2歲半B點戒夜尿?

BeAmamamia
|
如題。
朝早識叫痾尿同大大。
我要做媽媽
|
夜尿既話,我覺得太早喇。或者你可以嘗試叫佢起身屙既
RubyYu07
|
唔使急,慢慢佢就有意識,寧願起身都唔賴係件片。順其自然吧
|
BeAmamamia 發表於 18-8-23 01:15
如題。
朝早識叫痾尿同大大。
Hello BeAmamamia, 小朋友2歲半, 朝早識叫痾尿同大大, 好叻呀。 小朋友控制膀胱嘅機能仲未完全成熟, 所以有機會尿床。盡量日間飲多D 水,黃昏後唔好俾佢飲水或其他飲料,去完小便先訓覺。如果小朋友著左片可能會依賴尿片,可以嘗試下唔著片,如果尿床, 媽媽可以要求小朋友協助更換床單, 培養小朋友責任感, 有D 小朋友試過幾次尿床會好快就戒到架。另外,留意下小朋友會唔會怕黑, 唔去小便,可以安裝一D 床頭燈等。
RubyYu07
|
[email protected] 發表於 18-8-24 14:54
Hello BeAmamamia, 小朋友2歲半, 朝早識叫痾尿同大大, 好叻呀。 小朋友控制膀胱嘅機能仲未完全成熟, 所以 ...

三歲仔,琴晚走瀨左床啦,今早都唔得閒洗
haha748494
|
識講,可以試下,但就有心理準備要經常洗被。
|
RubyYu07 發表於 18-8-24 15:58
三歲仔,琴晚走瀨左床啦,今早都唔得閒洗
Hello RubyYu07, 囝囝需要時間去學習, 係訓練過程,小朋友做到或者有進步,就要讚下他。如果唔成功,都唔好閙佢, 可以讚佢有努力嘗試。媽媽辛苦喇, 加油呀!
RubyYu07
|
[email protected] 發表於 18-8-27 16:58
Hello RubyYu07, 囝囝需要時間去學習, 係訓練過程,小朋友做到或者有進步,就要讚下他。如果唔成功,都唔 ...

最搞笑係,我都未鬧佢,淨係話濕左邊D邊D,佢就先喊了,以為我鬧佢。
|
回覆 RubyYu07 的帖子

小朋友好聰明, 知道自己做唔到媽媽嘅要求都會喊架。 媽媽可以鼓勵佢有作出嘗試, 有進步, 已經好叻, 之後可以邀請佢幫忙清理床舖架。
RubyYu07
|
[email protected] 發表於 18-8-28 16:24
回覆 RubyYu07 的帖子

小朋友好聰明, 知道自己做唔到媽媽嘅要求都會喊架。 媽媽可以鼓勵佢有作出嘗試, 有 ...

都啱既,同佢一齊整理床鋪,等佢有返D責任感。
bchuma
|
如題。
朝早識叫痾尿同大大。

我仔係3歲戒片,之後就日夜都唔賴啦。
|
RubyYu07 發表於 18-8-28 22:12
都啱既,同佢一齊整理床鋪,等佢有返D責任感。

hamsterma
|
如題。
朝早識叫痾尿同大大。

我女3歲夜片都未戒呀,有時一晚尿片都無濕,一時又有好多
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-8-23 15:47
唔使急,慢慢佢就有意識,寧願起身都唔賴係件片。順其自然吧

同意,我覺得順其自然就好
RubyYu07