想開小班補習

xavifi
|
剛quit左learning centre 份工
諗緊係屋企開個小班 教英文及西班牙文。 target 2-15歲小朋友

主打Phonics 拼音, oral (特別係英文朗誦節比賽), grammar , vocabulary 等等

大家覺得有冇得做呢?

力神
|
留意超過某個人數是需要申請牌照的
1998Ruby1998
|
記得超過 5 人一班係要申請。
xavifi
|
回覆 力神 的帖子

我諗緊3至4個一班
SamSam2003
|
xavifi 發表於 18-8-22 16:59
回覆 力神 的帖子

我諗緊3至4個一班

咁少人一班,夠唔夠圍皮?
heather1106
|
都可以試下既 反正係屋企搞 吾洗煩鋪租果啲
伊芙蓮
|
xavifi 發表於 18-8-22 16:51
諗緊係屋企開個小班 教英文及西班牙文。 target 2-15歲小朋友
你之前教開果d小朋友 會唔會跟你私人班?

如果做得好,就超級好做

yurijm
|

住宅式補習社好容易被鄰居、街坊投訴
會被人投訴太多閒雜人等進出

我有前同事住私樓
又係搞住宅式補習班
唔夠一星期就有人同管理處講
話太多閒雜人等進出
唔知發生乜事云云。。。
管理處就暗示大廈公契唔容許商業活動之類

最後我前同事無奈之下唯有出去返工
問我有冇好工介紹

xavifi
|
最主要因為近排我搬咗去屯門,黃金海岸嗰邊,所以要重新搵過學生,暫時屋企都可以開到班
xavifi
|
因為我屋企樓下唔會有Security, 所以我都諗緊淨係補幾個學生,費事俾人投訴
cameo
|
xavifi 發表於 18-8-22 16:51

唔識答你有冇得做!
但作為用家,我一係會揀正式嘅中心上堂,一係上我屋企單對單私補。
如果中學生,就可以選擇圖書館或類似嘅適合空間(單對單),但都唔會安排仔女上去導師屋企。
heilok
|
除咗每班人數,全日超過某個數都要攞牌
Poyau
|
heilok 發表於 18-8-22 17:25
除咗每班人數,全日超過某個數都要攞牌

同時間少過8人 每日少過20人

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/sch-registration/about-sch-registration/index.html
tsung
|
yurijm 發表於 18-8-22 17:15
住宅式補習社好容易被鄰居、街坊投訴
會被人投訴太多閒雜人等進出

hippoo
|
Uppppp
xavifi
|
cameo 發表於 18-8-22 17:23
唔識答你有冇得做!
但作為用家,我一係會揀正式嘅中心上堂,一係上我屋企單對單私補。
如果中學生,就可 ...

我自己本身已有補習牌。 但係唔想出嚟出去浪費時間。
xavifi
|
hippoo 發表於 18-8-24 16:47
Uppppp

係?
C.Humphrey
|
xavifi 發表於 18-8-25 16:48
我自己本身已有補習牌。 但係唔想出嚟出去浪費時間。

補習牌係指學校註冊?人數限制係講緊學校註冊,唔係教師本身資歷

oral主打朗誦節,你有無朗誦協會會員可以報名?西班牙文較冷門,市場唔大

我覺得你個case可以考慮做上門私補,英文$300up/hr,除非你本身center有一批熟學生跟開你,就可以考慮自己屋企開
xavifi
|
C.Humphrey 發表於 18-8-25 23:37
補習牌係指學校註冊?人數限制係講緊學校註冊,唔係教師本身資歷

oral主打朗誦節,你有無朗誦協會會員可 ...

是學校註冊。 我本身有開補習社。

我係補緊港島區國際學校西班牙文同德文,少主流學校有得讀, 而家少家長肯過海。 其餘時間就係補主流學校英文 數學。

只不過我而家搬左入屯門,呢區真係好少學生 同家長肯比錢。 全部都上門、所以我無興趣要的浪費時間去上門補。
xavifi
|
xavifi 發表於 18-8-25 23:56
是學校註冊。 我本身有開補習社。

我係補緊港島區國際學校西班牙文同德文,少主流學校有得讀, 而家少家 ...

而且、 我而家之所以將補習社租出去,就係唔想浪費時間。