自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sweetannann 發表於 18-8-23 08:16
agree, 啱啱gold coast 返嚟,睇鯨魚,騎馬,游水,玩theme park, 去zoo, 好充實

請問你係跟團定自由行

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

景靚,7歲就悶點

複式洋房

mongng 發表於 18-8-23 10:15
Tasmania 真係幾悶,揸好耐車先去到一個景點,景點一陣就玩完又坐車,食物不太good,想買好d材料煮都冇,生 ...

下 tassie d 野食 好fresh 好靚喎, 特別係牛排 求其買一塊都正過 Melbourne買既多多聲

男爵府

19841984 發表於 18-8-23 00:46
計劃緊聖誕十天之旅,
想去Tasmania + Melbourne, 請問
7歳小朋友會唔會悶?

原先plan CNY去,但怕囡會悶,現改去Gold Coast + Melbourne

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

20020116 發表於 18-8-23 05:32
冇想象中咁靚
我都係咁話,可能Tasmania主要是天然丶保育丶無汚染。
另外,參團可能唔會俾你行咁多,如果參加local 鬼佬tour, 唔係坐車就係行山,小朋友行唔慣就煩。
講開又講,陳奕迅壁畫我真不懂欣賞,覺得係求其亂咁畫,唔明所有tour都列為景點之一,包括local tour,其他作品ok。

伯爵府

2024年龍年勳章

bbfastdcome 發表於 18-8-23 13:00
下 tassie d 野食 好fresh 好靚喎, 特別係牛排 求其買一塊都正過 Melbourne買既多多聲
...

你去邊度買?2個town肉店好早關門,超市牛扒完全唔係係香港食開的質素,不過就好平,中午食burger有羊味,早餐整100%雞肉腸,但腸衣我估係羊腸,因為煎完一大陣味,我唔食羊真係無啖好食。食得好d就係出名食龍蝦、蠔果幾間。

琥珀宮

公爵府

mongng 發表於 18-8-23 13:29

你去邊度買?2個town肉店好早關門,超市牛扒完全唔係係香港 ...

我去超市想買車厘子,嘩,又爛又殘又瘦un茄!最靚嗰啲反而喺香港食到!反而喺超市買到已熟嘅虎蝦,又大又鮮甜又平,呢樣最難忘!

別墅

回覆樓主

我地今年去咗Tasmania誇年,老實說其實Melbourne會多啲野玩,Tasmania睇風景同岀入無車都幾唔方便。
我地嗰陣就成日要搭的士。

大宅

回覆樓主

很好玩哦!我仔仔當時大約六歲,十二月去的。有大大小小動物園,扎車厘子,坐小型飛機遊酒杯灣,treetop adventure,去curringafarm,去Dove lake (Cradle mountain)行山,夜晚看企鵝回巢,bruny island遊覧,住farm...etc非常好玩,蠔及其他海鮮非常正牛扒唔差,但一定比唔上香港乜嘢國家食物都有,在當地只吃他們食物...不過要去咁多地方一定要自駕才舒服

大宅

MeMeMi2011 發表於 18-8-23 14:29
很好玩哦!我仔仔當時大約六歲,十二月去的。有大大小小動物園,扎車厘子,坐小型飛機遊酒杯灣,treetop ad ...

住了好幾晚airbnb,所以煮了幾餐,食材ok ar...仲有那個熊仔薰衣草場,其實真係幾多野玩,再加埋街邊啲公園仔,但係真係冇主題樂園嗰啲囉

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

睇小朋友喜唔喜歡大自然

男爵府

kenix_kwok 發表於 18-8-23 12:39
請問你係跟團定自由行

自遊行,不過goldcoast 就算唔揸車都好方便

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

好值得去,風景靚,人又nice,無大城市咁多人。小朋友去可能悶。都要行幾多路

翡翠宮

牛年勳章

MeMeMi2011 發表於 18-8-23 14:29
很好玩哦!我仔仔當時大約六歲,十二月去的。有大大小小動物園,扎車厘子,坐小型飛機遊酒杯灣,treetop ad ...

你咁多親子節目,有無跟tour?
好正呀!

大宅

C.Humphrey 發表於 18-8-23 20:21
你咁多親子節目,有無跟tour?
好正呀!

Curringafarm 同睇企鵝要跟tour先有得去架。小型飛機都要book定,到時睇天氣可唔可以飛。我準時去到但太大風冇得飛,失望走咗附近行山上瞭望台睇酒杯灣,兩個幾鐘後再返去碰運氣,幸運地天氣轉穩定有得飛! 同意小朋友鍾意大自然同願意行先會覺得好玩。我仔仔由歳幾不時我們在香港行山,成日去海灘公園!

(emoji)curringafarm係睇佢個超大農場個ecosystem, 種植既嘢(有鴉片,藥用嘅),剃羊毛,趕羊群,幾有趣。佢有住宿,可以喺度瞓一晚!
睇企鵝唔同philips island,philips island係擺晒看台座位坐喺度睇,呢度企喺岸邊睇,佢可能會係你側邊或者腳之間行過,導遊會講清楚你個動作要點樣唔好傷害到佢哋

珍珠宮

計劃緊聖誕十天之旅,
7歳小朋友會唔會悶?

如果喜歡行山玩水,就好玩節目太多。。

shopping 一族可免。

大宅

MeMeMi2011 發表於 18-8-24 09:59
Curringafarm 同睇企鵝要跟tour先有得去架。小型飛機都要book定,到時睇天氣可唔可以飛。我準時去到但太大 ...

忘了個treetop adventure都要book定時間玩的,好似限人數。唔同age唔同level,大人都有得玩

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

計劃緊聖誕十天之旅,
7歳小朋友會唔會悶?

你要有心理準備⋯⋯

24、25⋯⋯聖誕節:死城一樣,人影不見,店舖關門,連公共交通系統也是提供低度運作,超級市場和食店大部關門,少量提供服務。

26⋯⋯ Boxing Day :大减價,人山人海,大城市商店四周圍排長龍搶購高潮,交通工具未能供應正常運作。

27、28、⋯⋯大減價繼續,人流比26少咗,也是比平時多,公共交通工具服務班次也比24、25、26好啲,

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

聖誕tas唔熱,朝早起身都十度以下。果段時間有車厘子,最靚既都只係~$120HKD/kg
不過對於7歲就可能悶,因為主要行山睇風景,tas北邊海灘或者hobart附近既Bruny island有野生企鵝(請保護野生動物,影相咪用閃光燈)

首頁

尾頁

跳至