自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

係BK入面做文員都有25-30k

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-22 20:55
所以我知點解會係咁...

有心做dm其實可以讀course..發展性會比admin上得快...

admin好聽係行政人員, 唔好聽係阿四。
junior post剛畢業還可以, 做左成10年工作, 到實際做, 就未必接受到。

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 20:23
咁你之前dm做乜?google fb seo sem 都唔識,咁你其實負責乜?

做affiliate marketing同display ad

大宅

cbeyond 發表於 18-8-22 20:51
見呀, 就算唔係做dm, 呢d基本根本就要識。
尤其現在已經係digital世界, 點可以唔識。
我公司就算admin同事 ...

機不離手同真係落手落腳去做係完全另一回事。
fb 係識點落ad,但係細節野根本記唔識,亦都完全無機會去學同試

大宅

good_pig 發表於 18-8-22 20:55
所以我知點解會係咁...

有心做dm其實可以讀course..發展性會比admin上得快...

我當然會知dm發展長遠係無問題,家有c6萌塞到死,成日覺得dm無前途,覺得hr或admin先唔會咁易比人炒同做野好hea
(明明佢自己係it人)

大宅

cbeyond 發表於 18-8-22 21:02
junior post剛畢業還可以, 做左成10年工作, 到實際做, 就未必接受到 ...

講就話12年,實際上得8年左右,因為中途有停過同休息過

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:04
fb 係識點落ad,但係細節野根本記唔識,亦都完全無機會去學 ...

唔好介意我咁講,我朋友無大學畢業讀書完全 unrelated,自學學得識,仲發展左門獨門秘技、有份好賺錢既副業,所以你苦惱點搵18k admin 不如讀個 dm course 再上路

無技能到中年真係好難搵工

大宅

nsychristy 發表於 18-8-22 21:07
唔好介意我咁講,我朋友無大學畢業讀書完全 unrelated,自學學得識,仲發展左門獨門秘技、有份好賺錢既副 ...

我都想讀,老公覺得讀黎無用,而且都無咁多錢讀(有兩個小朋友5歲同3歲)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

polyumfg 發表於 18-8-22 20:58
係BK入面做文員都有25-30k

DM 要過30K 唔難囉

珊瑚宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:04
fb 係識點落ad,但係細節野根本記唔識,亦都完全無機會去學 ...

機不離手, 就係做緊工作, 完全係落手落腳做事。
同事會用apps接單,解答客人問題。
基本上錢包可以唔帶, 手機唔可以離身

大宅

唔好介意我咁講,我朋友無大學畢業讀書完全 unrelated,自學學得識,仲發展左門獨門秘技、有份好賺錢既副 ...

講真,講起自己既工作運就真係好想喊。。。。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 18-8-22 21:02
junior post剛畢業還可以, 做左成10年工作, 到實際做, 就未必接受到 ...

我都係有同感, 加上呢D 位好難有大突破, 加人工都好難好進取

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:02
做affiliate marketing同display ad

affiliate marketing 我又好少做

display ad..搵agency 落pop-up, 蘋果動新聞果類??

寶石宮

fb 有blueprint..做做下就唔算好難...網上都有教學..
以大學畢業生的水平, 唔應該太難上手

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:09
我都想讀,老公覺得讀黎無用,而且都無咁多錢讀(有兩個小朋友5歲同3歲)
...

唔知坊間有咩 course, 如果有平平地 hkma 既就讀啦
拎個基本概念、搵份工去實戰

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:06
我當然會知dm發展長遠係無問題,家有c6萌塞到死,成日覺得dm無前途,覺得hr或admin先唔會咁易比人炒同做野 ...

問心....差不多35歲先去做junior..出緊13K咁樣...佢覺得好有前途?
訂下文具, 訂下水, 有人見工比form佢填...做下date entry又一日?

佢做IT邊一辦先...

DM 唔係IT 架WO, 係marketing..
識marketing..對假如自己日後做生意都會有幫助.....

珍珠宮

good_pig 發表於 18-8-22 21:13
我都係有同感, 加上呢D 位好難有大突破, 加人工都好難好進取

呢d 位,如果唔係公營機構(文員30k post 個 d), 高人工個批都係英文比較好

寶石宮

我完全同意...dm course..(有D幾個月course) 有CEF 都唔係話貴....

3X 仲要新手做junior就真係窄D

珍珠宮

good_pig 發表於 18-8-22 21:18
問心....差不多35歲先去做junior..出緊13K咁樣...佢覺得好有前途?
訂下文具, 訂下水, 有人見工比form佢 ...

你既組合同樓主既組合好似(emoji)

寶石宮

blackblackie 發表於 18-8-22 21:09
...

大個女啦, 唔好成日老公乜老公物, 你要有自己諗法先得....
搵13K, 不如做FTM算啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至