如何對付,無理取鬧的老闆?

sisbro
|
集思廣益
各位,你點樣對付一啲無理取鬧嘅老細?
例如,佢嘅問題好廣泛嘅時候。你又答唔中佢想要嘅答案。
例子:
老細:你今朝做過啲咩黎?
答:打咗電話俾ABC⋯(當你想繼續講嘅時候佢就stop 你)
老細:你全朝淨係打咗俾ABC公司… (省下300字
答:其實我未講完喎
老細:我咪問咗你囉,你唔即刻講晒佢…(繼續鬧多300字

其實佢只係想搵人鬧啫
有冇高人可以幫下我,點樣拆解

musiccisum
|
sisbro 發表於 18-8-22 19:48
集思廣益

以後答得詳盡啲
sisbro
|
應該係咁講,佢聽第一句唔合心意嘅時候,就唔比機會你再講第二句。
然後就永遠冇機會,繼續落去。
sisbro
|
我都試過答得好詳盡,跟住佢答"我唔係想聽呢啲喎"
"你咁大個人,你講嘢唔識講重點嘅咩!"
油麥麥
|

搵一日發返佢爛渣,同佢講 : 已經好忙,收你份人工係嚟做嘢,唔係俾你亂駡俾你發洩!
佢再駡,即時請病假走人!
人善被人欺!
vivibabyvivi
|
辭職,世界好大,既然磨合唔到點解要浪費時間
tsung
|
集思廣益

佢立定決心要鬧人洩憤,你點答都死
fanny590
|
老闆出糧俾你, 你可以點對付呢?
頂唔順就唯有走人
細細聲
|
其實。。可能你答乜佢都會"哦"你?

不如你學下吾好甘上心,由得佢up
Reminder
|
集思廣益

同佢講,你收聲先,俾我講完先到你。
TATEYAMA
|
辭職
seaman1982
|
我未遇過呢D老細。
遇到我會即走。
我成日覺得,我做野你出糧比我,我唔係同你乞。你用錢買我同你工作,彼此關係嚴格黎講係平等買賣,我唔係狗,亦冇賣身比你,如果連尊重都唔識,我都冇必要受你氣,東家唔打打西家,一街都係工。你有權唔買,我亦有權唔賣。
YuYuMother
|
細細聲 發表於 18-8-22 20:03
其實。。可能你答乜佢都會"哦"你?

不如你學下吾好甘上心,由得佢up

同意,如果其他野包括人工都好,咪尤佢噏,之後哦一聲返位繼續做野。佢可以點?鍾意咪炒

真係忍唔到唯有自己走
jpangel
|
我老闆都係咁衰,如佢心情唔好黑口黑面我會扮時運高咩都睇唔到,由得佢發神經,我會對住佢笑同只會答佢: (啊,係呀.)佢會冇我付.
Watashiwamomo
|
回覆 sisbro 的帖子

同妳處境一樣大老闆好唔鐘意我,平時既語氣都唔多好,有意冇意成日罵我。無論做對做錯都會罵,我唔識做既野請教他問多2句就發脾氣,加上他脾氣超級差,做錯少少野比他罵到上天花板,每次都係死忍。剛剛去做冇耐他已經講到明叫我走,當時已經立即比信走人,但細老闆挽留先留底。
平日主要對大老闆做野,他已經非常睇我唔順眼,已經諗定找過第二份工作
我對細老闆好感恩,好多野都係他幫我爭取。無奈我做唔到大老闆心目中既要求(有努力過都係唔得)
相信好難找到第二個細老闆咁睇得我既上司了
諗住做埋過年再決定去向
但睇個勢大老闆好似想叫我走了

sisbro
|
Watashiwamomo 發表於 18-8-22 20:23
回覆 sisbro 的帖子

同妳處境一樣大老闆好唔鐘意我,平時既語氣都唔多好,有意冇意成日罵我。無 ...

其實雙輸,不如雙贏。
所以我想集思廣益,大家都可以知道點可圓滑地處理呢件事呢。
sisbro
|
seaman1982 發表於 18-8-22 20:13
我未遇過呢D老細。
遇到我會即走。
我成日覺得,我做野你出糧比我,我唔係同你乞。你用錢買我同你工作,彼 ...

走其實可以好容易嘅。但係學識點樣處理件事比走更加高層次。
我希望從各位裏邊,學習到如何處理。

sisbro
|
tsung 發表於 18-8-22 20:02
佢立定決心要鬧人洩憤,你點答都死

其實我都明嘅,人都話人工包㗎嘛!
但,係我都好想知道,點樣可以,高層次地,拒絕做"慰安婦"。

campbell
|
留毛學野
kkwing~
|
無理取鬧原因只得一個。。。。。想炒你~辭職吧啦~做落去都冇意思,老細都唔睇你。。。。