自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係要醒去廁所,明明七點食晚飯飲左唔夠200ml野飲,十二點幾訓三點半又起身去廁所
感激遇上你~

子爵府

~小肥豬~ 發表於 18-8-23 22:28
4,5點行肺經,呢個時間醒有可能肺唔好,睇情況。總之唔可以一覺訓到天光身體已經出現警告。
肝,肺都要介 ...

唔該您 已經完全唔食辣好多年,可能壓力大啩

男爵府

小詠 發表於 18-8-22 17:54
每晚都會扎醒, , 有時兩次, 有時一次
我不知多少年未試過一覺瞓天光, 一晚醒好多次,

珍珠宮

熱媽 發表於 18-8-22 18:04
可用麥冬(安神的)+紅杞+元肉焗水飲。

昨晚試了花旗蔘+麥冬+圓肉+杞子焗水飲, 昨晚11:00開始想訓, 整晚訓得好好無半夜醒來, 一覺到天光鬧鐘叫先醒, 真係好正

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

中醫師:降火寧神 四季適用
花旗參屬五加科植物根部,由於主要產地在美、加,又稱「西洋參」,當中蘊含多種微量元素、多種氨基酸、維他命、人參皂苷等,具備補氣、養陰、生津、清火熱、鎮靜、消炎、解暑、解酒、抗疲勞、抗衰老、降血脂、增強免疫能力等作用。

據註冊中醫師李轉花表示,花旗參功效多多,諸如滋陰補氣、清熱降火、寧神益智等,但凡不受人參之溫補者,均可以花旗參代替,且一年四季都適用,煲湯或泡茶均可,對上班一族而言,絕對是忙裏偷閒的怡神飲料。不過,李醫師提醒大家,花旗參性微苦寒,脾胃虛寒者或陽氣不足者忌服。「舉例,面色蒼白、畏寒、腹脹、腹痛泄瀉、經痛、早洩遺精等患者,不宜進食。若患有感冒咳嗽、濕熱徵狀,同樣不宜食用。烹調方面,切忌用金屬器皿煲花旗參湯,亦不可炒花旗參,以免影響其功效。此外,由於花旗參屬參類植物,服食期間,切忌喝茶或吃蘿蔔。」

花旗參麥冬瘦肉湯花旗參麥冬瘦肉湯
花旗參百合竹絲雞湯花旗參百合竹絲雞湯

營養師:提升免疫 預防感冒
資深營養師陳由指出,從營養角度分析,花旗參含多種有益身體的成分,例如維他命(包括B1、B2、C)、微量元素(包括磷、鉀、銅、鈣、鋅等)、脂肪酸、多糖類及碳水化合物等,其中多糖類可提升人體的免疫能力,有助預防感冒及減輕徵狀!

花旗參桂圓茶花旗參桂圓茶
花旗參杞子菊花茶花旗參杞子菊花茶

人參皂苷(Ginsenoside)是另一種值得留意的成分,它只出現在人參屬植物中,屬活性物質,好處多多,如促進細胞新陳代謝、提升免疫能力、消炎、穩定血糖、降低膽固醇、降低血壓,消除疲勞、改善大腦細胞等。食法方面,煲湯可用花旗參粒,焗茶可用參片或參粉,煲粥亦可加入參片。

花旗參可用來浸酒,建議選用酒精濃度介乎45至60度的高粱酒或米酒。花旗參可用來浸酒,建議選用酒精濃度介乎45至60度的高粱酒或米酒。
註冊中醫師李轉花註冊中醫師李轉花
資深營養師陳由資深營養師陳由

湯水篇
1. 花旗參麥冬瘦肉湯(1~2人分量)

材料:花旗參10克、麥冬8克、南北杏10克、陳皮2克、瘦肉適量、蜜棗1~2粒

製法:所有材料連同8碗清水煲1小時30分鐘。

功效:清熱、潤肺、止咳

備註:糖尿病患者不可加蜜棗。

2. 花旗參百合竹絲雞湯(1~2人分量)

材料:花旗參10克、陳皮1小塊、竹絲雞1隻、瘦肉適量;百合、玉竹、南北杏、淮山各等份

製法:將材料放入煲內,加10碗清水煲煮1小時30分鐘。

功效:養陰、潤肺、健脾、潤澤肌膚

備註:竹絲雞不用去皮,若買不到竹絲雞,可以鮮魚代替。

茶水篇
3.花旗參桂圓茶(1人分量)

材料:花旗參10克、桂圓10克

製法:加入滾水,泡20分鐘。

功效:清熱、除煩、寧心、安神

備註:睡前飲用一次最為理想,可連桂圓一併食用。

4.花旗參杞子菊花茶(1人分量)

材料:花旗參6克、枸杞子5克、杭菊花5克

製法:加入滾水,泡20分鐘。

功效:清肝、明目、除煩、清肺熱

備註:最適合眼屎色黃、口乾、眼乾、眼澀的人士。

撰文:黎雅麗 

所有遇見,皆有因果

子爵府

放洋蔥係房,切開一半,好瞓D

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

焗龍眼杞子水飲
日常煲湯都落幾粒

子爵府

小詠 發表於 18-8-24 10:01
昨晚試了花旗蔘+麥冬+圓肉+杞子焗水飲, 昨晚11:00開始想訓, 整晚訓得好好無半夜醒來, 一覺到天光鬧鐘叫先 ...
下次可早些飲(可番焗的),因怕你喝太多水會夜尿

珍珠宮

熱媽 發表於 18-8-24 13:13
下次可早些飲(可番焗的),因怕你喝太多水會夜尿

我在晚飯時飲既, 都還OK

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

namc 發表於 18-8-24 10:07
放洋蔥係房,切開一半,好瞓D

房內會否有味?

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

回覆樓主

Up

珍珠宮

cindy618 發表於 18-8-24 10:08
焗龍眼杞子水飲
日常煲湯都落幾粒

我以前只會用桂圓紅棗蓮子桃膠和冰糖煲一起, 食時加上鮮奶

下次我會加埋麥冬

所有遇見,皆有因果

子爵府

小詠 發表於 18-8-24 14:12
房內會否有味?

唔大味
唔覺

禁止訪問

珍珠宮

WinnieFF 發表於 18-8-29 15:57
米雪嗰隻Cs 4蟲草,固本培元啲,可以改善失眠,朋友食過介紹我食嫁!平時失眠3點都訓唔到第二朝又要番工! ...

呢隻有家人介紹我食, 說對氣管好, 唔知道原來對睡眠有幫助

我不是訓唔著, 係訓訓下會扎醒

所有遇見,皆有因果

珊瑚宮

小詠 發表於 18-8-24 10:05
中醫師:降火寧神 四季適用
花旗參屬五加科植物根部,由於主要產地在美、加,又稱「西洋參」,當中蘊含多 ...

有機會問吓中醫所寫食療是否適合自己。
我就唔飲花旗參的, 越飲得多, 越瞓得差, 我平常睡眠質素超好的。

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-8-29 16:14
有機會問吓中醫所寫食療是否適合自己。
我就唔飲花旗參的, 越飲得多, 越瞓得差, 我平常睡眠質素超好的。
...

我用麥冬和圓肉焗水, 暫時有點用, 昨晚訓到5點才醒一醒去廁房, 一回床再訓, 好快訓著

其實我每次每夜醒都是去廁所, 一上床好快訓到, 我係眼訓既唔係眼光光

所有遇見,皆有因果

珊瑚宮

小詠 發表於 18-8-29 16:17
我用麥冬和圓肉焗水, 暫時有點用, 昨晚訓到5點才醒一醒去廁房, 一回床再訓, 好快訓著

其實我每次每夜醒都 ...

睡眠質素not good, 瞓到同真正休息係2回事。
我自己來講, 上床好快就瞓著, 除非真係睡之前飲太多水, 否則都會一覺瞓到天光。

珍珠宮

回覆 cbeyond 的帖子

所以感到擔心, 因為以前一向可以一覺訓天光, 好少會半夜起身要去廁所, 睡前已唔係飲好多水, 但習慣點都飲一兩口水才睡
所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至