自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kit2004 發表於 18-8-22 22:10
第一次是呀婆走時,第一次面對好親既人走,我真係好傷心,喊到收唔到聲。

之後是老爺,姑媽。當中都有其他 ...

人越大,離開自己嘅人會越黎越多,之前我老爺走,上個月到我爸爸走,我老爺走時令我深深感受到要好好珍惜眼前人同埋愛要及時

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我媽比我爸爸早走幾年, 當我媽媽都走埋時 (雖然佢走前幾年都不能自理, 要我照顧), 但我覺得呢個世界愛鍚我的人都沒有了, 心情很低落

用戶要求終止服務

第一次是呀婆走時,第一次面對好親既人走,我真係好傷心,喊到收唔到聲。

感覺真係無后生個時甘強烈,后生時見一個非親非固的人去世可以哭過死去活來⋯⋯而家會心嗡,唔開心,但係更加覺得要珍惜眼前人,因為生老病死真係最平常不過的事情,冇人可以避免.....

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係,見到長輩,年紀好大,有d又走左,計下條數,自己都好快黎到,十年廿年,好快過

瑪瑙宮

水晶宮

回覆 kit2004 的帖子

係, 當自己知道有病後真係好怕死, 但經過咁多療程發現死唔可怕, 做人都要努力向前活在當下, 我依家好珍惜自己日子, 但我同樣地都留下準備比家人。 

mcyw888    發表於 18-8-23 16:05

翡翠宮

但望自己走时好走。不要連累家人。

子爵府

回覆樓主

我嫲嫲上星期剛離開。90多歲,因為心臟老化,去醫院探她只見佢心越跳越快,而佢亦不懂得回應家人叫佢,我想,希望佢唔好拖咁耐⋯
第二日下午,佢心跳130丶140不停上,到一刻靜止⋯我只是感到鬆了一口氣,嫲嫲終於不用辛苦,可以安睡了⋯⋯
可能好冷血,但我覺得嫲嫲咁離開,反而對佢係好事,真係唔想見到佢咁辛苦。
我希望自己他朝都能夠"好死"

子爵府

白·富·美 發表於 18-8-22 22:27
以前冇特別去諗,但現在有了自己小朋友,好怕死,特別小朋友仲細

X2

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍惜眼前人,好好過每一天

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

對於疾病黎講,有時候何嘗唔系一種解脫

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

對於死係一種解脫...我失業多年,冇$生活真係好痛苦好擔心…!!!!
做咗半世人都係事事唔如意...厄運逃唔出…!!!!
但願有貴人扶持搵到工做!!
有$可解決哂屋企所有問題… !!
一年4季可拜祭父母…金豬還神…!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主

20出頭時,第一次經歷阿嫲過身,好難過,但呢個經歷令我學會珍惜眼前人!

水晶宮

Mrs9588 發表於 18-8-23 15:29
我嫲嫲上星期剛離開。90多歲,因為心臟老化,去醫院探她只見佢心越跳越快,而佢亦不懂得回應家人叫佢,我想 ...

不是冷血,我明白的!
當年62中風,前後一星期走了,我而家間中都同老公講,好彩佢走得快,如果唔走仲在生,已經幾年了,又自理唔到,大家都痛苦!

男爵府

2018復活節勳章

mameme 發表於 18-8-22 22:38
廿歲時媽咪過身,到出殯都未識喊,只一直記住要硬淨,要做好多決定,幫佢做好每件事,直到重新返工,發覺地 ...

我同你一樣,廿幾歲媽咪走咗,因為係大女,所有野都要做決定。喊,當然有,但仲有屋企人需要我照顧,眼淚已經冇時間流。
人大咗,曾經因病出入醫院,宜家每一天都會好好珍惜,提自己,每一日都要開心過,至親至愛要時刻見面,就算明天再差,總會渡過。
我自己格言
我覺得人在世,能力做到就令自己過得快樂一點。始生無憾!

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

BK Milk勳章

係,知道佢去咗另一個世界,脫離而家呢個世界嘅苦

子爵府

hachaimami 發表於 18-8-23 00:09
死亡令人重新評價人生的意義
JM你文筆好好
辛苦的日子已過,保重。

我對「日出日落依舊」特別有感覺,因為世界仍如常運作,生命的殞落多麼微小,那種沒人明白,甚至沒人知道的痛苦很深刻。不過,每個人都會經歷的,這方面,天主很公平。
願大家堅強、平安!

男爵府

係,自己走,最掛心係在世人會傷心,同埋冇人照顧

首頁

尾頁

跳至