家庭理財

跳至
[積金保險] 買保險產品經驗

首頁

尾頁

複式洋房

我是初生媽媽。

之前對保險完全唔熟悉,以前買落既保險都係去銀行比RM sale而買的。之後睇番儲蓄果份仲要派唔足。

但今年囡囡1月,因為自己身體一直都唔太好,所以想買份好d既。另外又想買份儲蓄比佢做教育基金。

老公因爲太忙,所以都係我一個負責,經過約左幾個唔同公司既agent 出黎傾,個個都勁hard sale自己公司產品,又對住一大堆數字。我頭都暈埋。

之後甘岩番教會,有位媽咪介紹我搵IFA(Independent Finanical Advisor)話佢地代表客人,而唔同agent代表公司,即會stand for me 同可以一次過對比甘多間公司產品,我又唔需要額外比錢,我覺得好似幾好,之後就約左個broker 出黎。

whatsapp佢了解左我既要求,第一次出黎已經
有兩份Proposals (一份危疾,一份儲蓄)每份都分別列明,果類型保險既不同公司的唔同計劃既優點,費用,回報率果d,非常詳細。經過半小時了解,我已經簽左,個感覺仲要好舒服,完全唔覺比人sale,佢係每間公司幫我分析,而唔係好似agent甘賣花讚花香!最後我買左果兩份,我番屋企同之前果d對比
真係比較好。

所以我想同大家分享下呢個服務。因為我身邊包括我自己都唔知原來有broker 呢樣野可以stand for us 代表我地去買產品。好感恩教會朋友跟我分享這broker
服務。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

Broker 即是等於 agent ,那間保險公司回佣多便做那一間 ,所有都是這樣做的~

複式洋房

回覆 大力大力 的帖子

他跟我對比了好幾間公司,買哪公司是我選擇的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

iamfatgirl 發表於 18-8-22 22:55
回覆 大力大力 的帖子

他跟我對比了好幾間公司,買哪公司是我選擇的。

哦~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

教會D弟兄姊妹介紹得既一定係無得頂[size=22.6667px]

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好多agent想做生意,而入教會的 ,明白嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-8-22 22:49
Broker 即是等於 agent ,那間保險公司回佣多便做那一間 ,所有都是這樣做的~ :ig ...

我有個舊同事就係走咗去做ifa, 我可以話畀你聽其實嗰啲人同agent一樣咁黑, 簡單啲講仲衰過agent, 因為到你真係出事嗰陣,你想搵番佢,佢都潛咗水

ps, 佢已經轉過好多間公司,以前幫佢買啲人想搵番佢,佢都只係講話我無能為力,同埋水佢買過第二份

侯爵府

iamfatgirl 發表於 18-8-22 21:04
我是初生媽媽。之前對保險完全唔熟悉,以前買落既保險都係去銀行比RM sale而買的。之後睇番儲蓄果份仲要派 ...

買一份出院免找數的純醫療/ 危疾其實已經好足夠、又不用agent 跟、上網有報價又有CS 。同broker 買但claim $ 個下個broker 米又係要你去CS 到claim 、 定係佢可以好似保險公司agent 咁介紹醫生比你、download 埋form 比你、同你claim埋 $ 入埋票先?一個吾好彩broker 吾做米又係要自己跟。
儲蓄個d 把鬼、勁高commission , 仲要比人綁死d $ 好多年先有個少少保證、非保證就天花龍鳯。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

大力大力 發表於 18-8-24 14:22
好多agent想做生意,而入教會的 ,明白嗎?

無錯!教會先多人搵生意、我自己有返都知。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

洋房

你唔好以為IFA 一定係好
呢個世界每一個行業都有D唔好既人
或者今次你今次真係遇到個好既!

另外, 有好多broker佢地會特登俾D抽佣高既plan客人揀..
令你以為佢地好為你著想.

民房

未必broker 好過agent, 大家利益來源唔同嗻~ 雖然hard sell既agent好多,但都係有唔少專業、真心為你考慮既agent的~

禁止訪問

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

rainyphl 發表於 18-9-19 18:47
未必broker 好過agent, 大家利益來源唔同嗻~ 雖然hard sell既agent好多,但都係有唔少專業、真心為你考慮既 ...

老實,有良心的好難做到保險agent~

買基金真係好傷

洋房

iamfatgirl 發表於 18-8-22 21:04
我是初生媽媽。之前對保險完全唔熟悉,以前買落既保險都係去銀行比RM sale而買的。之後睇番儲蓄果份仲要派 ...

唔好意思,剛剛先入這個大家庭,其實broker 同agent 冇咩分別只不過agent 有間大公司support 如有咩事追究,揾唔到agent 還可直接揾這間公司。

我覺得呢個世界咩人都有,只不過系遇到咩人吧!

現在看樓主都ok,如有任何問題,大家討論一下(emoji)(emoji)

複式洋房

Nictsang 發表於 18-9-23 09:33
唔好意思,剛剛先入這個大家庭,其實broker 同agent 冇咩分別只不過agent 有間大公司support 如有咩事追究 ...
你說得也是,如果找到個好AGENT也很好,但我做了近三十年人都遇不到,全變了孤兒單。以前在銀行買了份SAVING預期回報打左個7折。所以都幾心寒同心淡。

SO FAR 覺得BROKER比較專業,可能我的是,不知道其他是不是這樣,但很感恩比我遇到個很耐心幫我對比產品,用曬PPT同我分析咩產品唔同公司有咩唔同。呢種服務以前同AGENT見面是見不到的,只會PRODUCT SELLING,很討人厭!

洋房

iamfatgirl 發表於 18-9-23 15:50
你說得也是,如果找到個好AGENT也很好,但我做了近三十年人都遇不到,全變了孤兒單。以前在銀行買了份SAVING預 ...

(emoji)

洋房

Nictsang 發表於 18-9-23 16:11
(emoji)

可唔可以私通訊你,Thx

首頁

尾頁

跳至