照到啊b個心有白點 好擔心有無媽媽係甘

syl_yw
|
今日去政府照結構 佢話啊b有白點 請問媽媽有無類似情況?
我要做媽媽
|
之前好似有媽媽發過類似既post吖,我見有JM話bb順利出世既,咁你有冇問醫生有咩風險?會唔會消失?
Angelsamk
|
syl_yw 發表於 18-8-22 16:27

有ar,我係私家照,醫生話check左唔係唐氏就ok,大大下就會冇左,亞洲好常見,唔駛擔心
kevama
|
信醫生!俾信心bb
hamsterma
|
syl_yw 發表於 18-8-22 16:27

醫生有乜嘢建議?
gobaa49
|

我都係在21w去陳敏儀度照結構,都係照到小b心臟有白點,佢有多口問我政府唐氏機率幾多,我話1/26000,咁佢話可以放心,通常bb大啲就會冇左個白點,不過佢都提我去政府産檢時同醫生講聲。
到左23w,我去左tko醫院産檢俾份結構報告醫生睇,佢話相信兩邊(唐氏低險+陳敏儀結構),不過安全起見,安排喺下次産檢(28w)做多次政府結構,佢話係巡例上,同埋佢地話方便日後bb出世後可以即刻pass去專科度芒住小b嘅心臟情況…

PS, 我下星期才28w照政府結構
haha748494
|
回覆 gobaa49 的帖子

希望下個禮拜可以順利pass,加油吖。
syl_yw
|
hamsterma 發表於 18-8-22 22:50
醫生有乜嘢建議?

未睇私家,政府咩都唔肯講,轉介左我去專科
syl_yw
|
gobaa49 發表於 18-8-23 10:19
我都係在21w去陳敏儀度照結構,都係照到小b心臟有白點,佢有多口問我政府唐氏機率幾多,我話1/26000,咁佢 ...

政府轉介我去專科到照,下星期照多次,今日去睇私家,睇下有咩講先(emoji)(emoji)會無左就好,你照完報告下啊(emoji)(emoji)‍♀️唔該
syl_yw
|
Angelsamk 發表於 18-8-22 22:37
有ar,我係私家照,醫生話check左唔係唐氏就ok,大大下就會冇左,亞洲好常見,唔駛擔心
...

我今日先check私家,之前唐氏都低風險,應該無事掛
kyliedick
|
我個囡 15 年出世, 果時照結構都照到有白點! 我成份 report 拎埋比政府醫院...到個囡出世, 佢地聽到個心有少少雜聲, 都即刻轉佢去新生兒科! 咁 so far 又無乜野, 過左兩日出院...之後半歲都係心臟科再覆診! 再照多次無事就唔駛再理!
醫生都話好 common, 不過記住係出面睇完既報告, 最緊要拎埋返去比政府醫院做record!
syl_yw
|
kyliedick 發表於 18-8-24 11:02
我個囡 15 年出世, 果時照結構都照到有白點! 我成份 report 拎埋比政府醫院...到個囡出世, 佢地聽到個心有 ...

甘你個時政府生定私家生? 我想私家生 但怕佢唔收(emoji)
kyliedick
|
回覆 syl_yw 的帖子

我係政府生呀!
syl_yw
|
kyliedick 發表於 18-8-24 11:11
回覆 syl_yw 的帖子

我係政府生呀!

唔該晒(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️
Angelsamk
|
syl_yw 發表於 18-8-24 09:56
我今日先check私家,之前唐氏都低風險,應該無事掛

我都係陳敏儀照ga,政府冇特別跟進,bb 出左世6week la,好正常
syl_yw
|
Angelsamk 發表於 18-8-24 11:39
我都係陳敏儀照ga,政府冇特別跟進,bb 出左世6week la,好正常

多謝媽媽(emoji)