有d人好8卦 ... 可以点搞?

cs2007
|

我隔離个有姑,超8卦,見我有時夜返同有時星期六日好早出去,問: 你份咩工,係边度返

你阿爸成日係屋企? 退咗休? 唔洗做架?
我幾想講: 係呀,佢冇做嘢,冇錢洗,你係咪想俾d錢佢洗?

你地係咪做生意?
関你咩事呢
家家公主
|
日月水火
|
我樓下管理員一樣好八,仲會同啲住客一起講是講非(被佢哋講亦係同棟樓嘅住戶囉)
的確好乞人憎
miffyumiffy
|
我會唔答,急急腳走, 兜口兜面就扮講電話,一路講一路走

我樓下管理員好八卦,我地從來唔同佢野,只講早晨
Mnbvcxdsa
|
cs2007 發表於 18-8-23 00:06
我隔離个有姑,超8卦,見我有時夜返同有時星期六日好早出去,問: 你份咩工,係边度返

你阿爸成日係屋企? ...

我都有呢啲咁八卦既鄰居,見親我都問三問四,想八卦我私事,起初佢問我,雖然我唔鐘意,但怕唔好意思,唔想答都會回應佢,點知之後佢好唔客氣問我好多私事,連我層樓要供幾多年佢都唔客氣咁問我,我換衣櫃咁啱送黎時比佢見到,佢問我點解要換衣櫃,我早返遲返都要問,問我點解,八到呢!之後我每次見親佢,我當佢透明,招呼都唔同佢打,佢都感覺到我唔喜歡佢,之後見親我都無再問我任何野
Wild_Lady
|
我會唔睬佢,話我冇禮貌都冇所謂,最憎人八卦人哋私事。
cs2007
|
Mnbvcxdsa 發表於 18-8-23 00:24
我都有呢啲咁八卦既鄰居,見親我都問三問四,想八卦我私事,起初佢問我,雖然我唔鐘意,但怕唔好意思,唔 ...

做得好
crystal媽咪
|
我都成日遇到呢啲人,我會唔答、唔應
willbealright
|
我會問非所答
"早晨,食左飯未呀?"
"趕時間,Byebye"
又或者扮有電話打黎,講電話,咪睬佢!
BBJOJO
|

suetfunglui
|
遇著D麻煩友,唔睬又好似無禮貌,我會咩都答係就算!
bluetulip
|
我識得一對老夫婦,唔熟,只係見到會打招呼,寒暄兩句,但佢地開口埋口都成日問關於錢 ,例如收入、屋企老人家有無攞老人金之類,我只會 hea 佢,然後扯開話題
轉運
|

我對面ee都係,係嚴重嗰種,佢打開木門,每日留意我地各人出入時間,會衝出黎問問問,佢會講到成層樓都聽到,佢個家人亦試過撞到我,特登走嗰黎問問問。對我一家做成非常大壓力,等我地而家在電梯已經搵定key,一出電梯,狗衝開門入屋避佢地。
我每天打開門,見到佢關咗門或出咗去,我就會好開心放鬆晒
jenkaka
|
日月水火 發表於 18-8-23 00:12
我樓下管理員一樣好八,仲會同啲住客一起講是講非(被佢哋講亦係同棟樓嘅住戶囉)
的確好乞人憎 ...

我係見過有個婆婆同管理員8,8隔離座定其他人果仔做宅男唔做野。。。我有番工,只係每個星期六落街買餸0係大堂聽到,我只係等lift 時間,都可以串連到成個故事,果位婆婆唔講故或開talk show都徙晒 。
叮妹
|
轉運 發表於 18-8-23 08:28
我對面ee都係,係嚴重嗰種,佢打開木門,每日留意我地各人出入時間,會衝出黎問問問,佢會講到成層樓都聽到 ...

好大壓力喎
ifcsir
|

好憎呢D人
ifcsir
|
Mnbvcxdsa 發表於 18-8-23 00:24
我都有呢啲咁八卦既鄰居,見親我都問三問四,想八卦我私事,起初佢問我,雖然我唔鐘意,但怕唔好意思,唔 ...

點解呢個世界會有啲咁嘅人
tsung
|

|
用earphone塞住耳扮聽野,駁佢唔會撩你講野。
mypineapple
|

我識有啲家長都係咩都八