有小朋友的你,屋企亂及多雜物嗎?

katrinamama
|
唔知點解,已經掉了幾袋垃圾,好似屋企仲好多野,執極都好多野。

你們飯枱會不會放吓野,食飯才清枱?
客廳會否多書,玩具,擺設,一箱二箱?
Myluckybaby
|
katrinamama 發表於 18-8-22 23:28
唔知點解,已經掉了幾袋垃圾,好似屋企仲好多野,執極都好多野。

間屋一半空間都係阿仔d野,細個玩具,依家上咗小學就書啦,樂器啦,搞到間屋愈來愈唔見使。
我愛Corina
|
3個小朋友,亂到爆
幸福豬師奶
|
超亂 一分鐘前執完 下一分鐘已亂晒

#我有三個小朋友
katrinamama
|
屋企有時亂到好似俾人入屋打劫,周圍亂哂
魔怪媽媽
|
好亂
Ashleycorina
|
katrinamama 發表於 18-8-22 23:28

佢哋返幼稚園開始,我就將佢地d玩具同書同寶貝全部放返入佢地間房。
但係個廳仲係有一個書櫃,全部櫃都係小朋友d 嘢,我個雜誌架全部係佢地d書
仲有個畫架都可以放滿佢地d 嘢

我一向唔鍾意有雜物,我老公成日話我執到酒店房咁宜家係雜物房咁
得閒姨
|
幸福豬師奶 發表於 18-8-22 23:31

#我有三個小朋友

me too
katrinamama
|
男仔會不會好d?
我兩個女淨係頭飾,玩具飾物,鞋,公仔,也多
男仔感覺會買少d野
me2013
|
自己嘅越來越少小朋友嘅嘢越來越多
cake05
|
好亂,每次吃飯都要執枱先有位吃
starrymama    發表於 18-8-23 13:45
katrinamama
|
me2013 發表於 18-8-22 23:39
自己嘅越來越少小朋友嘅嘢越來越多

有了小朋友後,其實出街買既野都係9成是小朋友的
|
我一個小朋友。屋企算整齊。奉行斷捨離
無謂野唔會主動買。
無用一定掉唔留。
小朋友玩具玩厭我就free出去
小朋友鞋只有兩對。唔計返學鞋
平時返學。只有星期六日穿便服。所以只有六套衫。
只细已經教有手尾。所以佢玩完睇完書會放原位。
所以屋企好小左一堆右一堆。
啱啱先掉哂所有玩具去快閃。
因為小朋友玩左5年。大了。要求唔要了捐出去快閃比人。
babyhowie    發表於 18-8-23 01:33
alicialee1210
|
飯桌上只有一盒紙巾。唔會放雜物。家中雜物算少,因為我盡量避免買無謂東西
cake05
|
係呀!個廳一箱二箱,好似搬屋咁,長期亂
katrinamama
|
幸福豬師奶 發表於 18-8-22 23:31

#我有三個小朋友

一個小朋友可能好d,用完d書,衫,唔岩可掉或送给人,
有兩個小朋友或以上,大的用完要留给细,所以又要儲起
lovebbb
|
兩個小朋友,好多好多野,唔亂,但好多圖書、玩具(Lego 真係好難放,砌好晒,無理由拆晒佢放,於是又一個個箱放),不同年紀喜好不同,所以買既野都唔一致。返學文具雜物放書枱,因此最整齊。
rosenok
|

三個,超多野,
堅持全部唔理打横打棟,塞曬入櫃,睇唔到就算
飯枱只有盒纸巾長放,
唔買膠箱,
anpanmenbaby
|
katrinamama 發表於 18-8-22 23:38
男仔會不會好d?
我兩個女淨係頭飾,玩具飾物,鞋,公仔,也多
男仔感覺會買少d野

男仔都多雜物,例如手作仔(自己整既車,船,飛機。。。),砌好既模型,Lego...都好佔位置呀
meow_day    發表於 18-8-25 11:13
lovececing
|
屋企唔多野,最緊要係忍痛,唔岩用嘅野就俾人俾人,咩都唔留