自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 21:36
我唔SURE你係乜野行業的DM....

無論轉唔轉行都好, 你可以睇下人地JD, 要求係乜....再諗下自己有邊D位要 ...

我係dm agent 入面既media team 既others team, 除左要execute display ad 之外,仲要同vendor對接,亦都要同display ad既大客直接做operation

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 21:36
就黎又多一萬啦

中大有D COURSE都係幾千蚊架咋

係呀,而家就係等緊

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-8-22 21:31
唔甘心,就谷團火,衝出去,30中仲唔衝,無機會架喇

做人老婆同做野比,我真係鍾意做野多好多

YEAH...有一團火先得...
我之前都試過有D工做唔長, 又或者遇到裁員

但係life must go on
讀course + 自修, 早幾年都叫拉車邊做到DM 類的工作....

響再老一輩, 45+ 果D..仲未識DM 點做果時...食到呢個位...

再遲D...UNDER 30 果D..個個都識digital..就慢左架啦

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 21:38
佢唔係呢行...冇得好講...

佢憑乜野講marketing冇用.....

咁其實做乜我都無所謂,因為我係會比個心出黎做野

因為佢認為dm agent好易因為無租意而炒人,好似我上一份工咁。。。
至於佢。。佢通常係炒公司果個。。所以佢對比黎講,就會覺得dm或者marketing係會好易比人炒

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackblackie 發表於 18-8-22 21:40
我係dm agent 入面既media team 既others team, 除左要execute display ad 之外,仲要同vendor對接,亦都 ...

原來你係做agency..

我係agency的客...或者我有時自己落...而家好多客都會有自己TEAM做到呢D

因為拎data去分析會易D

珍珠宮

good_pig 發表於 18-8-22 21:40

你就好,靠食住條水,我係靠啃晒 d 屎

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 21:40

係得jm你認同我。。所以我生活上好難搵到人明我而家做緊d乜。。。但係dm我已經心灰

寶石宮

cbeyond 發表於 18-8-22 21:34
你試吓遇到一位admin開口埋口都話老公話, 會有咩好印像, 會覺得佢可獨立處理事情嗎
大公司還會分工仲會清 ...

所以只會係..訂文員, 訂水, 打電話CALL人整影印機...ETC

呢D位...一間公司多個唔多, 少個唔少....我公司細, 冇ADMIN的...會計文員做埋

寶石宮

nsychristy 發表於 18-8-22 21:38

I meant 好相似

而家好多男人都係做IT..

但係我IT 老公完全唔識 digital marketing的東西的,....

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:42
咁其實做乜我都無所謂,因為我係會比個心出黎做野

因為佢認為dm agent好易因為無租意而炒人,好似我上一 ...

一朝比蛇咬

其實又咁, 有料到又有乜好怕....東家唔打打西家..
比人炒邊有分架...

你可能生得太靚, 老闆娘唔LIKE就可以炒架啦

禁止訪問

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:44
係得jm你認同我。。所以我生活上好難搵到人明我而家做緊d乜。。。但係dm我已經心灰
...

加油!肯學肯做慢慢黎就得

雖然我唔係 dm 界,但我成績唔好求其畢業,都茫然了好一段日子,有過一個覺得我鍾意做野好白痴、做 d 咁辛苦咁低人工既野既老公,唔信自己聽佢話。

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 21:47
一朝比蛇咬

我只係肥c9一名。。。但個個hr都追住問點解比人炒,而我都好誠實講係因為成條team cut

珍珠宮

good_pig 發表於 18-8-22 21:47
一朝比蛇咬

又可能太靚老公唔想個老婆出去闖

寶石宮

tunner 發表於 18-8-22 21:48
DM 15K真係少左D, 我見D fd 做左2年幾就24K

所以我發現佢都唔係做緊出面DM做緊的東西

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:51
我只係肥c9一名。。。但個個hr都追住問點解比人炒,而我都好誠實講係因為成條team cut
...

有D野避重就輕就得架啦...

唔通一個人比人炒過...就一定係好惡劣的員工...

有經驗的HR 應該響面試到睇到多少架嘛

寶石宮

nsychristy 發表於 18-8-22 21:43
你就好,靠食住條水,我係靠啃晒 d 屎

我都唔係冇食過屎.....

某份JOB 同數碼收音機有關...而家全行都...BYE左啦..

我果時都以為有新出路..點知

珍珠宮

good_pig 發表於 18-8-22 21:54
我都唔係冇食過屎.....

某份JOB 同數碼收音機有關...而家全行都...BYE左啦..

識跳船都係一種有眼光既表現

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:44
...

其實都唔關DM事...因為你的工作都唔係一般DM的工作

珍珠宮

回覆樓主:

我做左admin+sec 10年+,多數公司(尤其sme)要求admin識埋ac或hr, 純admin生存空間好有限,好多人覺得係手板眼見工夫,只係housekeeping但又好tedious,到公司生意唔好時又即刻向supporting team開刀,所以如果有得揀就做翻marketing或同sales有關嘅嘢好啲

不過如果真係想轉,其實而家一個無咩經驗嘅admin都叫14k+,俾啲耐性搵,可以如實講舊公司cut cost或湊小朋友所以無做幾個月,(試過有agent叫我唔好寫上份工(做左7個月),話休息1年好閒喎),有啲公司會明白同埋有啲公司係傾向請啲stable同成熟啲嘅人

首頁

尾頁

跳至