這個時世, 放租定放賣?

wmkcnw
|
舊居(約廿年樓) 年底滿3年, 不用交 SSD。
本來打算搬去新居後放賣, 但樓市反覆, 一手賣得好, 但2手冰封, 所以猶豫緊放賣定放租。

放賣好處, 唔洗煩遇到惡租客, 套左現可等待跌市買1手樓, 但可能要賣價較低。(新居面積大, 但地點不好, 不打算長住)

放租好處, 唔洗賤賣層樓, 又有租金收入, 但要俾十萬執執才比較好租。
20jack09
|
除非換樓,放租有現金流幾好。
Whitechocolate
|
回覆 wmkcnw 的帖子

我自己就放續放租。不過每人睇法都唔同。
BaolawBB
|
wmkcnw 發表於 18-8-22 15:57
本來打算搬去新居後放賣, 但樓市反覆, 一手賣得好, 但2手冰封, 所 ...

放租要俾十萬執執才比較好租,唔好俾錢執,租金俾市價平1000-1500租出去
20150618bb
|
本來打算搬去新居後放賣, 但樓市反覆, 一手賣得好, 但2手冰封, 所 ...
如果係我又唔等錢使的話,同佢柏拉圖
Fishbbmama
|
睇下層舊樓咩質素, 黎緊會唔會要維修同租金回報去決定
我自己有層30年既樓, 一直租比人, 租金回報係ok, 不過層樓質素麻麻地, 黎緊仲話大維修, 所以我早兩個月價好就賣左, 走去換層新樓再放租比人
wmkcnw
|
BaolawBB 發表於 18-8-22 16:05
放租要俾十萬執執才比較好租,唔好俾錢執,租金俾市價平1000-1500租出去
...
都可以
Bomama
|
BaolawBB 發表於 18-8-22 16:05
...

咁可能層樓真係殘到冇人租呢
Poyau
|
20150618bb 發表於 18-8-22 16:09
如果係我又唔等錢使的話,同佢柏拉圖

柏拉圖講心唔講金 意思係掉空等升值?
fionlei88
|
我會租出去,有需要時先再賣
wmkcnw
|
Bomama 發表於 18-8-22 19:56
咁可能層樓真係殘到冇人租呢
😄之前俾小孩整花哂 d牆, 點都要補補油。1萬幾千都要俾。 廚厠就唔翻新了,可慳些。
wmkcnw
|
Poyau 發表於 18-8-22 22:37
柏拉圖講心唔講金 意思係掉空等升值?
我都有諗,應該放租 or 掉空。

放租有收入, 掉空就唔怕變凶宅。
黃二少奶
|
唔等錢洗我會放租,有收入
sasa0208
|
廿年樓租多幾年先
ss1008
|
放租,最終物業都係自己嘅
evip
|

二手冰封是因為價太高冇人想摸頂。

要用十萬執,不如放賣等樓價低d再入好質素d (新d)。
Bomama
|
wmkcnw 發表於 18-8-23 09:47
😄之前俾小孩整花哂 d牆, 點都要補補油。1萬幾千都要俾。 廚厠就唔翻新了,可慳些。
...

我之前都翻新過,不過我係客厠重新整過, 主人廁所翻新, 全屋油曬油, 重鋪木條膠地板, 所有櫃內外翻新, 連廚櫃都係, 再喺大陸買幾盏靚燈,埋單都要六萬幾。 但係就好似全新樓咁, 即刻有幾組客落offer, 當然我亦揀咗最好條件嘅住客。 所以有時人靠衣裝, 執執佢真係唔同.
mydearson
|
wmkcnw 發表於 18-8-23 09:47
...

如果唔駛執廚廁,簡單柚木地板打個臘,油漆工程只係有限數,化個妝兩萬鬆可以見人了。
不用花十萬大執,租客唔錫屋幾年就玩完了。
wmkcnw    發表於 18-8-23 11:33
Reminder
|

一定放租
小可愛11
|
Whitechocolate 發表於 18-8-22 16:05
回覆 wmkcnw 的帖子

我自己就放續放租。不過每人睇法都唔同。

同意。不過20年樓齡嘅樓有另一個 concern 就係大廈維修,因為過多幾年要大廈維修,呢筆錢都唔少。除非大廈本身有豐裕嘅基金。