可唔可以人奶溝奶粉?

Tszyee
|
上胎奶粉,今胎想餵人奶,聽講餵人奶BB會比較易肚餓,要餵密d同埋難戒夜奶。
如果同BB戒夜奶又唔想只餵奶粉(怕BB食左奶粉唔食人奶),可唔可以溝一半人奶一半奶粉用樽餵?
mic326
|
會唔會試下早晚兩餐餵奶粉其餘埋身餵人奶?我個女全人奶,1.5個月戒咗夜奶
asukav6
|
絕不可以,最多一餐人奶一餐奶粉,但不可溝
EstrellaDamm
|
Tszyee 發表於 18-8-22 15:38
上胎奶粉,今胎想餵人奶,聽講餵人奶BB會比較易肚餓,要餵密d同埋難戒夜奶。
如果同BB戒夜奶又唔想只餵奶粉 ...

夜奶同餵人奶冇必然關係。我大女全人奶,一樣兩個月自然戒。如果有心畀人奶,更加應該喺BB初生時儘量親餵夜奶,因為晚上埋身最能有效幫媽媽增加奶量。調節奶量至最多係靠BB出世後4-6星期呢段黃金期,唔好錯過。好好把握機會,上順奶後就容易好多。BB胃仔慢慢大,就可以隔耐啲餵。
萌萌噠
|

可以。我仔仔比較瘦,營養師話可以100ml人奶➕半勺奶粉,但我仔唔肯食奶樽所以冇實行
萌萌噠
|
萌萌噠 發表於 18-8-22 19:13
可以。我仔仔比較瘦,營養師話可以100ml人奶➕半勺奶粉,但我仔唔肯食奶樽所以冇實行
...

不過最好你就問一下營養師比較好,每個bb情況唔一樣
RubyYu07
|
唔可以!兩者成分唔一樣,絕對唔可以溝埋
Tszyee
|
mic326 發表於 18-8-22 16:49
會唔會試下早晚兩餐餵奶粉其餘埋身餵人奶?我個女全人奶,1.5個月戒咗夜奶
...

全人奶都咁快戒到呀,咁叻,我都要生左先知情況,我上胎生左有奶嘅,不過我怕啊B夜晚會容易肚餓。如果可以我都希望全人奶
Tszyee
|
asukav6 發表於 18-8-22 18:07
絕不可以,最多一餐人奶一餐奶粉,但不可溝

多謝你意見,當然如果我餵到我希望全人奶。
Tszyee
|
EstrellaDamm 發表於 18-8-22 19:13
夜奶同餵人奶冇必然關係。我大女全人奶,一樣兩個月自然戒。如果有心畀人奶,更加應該喺BB初生時儘量親餵 ...

多謝你意見,我希望自己可以做到全人奶,上胎乜都唔識好快就放棄左,希望今胎可以堅持到(emoji)(emoji)
Tszyee
|
萌萌噠 發表於 18-8-22 19:14
不過最好你就問一下營養師比較好,每個bb情況唔一樣

多謝你意見,到時生完我會再問問健康院姑娘,謝謝。
Tszyee
|
RubyYu07 發表於 18-8-22 22:33
唔可以!兩者成分唔一樣,絕對唔可以溝埋

多謝你意見,我會盡量全人奶(emoji)(emoji)
hamsterma
|

唔可以吧,或者一餐人奶,一餐奶粉
kissapplegirl
|

我仔仔滿月前係用奶樽食人奶,有時唔夠奶飲奶粉,我覺得奶粉同人奶一樣咁快肚餓,初生bb胃仔細,食咩都一樣好快餓,滿月後全人奶,食人奶一樣自然介到夜奶
人地話飲奶粉頂肚,係因為奶粉難消化bb不能輕易直接吸收晒,人奶既營養bb會吸收得好好
同埋你最好問清楚醫生,好小聽人講人奶溝奶粉咁喂,正正常常一個BB唔洗搞到咁複習
cysiu329
|
健康院問過醫生話可以溝架
Tszyee
|
kissapplegirl 發表於 18-8-23 02:20

我仔仔滿月前係用奶樽食人奶,有時唔夠奶飲奶粉,我 ...

明白,我到時睇下BB情況再問下健康院姑娘先,謝謝你意見。我大囡上胎飲左3星期人奶,之後辛苦又返工我頂唔順餵左奶粉,然後就順勢為咗奶粉,今胎冇做野,希望可以keep住啦,最理想就仲有儲備可以俾埋大女用(emoji)不過就唔知到時丫囡兩歲半仲有冇興趣
Tszyee
|
cysiu329 發表於 18-8-23 09:45
健康院問過醫生話可以溝架

當真?我到時生完複診都問下先,thanks
RubyYu07
|
Tszyee 發表於 18-8-22 22:49
多謝你意見,我會盡量全人奶(emoji)(emoji)

唔使客氣!多比BB埋身就會越多奶。通草鯽魚湯都會好幫助上奶架~
我要做媽媽
|
唔好溝吖,其實你唔使擔心架,你多D埋身,自然會好多奶水,而且好多人奶bb都係唔肯食奶粉多,好少唔肯食人奶架
haha748494
|
我覺得唔可以喇,我大囝都系半個奶粉B,我就一餐人奶一餐奶粉咁喂。