自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

blackblackie 發表於 18-8-22 22:20
因為香港買野太方便,affiliate marketing做極都唔起就係咁解

但係公司開得呢項, 應該都有客會用架?

大宅

回覆樓主:

你中間成日因工人/家庭問題斷左,新公司應該有機會覺得你買花帶。。。

大宅

海仔媽 發表於 18-8-22 22:56
你中間成日因工人/家庭問題斷左,新公司應該有機會覺得你買花帶。。。

咁我都可以講得通話小朋友快上小學,經濟壓力大

珍珠宮

blackblackie 發表於 18-8-22 23:34
咁我都可以講得通話小朋友快上小學,經濟壓力大

感覺上出路得一條,就係唔好嫌錢少做返本行先,進修、練大個膽、再一步步轉行

我畢業第一份工算係大公司高薪 admin 無前途
轉份專業工由行內最 cheap 既公司做起
極唔慣又有病,左轉右轉得個吉
終於有一份定到做左年幾,學左好多野但仲係一舊雲
再轉左份機會多 d 既公司、同行不同類型既業務,70% skills transferable,極忙
最近半轉 field 再轉左入間立立亂、剛剛走左班呃飯食既人既公司,做返 d 正常野人家就好 appreciate

呢三份工入之前都唔知有乜機會,做落又幾好
搵工過程我唔係一堆 candidate 中outstanding 個 d
只係人棄我取,因為無乜人肯試份工係有一半自己無做開既、擺明忙同亂既
所以唔使係搵工中想太多
入岩個行業,skills 就可以transfer,不停學新 skills 一步步,自不然有一個比一個更好既位等緊你
都無想像中咁難同咁漫長

首頁

尾頁

跳至