人愈大,面對死亡感覺

kit2004
|
第一次是呀婆走時,第一次面對好親既人走,我真係好傷心,喊到收唔到聲。

之後是老爺,姑媽。當中都有其他人走但不是親人。

姑媽走時我冇點流眼淚,覺得佢係解脫。當然有不捨但不是太傷心。

人愈大面對死亡再不是哭得死來活去。睇化每人都會死,自己都不例外。只希望有日我真係去左,兩個仔唔好太傷心。
crystal媽咪
|

上年兩家人先後走左,反而令我活在當下,珍惜眼前人
白·富·美
|
以前冇特別去諗,但現在有了自己小朋友,好怕死,特別小朋友仲細
mameme
|
廿歲時媽咪過身,到出殯都未識喊,只一直記住要硬淨,要做好多決定,幫佢做好每件事,直到重新返工,發覺地球仍然在轉,日出日落依舊,一個人嘅離開原來就係咁無聲無息咁過去,嗰一刻喺小巴上崩潰痛哭,自此一想起就會眼濕鼻酸,然後對其他人嘅死亡不論親疏都睇得好淡。一程山水,一個路人,一段故事,離去之時,誰也不必給誰交代~
張妹媽
|
爸爸剛走了4個月
第一次面對家人離去
上一次外公離開都差不多廿年
當時還細 不太懂
爸爸走左果個月 食唔到野
諗起或其他人講起會喊
個心好似有舊大石咁
辦好後事 我都覺得自己可以重新出發
今天 第一次去拜爸爸
眼淚還是忍不住
貓頭雀
|
mameme 發表於 18-8-22 22:38
廿歲時媽咪過身,到出殯都未識喊,只一直記住要硬淨,要做好多決定,幫佢做好每件事,直到重新返工,發覺地 ...

那段日子,辛苦的你了。
好好活著,珍惜生命,活在當下,加油。
平安幸福
|
最近覺得人生好短暫,而且每個決定都係會影響一生,只想教小朋友做個好人,希望佢可以一切隨心,到時自己就可以功成身退了
soulsoulsoul
|
死亡不是終結,可能是開始,今日一別,他日會再相聚的
|
我都會好恐懼!又無耐!!
Sand8148    發表於 18-8-23 16:20
BBJOJO
|
crystal媽咪 發表於 18-8-22 22:23
上年兩家人先後走左,反而令我活在當中,珍惜眼前人

BBJOJO
|
廿歲時媽咪過身,到出殯都未識喊,只一直記住要硬淨,要做好多決定,幫佢做好每件事,直到重新返工,發覺地 ...

Manmanca
|
我學會左活在當下,無咁執著。
但情緒有時都好難控制, 個人一放空,好多畫面又再浮現
ganggang
|
系,無mug 感覺,亦都喊唔出,化得好紧要
hachaimami
|

死亡令人重新評價人生的意義
JM你文筆好好
辛苦的日子已過,保重。
mameme
|
貓頭雀 發表於 18-8-22 23:00
那段日子,辛苦的你了。
好好活著,珍惜生命,活在當下,加油。 ...

係,活在當下就夠喇,當時年輕身邊朋友多,都唔覺辛苦,反而係有小朋友後,面對一啲取捨決擇不容再任性時,就會更多想起媽咪。

講返面對親朋過身,人去後…一切都剩餘活人嘅事,年紀越大出席喪禮越多,更加覺得都係活人門面之事,過多幾年…拜祭亦只係聚會借口,所以最緊要都係活在當下
KamMui
|

我爸走左年半,佢走得好突然的,頭幾日我好傷心,但之後我已經食得訓得。雖然個心口有舊大石咁,直情覺得呼吸都有困難。但我都唔算喊得好勁,因為我媽已經好傷心,我唔可以係佢面前喊...
之後完左儀式我都番番工,我覺得雖然我無痛哭大叫咁樣,但我內心好掛住佢,我覺得我一世都唔會忘記佢係icu要走既畫面,睇住心跳一路跌,我地一路叫佢頂住,到最後叫佢安心去...然後送佢去殮房。有時諗起佢會覺得傷感,少少野都會諗起爸爸會留眼淚。但平日生活都好正常的。我都唔識形容,好掛住我爸爸,我成日諗我地係天堂會唔會見番?我地係咪父女緣盡...

mameme
|
hachaimami 發表於 18-8-23 00:09
死亡令人重新評價人生的意義
JM你文筆好好
辛苦的日子已過,保重。

誤會喇…尾幾句係借材林徽因一首詩
musiccisum
|
白·富·美 發表於 18-8-22 22:27
以前冇特別去諗,但現在有了自己小朋友,好怕死,特別小朋友仲細

係。。。
Poyau
|
活在當下
peonica
|
每個人都必須經歷,無須太害怕。
平常心面對,無刻意諗太多,無愧於心,珍惜每一日好好過日子。