法例既保障.

Luv-em
|
所以會有D公司派更時, 會令D PART TIME 符合唔到418的要求, 就可以唔洗提供遣散費、長期服務金、有薪病假和有薪年假等
SuperChanB
|
Luv-em 發表於 18-8-22 18:07
所以會有D公司派更時, 會令D PART TIME 符合唔到418的要求, 就可以唔洗提供遣散費、長期服務金、有薪病假 ...

咁勞工假要佢地番了工,要額外比番多一日有薪假嗎?
Poyau
|
龍貓車 發表於 18-8-22 17:52
呢度講少於18個鐘,咁啱啱18個鐘得唔得?

法例寫最少18小時 啱啱18小時可以
龍貓車
|
Poyau 發表於 18-8-22 18:22
法例寫最少18小時 啱啱18小時可以

即係如果4個星期都18個鐘就唔當連續性合約?
雖然唔關自己事,但呢個問題我想知好耐
Poyau
|
龍貓車 發表於 18-8-22 18:48
即係如果4個星期都18個鐘就唔當連續性合約?
雖然唔關自己事,但呢個問題我想知好耐
...

4個星期都有18小時係連續性合約
龍貓車
|
Poyau 發表於 18-8-22 20:29
4個星期都有18小時係連續性合約

終於都明白
你好叻叻呀
大姑娘
|
Luv-em 發表於 18-8-22 18:07
所以會有D公司派更時, 會令D PART TIME 符合唔到418的要求, 就可以唔洗提供遣散費、長期服務金、有薪病假 ...

賤囉!