婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

SASA滾 發表於 18-8-24 17:09
樓主做人真係好現實,無本事就要忍,老實講,你得23歲已經生左2個,你同你老公幾歲拍拖,幾歲結婚,你老公 ...

我知無本事所以keep住一直忍,但唔係因為無問一次食唔食就推番哂之前買左幾多野食比佢地,咁樣會唔會太小氣?一次無買就同62講到我好衰,比著你你嬲唔嬲?難聽d講句佢呢種人係太小心眼。
佢地口口聲聲話當我屋企人,但為左餐早餐咁少事就當我千古罪人咁,佢呀仔完全唔會問佢食唔食,佢又唔當佢千古罪人?
好彩有呢個平台比我呻下,呻完又再做番隻狗

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

其實我都好明你感受,因為我一家三口亦同過62.99住,
62講過有得我哋系度住.食已經好好,唔好有任何意見。
我當時系ftm,62,c6返工又系得返我,99同個囡,99都點我東點我西。
後來我頂唔順就返左娘家住。
再後來同大嫂大佬唔岩,又自己一家三口出面住。
人同人之間關係真系好復雜,時好時壞。人哋唔想你打搞佢哋生活,始終自己一家一戶開心。

大宅

回覆樓主:

出去搵工作做,自己有錢才有say..62,99要買野,要開支,全claim返老公,免費服務都唔能貼錢買難受。

男爵府

hoiching0516 發表於 18-8-23 11:29
你62緊係想你唔講俾佢個仔你老公知啦, 一定要講, 點都要講, touch wood有一日唔好彩頂唔順爆煲就會話你點解 ...

同意,我親身經歷過,仲差d比數字人搞到諗過離婚!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

yanthy 發表於 18-8-25 08:59

我知無本事所以keep住一直忍,但唔係因為無問一次食唔食就推 ...

你係喺街買早餐番屋企比佢食?咁以後買定d麵包/蝦子麵/飲品,想食就即刻煮比佢,唔食就算數,又可 `坑錢 `(平d)。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我以前同你一樣會唔出聲,但幾年過後我終於頂唔順大爆發,之後次次受完氣會鬧老公,次次都鬧交收場,平時我老公都對我幾好,近呢兩年我即頭當姑奶透明唔叫佢唔同佢講野,老公都知我好憎佢家姐,亦無出聲話我,唔同既係我地唔係一齊住,一年先見幾次!

樓主,你太好人喇,受左委屈要同老公講,等老公幫你出頭

子爵府

回覆樓主:

23歲如果屋企唔係好有米真係應該出嚟做嘢。兩個細嘅讀全日K又好育嬰院都好,都要俾出面湊,唔好俾家中兩老過手,因為你覺得冇煩到佢哋啫,佢兩老未必係咁諗。你老公俾幾錢家用都係關鍵;一家四口出去自立冇15000真係唔洗諗,你老公有冇俾返呢個數做家用呢?你咁驚兩老趕你出去就知你到呢一刻仲要靠佢哋,你話除咗忍你仲可以點?

BTW,又話分居嘅?仲同6299住?

別墅

馬爾太 發表於 18-8-26 21:30
23歲如果屋企唔係好有米真係應該出嚟做嘢。兩個細嘅讀全日K又好育嬰院都好,都要俾出面湊,唔好俾家中兩老 ...

有諗過排育嬰,但排得黎細個個都讀書了,大個個9月份番下午校幼稚園
我老公唔想同小朋友分開,佢現時又未有能力一家四口搬出去,唯有繼續同佢爸媽一齊住靠人係要做死狗鬼叫自己無用
為免之後再出現比人當千古罪人,我呃佢地話減肥食麥皮,日頭同夜晚我食麥皮算數。佢要點我做呢樣個樣,我照做,當寄人蘺下嘅報答

子爵府

yanthy 發表於 18-8-26 23:01
有諗過排育嬰,但排得黎細個個都讀書了,大個個9月份番下午校幼稚園
我老公唔想同小朋友分開, ...

難排都要排咗先,到細嘅讀書大嘅都小一,到時你點都要出嚟做嘢。得罪講句我相信你都冇能力睇小學功課,都要靠出去補習,而補習係要錢嘅。你老公連搬出去都冇能力你都唔洗諗小學洗費佢會出得多,你一定要靠自己。再講你話你食麥皮算,咁兩個細嘅食乜?跟6299食咪又係還原基本步,跟本冇分別!

琥珀宮

yanthy 發表於 18-8-23 00:20
我99出名八卦,中意講是非,就連人地著乜衫佢都要講一輪。
同老公結婚三年了,三年都同6299一齊住,佢地唔 ...

你做咩攪到自己咁委屈,成個妹仔咁呢?

別墅

馬爾太 發表於 18-8-26 23:13
難排都要排咗先,到細嘅讀書大嘅都小一,到時你點都要出嚟做嘢。得罪講句我相信你都冇能力睇小學功課,都 ...

我有能力睇小學功課(emoji)我有中學畢業(emoji)補唔補習我會睇小朋友意願。我食麥皮,但我每日照買野煮比我兩個小朋食,唔會變,同埋我99湊大女只係比奶佢飲,三年入面唔會特登煮比佢食,係我煮。我已無同6299一齊食晚飯,我食麥皮,我奶奶自己又煮又洗碗佢已經開始厭但我都唔會改變同食佢地食飯,食嘅我自己出錢食,我老公每個月比番水電煤租金嘅錢已足夠~到時大女讀小學都係幾年後嘅事,到時排到公屋就最好,排唔到細女開始讀幼稚園,大女讀小學,我又可以出去番工

別墅

mandy952 發表於 18-8-28 21:24
你做咩攪到自己咁委屈,成個妹仔咁呢?

我媽係我臨嫁前千叮萬囑我嫁去人地度就唔好懶,唔好好似自己屋企咁,想點就點,係自己屋企,自己呀媽可以由得我,所有家務唔洗我做,但去到人地度就乜都要做,要尊重人,入屋叫人,唔好一把自己脾氣。我聽我媽教,一直以黎都係死忍難忍,忍到我爆頂

琥珀宮

yanthy 發表於 18-8-28 22:19
我媽係我臨嫁前千叮萬囑我嫁去人地度就唔好懶,唔好好似自己屋企咁,想點就點,係自己屋企,自己呀媽可以 ...

嘥氣啦,我媽嗰時夠叫我忍,好彩冇聽佢講,而家我冇阿媽生架,仲咩結左婚要好似奴隸咁有佢講冇我講,更何況我又唔係同佢住。佢完全唔識尊重人,佢個衰女包固之然同佢一樣,連個c6都唔尊重我就完全noway,我爆大鑊時同c6講,你鍾意就聽晒你媽話,即刻同我執晒衫褲走,第二日我即刻換門鎖比律師信佢都仲得。嗰次我將所有不滿一次過爆晒出黎,不知幾爽,前提真係要括出去。人就係咁,人善被人欺,得寸一定進尺。
佢成日以為我會好似佢對仔女咁聽聽話話,後來佢又轉而向我個仔發癲,結果我個仔好憎佢,都唔知佢想點。

大宅

yanthy 發表於 18-8-23 00:20
我99出名八卦,中意講是非,就連人地著乜衫佢都要講一輪。
同老公結婚三年了,三年都同6299一齊住,佢地唔 ...

有句說話叫:星米養恩人,斗米養仇人
對人好不能夠長期無限無條件附出,因為佢會以為係應份嘅,只要你唔做一次,你就係衰人,做得唔好,冇心做;反而你平時唔做,突然有一次做,佢地會覺得你原來係咁好架!?
不過你已經做開左個頭,返唔到轉頭喇。

首頁

尾頁

跳至