母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷孕時已經覺得老公唔特別支持我餵人奶,每次講起佢都會叫我諗清楚,又話佢唔介意bb飲奶粉. Bb出世後第4日左右已經上晒奶,但老公奶奶就驚死餓親bb咁係都要補奶粉(人奶後即補),bb都會再飲到奶粉(次次份量唔同),然後佢地就會話bb飲人奶唔夠飽.
去到第7日,老公迫我斷人奶,用左好多藉口,bb唔夠飽、成家人都為左餵飽bb搞到好攰(原因係食左啲人奶又唔夠飽,食完人奶好攰冇力飲奶粉,大家都好辛苦先補奶粉比bb)、大條道理話我都好攰... 我不斷堅持,老公就開始黎硬,話即刻去叫埋我爸媽黎 ...
最後我屈服了... 應承左唔再餵人奶... 因為我覺得呢件事冇人support係好難堅持,亦唔想因爲呢樣野每日同老公爭論,長遠影響心情同大家既關係,但實在條氣好唔順,明明bb同我都做得好好.

大宅

回覆樓主

無人十卜條路真係好難行

大宅

mudchun 發表於 18-8-23 02:38
無人十卜條路真係好難行

唉... 我就係見好多媽媽有人支持都話難行,我認真諗過唔想喺老公唔支持下去行呢條路,所以先讓步放棄. 始終佢都錫bb⋯⋯ 我覺得佢心入面係真心覺得奶粉比人奶好.
我最難理解係,佢要我即刻唔好再餵人奶,連一兩日都唔比我慢慢減次數,我望住自己擠出黎倒左去既奶真係覺得好浪費

大宅

twtw2017 發表於 18-8-23 03:28
唉... 我就係見好多媽媽有人支持都話難行,我認真諗過唔想喺老公唔支持下去行呢條路,所以先讓步放棄. 始 ...

咁奇怪嘅。佢地點解咁強硬。人奶好多抗體,好多成分係奶粉無嘎。人奶都夠飽,我仔全人奶,滿月就自動戒夜奶。生長線爆..所以證明人奶係夠飽。

複式洋房

回覆樓主

去健康檢查時,姑娘會幫下口,等屋企人明白多啲人奶好處。好多時屋企都聽「專業人士」唔聽我地(emoji)

大宅

sophia.gong 發表於 18-8-23 06:11
咁奇怪嘅。佢地點解咁強硬。人奶好多抗體,好多成分係奶粉無嘎。人奶都夠飽,我仔全人奶,滿月就自動戒夜 ...

我懷疑係老人家,以前鄉下窮餵人奶多,上一年代其他bb食奶粉個個肥肥白白,有咁既思想掛
最估唔到係竟然我老公都咁...

大宅

zafinwong 發表於 18-8-23 09:36
去健康檢查時,姑娘會幫下口,等屋企人明白多啲人奶好處。好多時屋企都聽「專業人士」唔聽我地(emoji)
...

最衰係瑪嘉烈出院時,嬰兒病房個護士有講話如果人奶真係唔飽,都建議補奶粉,老公就淨係聽左呢句入耳.

複式洋房

sophia.gong 發表於 18-8-23 06:11
咁奇怪嘅。佢地點解咁強硬。人奶好多抗體,好多成分係奶粉無嘎。人奶都夠飽,我仔全人奶,滿月就自動戒夜 ...

你好勁啊

水晶宮

twtw2017 發表於 18-8-23 00:28
懷孕時已經覺得老公唔特別支持我餵人奶,每次講起佢都會叫我諗清楚,又話佢唔介意bb飲奶粉. Bb出世後第4日 ...

Sorry, 聽到真係好難過。如果我係你,我一定發癲爆我老公。我個仔係我嘅,我要點餵就點餵,何況眾所周知有人奶梗係餵人奶。強烈建議你堅持,帶埋老公同家人去健康院搵姑娘幫口。

我老公好支持我全埋身全人奶,因為佢完全唔使幫手亦幫唔到手,我餵咗夜奶佢都唔(需要)知,可以闊佬懶理大覺瞓。可能你先生睇唔到呢個好處?我先生同佢啲朋友講返,其他男人不知幾羡慕佢夜晚唔使起身餵B呢。

BB食得夠唔夠,睇夠唔夠濕片就知,或者佢唔識?可唔可以搵返資料例如政府本《愛從母乳開始》畀佢睇?如果冇,健康院應該攞到,又可以上網下載。

餵母乳對BB對媽媽都有好多好處的,對BB嘅好例如抗體、為BB度身訂造,對媽媽嘅例如減低患乳癌機會,又可以幫媽媽回復身材。難道佢唔想你地好嗎?

別墅

twtw2017 發表於 18-8-23 03:28
唉... 我就係見好多媽媽有人支持都話難行,我認真諗過唔想喺老公唔支持下去行呢條路,所以先讓步放棄. 始 ...

你已經好高EQ! 你好錫你老公

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-8-23 22:48
Sorry, 聽到真係好難過。如果我係你,我一定發癲爆我老公。我個仔係我嘅,我要點餵就點餵,何況眾所周知有 ...

係啊!我C6 好多次都叫我停人奶,因為佢話驚我辛苦。(其實唔想洗咁多嘢)每次出遠門(返鄉下)都要帶泵奶機。出街又要冰住人奶,之後又要熱。不過人奶真係好萬能,我阿囡每次打完針發燒,我都好少俾退燒藥,密D俾奶佢就好返。

不如你泵定D奶,雪住,日後俾B飲。或者做母乳soap ..

大宅

Fiona_chou 發表於 18-8-24 12:48
係啊!我C6 好多次都叫我停人奶,因為佢話驚我辛苦。(其實唔想洗咁多嘢)每次出遠門(返鄉下)都要帶泵奶 ...

我應承左C6轉奶粉喇,雖然好唔甘心.
佢不知幾咁積極去買乳鴿同收奶茶.

別墅

回覆 twtw2017 的帖子

有無搞錯呀,你老公唔支持!!有奶梗係喂喇,你都唔怕辛苦喇...最多咪兩溝,點解要迫你呀

大宅

bbellchung 發表於 18-8-24 17:21
回覆 twtw2017 的帖子

有無搞錯呀,你老公唔支持!!有奶梗係喂喇,你都唔怕辛苦喇...最多咪兩溝,點解要迫 ...

唉,我都唔知點解佢咁堅持,連我諗住收奶前間開咁比多一兩餐bb食,佢都唔比
Anyway, 兩個人總要有一個人讓步,無奈地我都選擇左讓步

別墅

twtw2017 發表於 18-8-24 17:49
唉,我都唔知點解佢咁堅持,連我諗住收奶前間開咁比多一兩餐bb食,佢都唔比
Anyway, 兩個人總要有一個人讓 ...

sis,辛苦你了

別墅

無人支持真係好難行,我都係自己堅持先可以全人奶,係唔係你奶奶同你老公講過啲咩因爲通常都係老人家先覺得奶粉有營養。定係你要返工,要俾奶奶幫手湊,佢地覺得餵奶粉方便啲?

而家你上左奶幾日就要收奶,你老公有無諗過你咁樣好辛苦

大宅

Kwan0215 發表於 18-8-24 19:04
無人支持真係好難行,我都係自己堅持先可以全人奶,係唔係你奶奶同你老公講過啲咩因爲通常都係 ...

99一知道轉奶粉,就好明顯係咁讚,講埋啲咩食到肥肥白白呀,食得飽先好呀果啲,我咪只好左耳入右耳出,懶得同佢拗

我諗老師係有考慮怕我頂唔順既,不過佢堅持得咁強硬,一諗起係覺得幾難受,而家我都盡量唔諗喇,上黎發泄下舒緩下情緒

多謝咁多位聽我喺度發泄

侯爵府

回覆樓主

同佢講飲人奶既BB 會聰明啲

別墅

你好偉大啊!為了一家和睦!要向你學習!
不如我都係覺得你就算晤埋身餵,都泵定。做
母乳soap, 頸鏈。

大宅

-Athena- 發表於 18-8-24 22:09
同佢講飲人奶既BB 會聰明啲

仲會健康D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊