出車牌費

bananaGi
|
今日去出,是否一定今日生效?

可否預辦?

例如:9月1日保險 9月1日牌費 今日去搞

mameme
|
可以,係接續上一個牌費到期日,即係今日買9月1日生效
bananaGi
|
mameme 發表於 18-8-22 21:32
可以,係接續上一個牌費到期日,即係今日買9月1日生效

如出新車, 我今日做9月1、 又可以嗎?

因為1/9先得閒攞車
viotior
|
bananaGi 發表於 18-8-23 08:26

因為1/9先得閒攞車

新車要早一個working day做,冇得預辦,最好打1823問清楚
BTW新車唔係要車行搞咩?要有驗車紙等文件

nintendo
|
bananaGi 發表於 18-8-23 08:26

因為1/9先得閒攞車

我先後買過幾部車,但冇印象點做。
早 d 同車行講你的要求,佢地會處理。
如果非一次付清 $,你個牌薄會押咗比人,冇得攞住。

bananaGi
|
viotior 發表於 18-8-23 08:53
新車要早一個working day做,冇得預辦,最好打1823問清楚
BTW新車唔係要車行搞咩?要有驗車紙等文件

保險問我想邊日生效,咁我就想攞車日生效... 咁

咁cover note又想同行車證同一日
bananaGi
|
nintendo 發表於 18-8-23 09:00
如果非一次付清 $,你個牌薄會押 ...

保險生效日,係咪同牌簿同日?
bananaGi
|
nintendo 發表於 18-8-23 09:00
如果非一次付清 $,你個牌薄會押 ...

如非一次付清??? 乜可以唔晒錢攞車架? 按樓咁按住比車行?
Cara2006
|
bananaGi 發表於 18-8-23 09:50
如非一次付清??? 乜可以唔晒錢攞車架? 按樓咁按住比車行?

有幾種做法,hire & purchase 或 lease.
好多人也是咁做。
菇兒
|
我係車行攪,乜要自己攪咖咩?

bananaGi
|
菇兒 發表於 18-8-23 10:04
我係車行攪,乜要自己攪咖咩?

我本身有車保,咪自己問返保險,咁佢問我幾時生效? 咁我就問下大家點計
bananaGi
|
Cara2006 發表於 18-8-23 10:00
有幾種做法,hire & purchase 或 lease.
好多人也是咁做。

真係唔識 多謝
viotior
|
bananaGi 發表於 18-8-23 10:06
我本身有車保,咪自己問返保險,咁佢問我幾時生效? 咁我就問下大家點計
...

你本身有保險,就問車行幾時生效
viotior
|
bananaGi 發表於 18-8-23 09:48
保險問我想邊日生效,咁我就想攞車日生效... 咁

咁cover note又想同行車證同一日

cover note一定同行車證/牌簿同一日,但未必係你攞車嗰日
bananaGi
|
viotior 發表於 18-8-23 10:42
cover note一定同行車證/牌簿同一日,但未必係你攞車嗰日

咁我夾到一齊9月1 生效, 但我今日去買牌費,可以?

今日買9月1牌費
bananaGi
|
viotior 發表於 18-8-23 10:42

還是9月1日才可以買9月1日生效的牌費?
mameme
|
bananaGi 發表於 18-8-23 10:57
還是9月1日才可以買9月1日生效的牌費?

如果係新車,正常就31號去做,出9月1號牌費,否則就先做登記,要過後再去買牌費,買牌費表格背頁簽多個名聲明呢段時間內無用過車,但問題係車行張驗車紙幾時到期,而且車登記咗你名而你唔攞車,對你亦無保障
20150618bb
|
bananaGi 發表於 18-8-22 17:13
今日去出,是否一定今日生效?

可否預辦?
可以提前
Cara2006
|
bananaGi 發表於 18-8-23 10:07
真係唔識 多謝

你買乜品牌車?
車行點解冇和你溝通車牌及保險點處理?
買新車,你可以乜都交比代理/車行做,有乜問題就問佢地,甚至你問保險agent 都可以答到你。

bananaGi
|
Cara2006 發表於 18-8-23 11:31
你買乜品牌車?
車行點解冇和你溝通車牌及保險點處理?
買新車,你可以乜都交比代理/車行做,有乜問題就問 ...

本身有車保,我咪想問返自己個保險... 當然係車行搞,我c奶仔想學下野姐