自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

龍貓車 發表於 18-8-22 20:35
終於都明白
你好叻叻呀

客氣客氣

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

miriam 發表於 18-8-22 15:52
符合 418 就有

即連續四星期, 每星期工作時數不少於 18 小時, 即可享有勞工法例既保障.

我想問如果四個月後中斷左18小時,係咪又要重新計過418呢?

大宅

龍貓車 發表於 18-8-22 17:52
呢度講少於18個鐘,咁啱啱18個鐘得唔得?

應該得,因為識人做政府兼職,係番17.5個鐘

大宅

Luv-em 發表於 18-8-22 18:07
所以會有D公司派更時, 會令D PART TIME 符合唔到418的要求, 就可以唔洗提供遣散費、長期服務金、有薪病假 ...

兼職會有有薪病假?

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

SuperChanB 發表於 18-8-22 18:12
咁勞工假要佢地番了工,要額外比番多一日有薪假嗎?
如果唔符合418, 只係普通PART TIME, 其實係咩福利都冇的. 如果公司計到咁盡, 唔比個職員符合418, 我覺得唔會良心發現提供有薪假. 不過ED就要睇番顧僱合約點樣寫.

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

chanling1017 發表於 18-8-23 09:14
兼職會有有薪病假?
唔符合418, 唔算連續性受僱員工, 係沒有有薪病假的, 不過ED要睇番你公司的EMPLOYMENT CONTRACT點寫

因為就算長工, 有D 公司的病假都係冇薪的, 勞工法只係要求連續4天的病假才有薪.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

家龍mA 發表於 18-8-22 21:05
我想問如果四個月後中斷左18小時,係咪又要重新計過418呢?

只要曾經多過18小時,就已經係
只係418呢個複雜rules好難人人了解到

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

SuperChanB 發表於 18-8-22 18:12
咁勞工假要佢地番了工,要額外比番多一日有薪假嗎?

我知一定要放返比佢,如果放唔到我就唔肯定點處理

子爵府

家龍mA 發表於 18-8-22 21:05

連續4星期,而每星期夠18個鐘

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

sasa0208 發表於 18-8-23 10:29
只要曾經多過18小時,就已經係
只係418呢個複雜rules好難人人了解到

謝謝回覆,如果中間間斷過呢?要重新計過嗎?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

musiccisum 發表於 18-8-23 11:53
連續4星期,而每星期夠18個鐘

謝謝回覆,即係斷咗,重新計過418?

子爵府

家龍mA 發表於 18-8-24 17:17
謝謝回覆,即係斷咗,重新計過418?

yes

子爵府

大姑娘 發表於 18-8-22 20:48
賤囉!

咁又唔係咁講嘅,唔通有啲員一星期只番一至兩天8個鐘,又要俾產假又要俾長服又要俾大假?

珍珠宮

musiccisum 發表於 18-8-24 17:22
咁又唔係咁講嘅,唔通有啲員一星期只番一至兩天8個鐘,又要俾產假又要俾長服又要俾大假?
...

咁好多係計到啱啱唔夠喎!咁擺明就縮骨啦!

子爵府

musiccisum 發表於 18-8-24 17:22
...

呢啲擺明搵笨啦!

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

好似唔係咁計,係每4個星期,其中一個星期工作唔夠18小時就冇任何福利,如果其他星期多過都冇用。

伯爵府

想生BB熱投

勞工處永遠都係保障公司利益先
吾只418
大把生完bb 即炒,都吾需要畀個理由
甘點吸引到夫妻生小朋友

伯爵府

mohatman 發表於 18-8-22 15:37
想問有無人知,時薪的兼職員工要比勞工假嗎???如果勞工假要佢地番了工要額外比番多一日有薪假嗎? ...

其實跟据勞工法例,所有僱員(不論長工/兼職員工)都一定有12日勞工假,問題只是有沒有人工。只要符合以下條件的就會有人工了:1/ 要是4-18僱員(連續4星期,而每星期夠18個鐘);2/做滿3個月以上。所以只是4-18僱員,但做唔夠3個月就無人工,當然僱主無計較就點都得。

侯爵府

回覆樓主:

其實見工時講明,你覺得唔好未唔做,係公司立場梗係計到最有利自己。

伯爵府

auhiyo 發表於 18-8-24 17:52
好似唔係咁計,係每4個星期,其中一個星期工作唔夠18小時就冇任何福利,如果其他星期多過都冇用。
...

係呀!

首頁

尾頁

跳至