自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

回覆 seaheart88 的帖子

問題係收費不合理,睇開不是這價錢。到我去問,又話開漏藥。另外當時係吾多人。

男爵府

陪月勳章

回覆 小草王道 的帖子

明白,我只是不明白收費。所以先查問

珍珠宮

點解仲會有父母覺得抗生素係靈丹妙藥,
樓主做下功課先啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

兜科一向貴,而且係按藥收費
我果邊 3年前都要 580

珍珠宮

叩醫生門、打電話去嘈、第二日再拎藥去對質,
好大媽行為

伯爵府

kitty_tang 發表於 18-8-23 00:24
話說昨天女兒發高燒,由於行吾遠,所以只能叫外婆帶到樓下醫務所睇病。都算由細睇大的醫生。罪狀一:
在等 ...

個女無事就好了,錢財身外物。下次覺得貴唔去就好了。唔好搞到自己心煩

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

kitty_tang 發表於 18-8-23 08:43
回覆 seaheart88 的帖子

問題係收費不合理,睇開不是這價錢。到我去問,又話開漏藥。另外當時係吾多人。 ...

睇醫生收400幾正常不過。我同小朋友睇永遠都係甘上下,大人睇同一個醫生反而平少少

男爵府

陪月勳章

回覆 貓頭雀 的帖子

這個不是兒科醫生,當時情急才叫醫生睇下。我也不想小朋友食抗生素。到昨晚還發燒

大宅

kitty_tang 發表於 18-8-23 00:24
話說昨天女兒發高燒,由於行吾遠,所以只能叫外婆帶到樓下醫務所睇病。都算由細睇大的醫生。罪狀一:
在等 ...

而宜睇醫生咁貴咩?其實大家有冇平d介紹,其實傷風不需抗生素,最緊要休息,多欽水

男爵府

陪月勳章

回覆 jacky1666_hk 的帖子

但佢開D藥,吾值$400多,係平價藥。我自已去開佐敦睇康橋就$400多。

別墅

Fatjelly 發表於 18-8-23 07:40
1.其實醫生聽咗啲徵狀就知道唔係登革熱, 睇粒蚊爛根本就冇意思,唔會分到
而登革熱要確診的確係要驗血
2. ...

好同意你既講法! 我覺得完全冇問題! 可能係個態度令樓主覺得唔舒服! 如果發燒就要食抗生素, 呢個世界應該又多好多抗藥性病毒!

男爵府

陪月勳章

回覆 goat 的帖子

第一我無打電話去嘈,我係有理據去問。而且吾係第一次睇這醫生,知價的。
已講不會再睇這醫務所。請你說話尊重點。

複式洋房

musiccisum 發表於 18-8-23 00:53
我睇開兩個都幾好可以介紹你,一個深水埗一個長沙灣,我平時特登過去睇的
...

想知道係邊間宜家啲醫生質素太參差

男爵府

陪月勳章

回覆 jenny620hk 的帖子

你地誤誤會了,不是要食抗生素。我指收費不合理

瑪瑙宮

大廚勳章

kitty_tang 發表於 18-8-23 09:02
回覆 jacky1666_hk 的帖子

但佢開D藥,吾值$400多,係平價藥。我自已去開佐敦睇康橋就$400多。

其實睇醫生藥就一定值400架囉。。。我覺得醫生嘅診金佔最多。。。葯可能幾十蚊都冇
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珊瑚宮

睇医生係講医缘及夾不夾。覺得吾like佢。吾去睇佢就是。不用勞心

播道吾錯。起码全部用名廠靚药

法國。宝血都係用靚药。
玩具萬歲!

男爵府

陪月勳章

回覆 fitfish 的帖子

係吖,所以才轉睇播道。同樣價錢,搭的士都照去。

男爵府

陪月勳章

回覆 瀟灑兔兔 的帖子

多謝安慰,小事一樁。應該是租金高,醫生也迫住加價。
這診所搬新址后,生意已大不如前。

珊瑚宮

宝血医院可以吗?医生我吾知。但药一定係名廠
玩具萬歲!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kitty_tang 發表於 18-8-23 09:12
回覆 jenny620hk 的帖子

你地誤誤會了,不是要食抗生素。我指收費不合理

其實醫生收費無合唔合理呢回事, 正如去洗牙收500蚊又有收1500都有,覺得貴咪唔幫襯佢囉, 上次收400舊今次亦可以收500舊, 視乎比咩藥,有時唔一定有抗生素嘅藥先貴, 有啲特效藥都好貴, 一句講晒, 你覺得個醫生唔妥就唔好再幫襯佢, 反正香港大把醫生, 唔夾搵到夾。

首頁

尾頁

跳至