自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

都係係, 天下間所有父母都係咁,只係我啲仔咁,擔心比較多。。。

男爵府

回覆 茄子 的帖子

唔可以一一回覆咁多位,但真心多謝你地,
滾動中 

子爵府

hk430 發表於 18-8-24 02:57
回覆 Jolly 的帖子

多謝你,一直都想set timer,因為對大星好work,我地當日用sand t ...

你二星的特殊學校內有老師做行為訓練嗎?如果有,timer佢地實用到,二星應該有接觸。如果話二星伸手搞timer, 原因係咩?比如佢唔喜歡個d必必聲,咁可以用沙漏,或用iphone的timer完左出音樂的。
八吓,英國有冇人做上門治療?你地冇請嗎?
同埋,你有冇搵吓FB 英國人自己嘅autism support group? 我星加坡有個FB support group, 一大堆人,有些新手來問問題時一呼百應,知道番本地自閉界有乜渠道,好多熱心家長,感覺幾好架,唔係孤身走我路。你如果冇join不如去search下。
仲有,你兩個星仔一個細仔仲有家頭細務,真係忙到頭都甩,你有冇請個人幫輕吓?要照顧吓自己身心靈嘅需要呀!
I support autism acceptance!

大宅

回覆樓主:

加油呀!請問樓主幾多歲生佢地?

禁止訪問

畀面勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 18-8-23 01:47
咁都係,呢邊屋始終大啲,頂唔順出花園冷靜下都叫有個位。
而家香港厚多士太多,呢邊啲人比較relax
咁多 ...

所以真係唔好回流。

希望你可以撐住,睇開d。 早幾日有個外國既vlogger (唔知係咪真係咁叫,我指係成日拍片或live show 放上fb 果d 人) 話我地湊仔會有好多壓力或者麻惱既事,但對小朋友黎講佢地係好enjoy,佢地只係記得d 開心事。

你都試下用另一角度去睇件事,令自己樂觀d 開心番。

男爵府

hk430 發表於 18-8-22 21:58
多謝你地
我大星8歲,二星5歲。
佢地係自閉,所以無藥食。

樓主,好明白你既感受,難捱既日子總會過,多d上黎傾下計,輕鬆下

有無試過呢隻抑鬱藥?呢隻我食過,無副作用架,問下醫生適吾適合你

伯爵府

回覆樓主

食藥,見專業人士

男爵府

Jolly 發表於 18-8-24 06:44
你二星的特殊學校內有老師做行為訓練嗎?如果有,timer佢地實用到,二星應該有接觸。如果話二星伸手搞time ...

學校同佢做好多唔同既治療,
佢地好似仲未用到timer,
仲係做緊好早期既野,
例如上堂唔準拎玩具呢啲最基本既野
timing 對佢黎講仲係越級挑戰
佢點解搞,手多掛。。
點講呢,即係你放得太高,佢又睇唔到,
但你放到佢睇到既地方佢又手多走去搞佢,
唔搞佢都會俾個 timer 吸左去咁
而且佢係蜘蛛俠,放太高仲驚,
爬到上去又怕佢失足跌返落黎仲衰
手機更加唔得,因為佢會好想開YouTube

男爵府

Jolly 發表於 18-8-24 06:44
你二星的特殊學校內有老師做行為訓練嗎?如果有,timer佢地實用到,二星應該有接觸。如果話二星伸手搞time ...

唔怕話你知
我離家出走左
呢幾日我覺得好辛苦,
人生去到個 rock bottom
唔知點樣走落去
唔知點樣面對,點樣教啲仔
啲仔好安全,佢地有姐姐照顧,
最近連星爸對我都有微言,
覺得我對啲仔無耐性,
會失控咁鬧佢地,
我知係我唔岩,但其實我唔想架
我好嬲,好忟,但個個就叫我睇開啲。。
我唔知點先可以睇開啲

男爵府

bosch 發表於 18-8-24 07:10
所以真係唔好回流。

希望你可以撐住,睇開d。 早幾日有個外國既vlogger (唔知係咪真係咁叫,我指係成日拍 ...

多謝你,
我而家離開左屋企,
一個人靜下,
想好好調整一下自己個心態

男爵府

oi_oi 發表於 18-8-24 07:22

樓主,好明白你既感受,難捱既日子總會過,多d上黎傾下計,輕 ...

多謝你,
我都唔記得之前食過邊隻
醫生都好suprise我連個隻都咁大反應
佢話已經係最 mild
但我不嬲對西藥反應都大,
中藥我都有食過一排,
個中醫成日要我做針灸,
但自己又無用,怕針,
諗下都標汗。。

男爵府

Hoining 發表於 18-8-24 06:59
基本上ASD係無藥食,我3個都係膽拖ADHD 先有藥食咋,大仔睇醫生頭一年我哋堅持唔用藥,只做行為治療、社交 ...

可惜我個啲無藥食

男爵府

回覆樓主

看到這個post, 喊了出來。昨晚因為教六歲女(正常小朋友),嬲到失左控,又打又鬧,很是後悔,看到這裡大家所面對的困難,自己的小問題也控制不到情緒真是冇用,很對囡囡唔住。
為人父母甚艱難,大家加油!

男爵府

Fish777 發表於 18-8-24 08:20
看到這個post, 喊了出來。昨晚因為教六歲女(正常小朋友),嬲到失左控,又打又鬧,很是後悔,看到這裡大家 ...

做父母既都係人,
人無完美。唔好咁介懷
你嬲都係因為緊張佢啫
雖然我都成日跳制
但有時嬲到想爆會提醒自己
當日佢出世,
我個心只希望佢[健康,快樂]
咁諗你會即時對佢要求無咁高
大家共勉之

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

hk430 發表於 18-8-24 07:44
多謝你,
我而家離開左屋企,
一個人靜下,

你去左朋友度過夜?有機會一個人靜就要盡情享受。

得閒睇下佢d video丫,有d 幾好笑,佢講d 野都幾到肉。
http://kristinakuzmic.com

子爵府

hk430 發表於 18-8-24 08:24
做父母既都係人,
人無完美。唔好咁介懷
你嬲都係因為緊張佢啫

係呀,佢出世來我地只求健康快樂,其實唔難做到架。你出去自己cool down吓都係好事來,比自己頭腦清晰d,有番動力就去重新開始。
真係覺得前路難行,就回望回顧吓,身邊有愛你的人,關心你的人,而且你三個仔仔口未識講未識表達,其實佢地一定都好愛你。count your blessings, 咁樣或者係阿Q精神,但時間會易過d. 我成日都阿Q諗自己比上不足但比下足足有余。個人會平伏d. 唔好放大自己不幸同唔開心,愈放大愈苦惱。會乜都做唔到。
有冇自己興趣?等三仔上學有時間就發展吓。我自己就種植花草食物,培養出興趣仲有一班fb花友。都舒緩到唔開心。學校有個媽媽朋友都因為開始種植後對自己阿仔溫和不少,佢同阿仔都開心左。佢仔仔好少好少好少講說話,十一歲未係好講到句子。佢媽媽早期都幾緊張佢功課(因我地學校係教主流科目同要考主流試),自己教時又會爆炸,大家都唔開心。近年佢種植後放鬆左好多,得失唔睇得咁重了,冇要迫住阿仔咁利害。大家關係好左好多。小朋友嘅well being係priority.

珍珠宮

musiccisum 發表於 18-8-22 21:28
有無搵專業人仕幫手?

同問

珍珠宮

回覆樓主:

鄧你辛苦,加油

子爵府

Jolly 發表於 18-8-24 11:12
係呀,佢出世來我地只求健康快樂,其實唔難做到架。你出去自己cool down吓都係好事來,比自己頭腦清晰d, ...

同埋呢,其實ABA 可以上YouTube 睇下個基本係點做,自己試下教都得架。
仲有一個叫son rise program, 我幾buy佢個理念,你都去google吓丫。
同你老公要多溝通呀,大家支持大家咁就最好。

首頁

尾頁

跳至