自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

mameme 發表於 18-8-23 11:23
如果係新車,正常就31號去做,出9月1號牌費,否則就先做登記,要過後再去買牌費,買牌費表格背頁簽多個名 ...

你講出重點了!

9月1日牌費,係31/8去買!!? 要早一日架!?

伯爵府

bananaGi 發表於 18-8-23 12:10
你講出重點了!

9月1日牌費,係31/8去買!!? 要早一日架!?

只係新登記車輛,要翌日先出到牌簿連行車証

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

bananaGi 發表於 18-8-23 09:48
保險問我想邊日生效,咁我就想攞車日生效... 咁

咁cover note又想同行車證同一日

1/9 係星期六, 所以你出新車cover note 生效應該寫由31/8開始,
車行應該會30/8 會去運輸署搞新車, 31/8 出到牌薄, 你1/9 就可以拎車~

珍珠宮

一罐可樂 發表於 18-8-23 12:49
1/9 係星期六, 所以你出新車cover note 生效應該寫由31/8開始,
車行應該會30/8 會去運輸署搞新車, 31/8 ...

感謝你,我明晒。終於有人明我問咩

珍珠宮

一罐可樂 發表於 18-8-23 12:49
車行應該會30/8 會去運輸署搞新車, 31/8 ...

其實cover note出1/9, 車行31/8星期五出去買牌費都得,岩唔岩

水晶宮

bananaGi 發表於 18-8-22 17:13
今日去出,是否一定今日生效?

可否預辦?

唔係今日,續牌係夠1季即4個月內anytime 都可以去續,effective date 係9月1 。

水晶宮

Kittymummy 發表於 18-8-23 15:33
唔係今日,續牌係夠1季即4個月內anytime 都可以去續,effective date 係9月1 。
...

呀,如果9月1係星期六,咁你要係8月31或之前已經要去攪了。

珍珠宮

Kittymummy 發表於 18-8-23 15:35
呀,如果9月1係星期六,咁你要係8月31或之前已經要去攪了。

唔該晒。我以為今日去,就今日起計一年牌費!

水晶宮

bananaGi 發表於 18-8-23 17:17
唔該晒。我以為今日去,就今日起計一年牌費!

唔好等到deadline 果日先續牌,通常星期一同星期五都係超多人。如果買2手車,有時續牌時上手冇交告票又轉唔到名續唔到,所以提早幾日前攪會好d.

大宅

bananaGi 發表於 18-8-23 10:06
我本身有車保,咪自己問返保險,咁佢問我幾時生效? 咁我就問下大家點計
...

我都係自己安排保險。我攪好份保險就比covernote車行,再同佢講我幾時拎車,佢就去攪行車證。我無理d野邊日生效,總之我講果日要拎到車就ok!我以為你車行咁衰唔幫你攪

不過有人答到你就ok la

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

bananaGi 發表於 18-8-23 15:28
其實cover note出1/9, 車行31/8星期五出去費買牌都得,岩唔岩

sorry 有少少混亂添, 其實你想淨買牌費定係出架新車?

- 淨買牌費 : cover note 生效係31/8

- 如果你出既新車, 係有上一手車主, 車行會係31 號幫你做過戶+ 買牌費, 咁cover note 生效係31/8

- 如果你係買全新車, 車行會係30/8 去運輸署搞, 31/8 出新車牌薄+行車証 ( 巳經包括一年或 4 個月牌費, 睇吓你要求), 所以你唔使另外為新車買牌費, cover note 生效係31/8

間車行咁無責任心架, 佢地應該解釋清楚比你聽架

首頁

尾頁

跳至