[鍾意食方包要留意!!] 比拼9款袋裝方包 最多含17種添加劑

LamLamPeggy
|

我仲成日食嘉頓方包....都唔知食左幾多添加劑防腐劑落肚............睇黎要轉食凱施喇.....

https://topick.hket.com/article/2138562/?r=mcsdfb

有營養師提醒,選購麵包愈少添加劑愈好,小孩長期食用含防腐劑的麵包,或會出現注意力不集中問題

貓頭雀
|
實有人講自己整麵包最安全無添加

多謝分享,我成日貪方便買嘉頓, 我都轉下了。
華美
|
我食屋村面包鋪果啲,無標籤,唔知會唔會都係咁衰呢
yurijm
|
不過又咁講
好多食物都會有呢啲化學成分
除非年薪千萬
有能力負擔全有機食材同調味料
否則避得到麵包,都避唔到其他食物

呢啲情況,我個人取態係活在當下
想食就食
大把人食全素,身體突然有大病
也有人半生食煙,卻活到九十九
時也命也

LamLamPeggy
|
邊會日日咁得閒自己整麵包喎...我都想有咁空閒
我都係成日貪方便買嘉頓...點知原來咁差...平時都冇留意D成分標籤
貓頭雀 發表於 18-8-23 01:28
實有人講自己整麵包最安全無添加

多謝分享,我成日貪方便買嘉頓, 我都轉下了。 :igive ...

chichiwing
|
食左三十幾年嘉頓
LamLamPeggy
|

買返去做下測試...好似下面個新聞咁..就知道個麵包多唔多防腐劑喇

https://topick.hket.com/article/2139482/%E9%BA%B5%E5%8C%85%E9%98%B2%E8%85%90%E5%BC%B7%E5%BA%A6%E5%A4%A7%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E3%80%804%E6%AC%BE%E6%96%B9%E5%8C%85%E8%B3%BC%E5%85%A512%E5%A4%A9%E9%9B%B6%E7%99%BC%E9%9C%89%E8%B7%A1%E8%B1%A1%E3%80%80?mtc=10016

華美 發表於 18-8-23 01:32
我食屋村面包鋪果啲,無標籤,唔知會唔會都係咁衰呢

babyhowie
|
我都覺得嘉頓麵包愈黎愈多防腐劑,
擺到過晒期都冇發毛
twotigers
|
chichiwing 發表於 18-8-23 01:35
食左三十幾年嘉頓

me 2
LamLamPeggy
|
https://topick.hket.com/article/2139482/%E9%BA%B5%E5%8C%85%E9%98%B2%E8%85%90%E5%BC%B7%E5%BA%A6%E5%A4%A7%E6%B8%AC%E8%A9%A6%E3%80%804%E6%AC%BE%E6%96%B9%E5%8C%85%E8%B3%BC%E5%85%A512%E5%A4%A9%E9%9B%B6%E7%99%BC%E9%9C%89%E8%B7%A1%E8%B1%A1%E3%80%80?mtc=10016

"麵包防腐強度大測試 4款方包購入12天零發霉跡象"

babyhowie 發表於 18-8-23 01:41
擺到過晒期都冇發毛

LamLamPeggy
|
X2....
chichiwing 發表於 18-8-23 01:35
食左三十幾年嘉頓

LamLamPeggy
|
都係既...唔知道既時候咪唯有唔理囉...但依家知道左又冇理由照食架嘛
yurijm 發表於 18-8-23 01:33
不過又咁講
好多食物都會有呢啲化學成分
除非年薪千萬

laiyee6121
|
LamLamPeggy 發表於 18-8-23 01:23
我仲成日食嘉頓方包....都唔知食左幾多添加劑防腐劑落肚............睇黎要轉食凱施喇.....:thi ...

謝謝樓主的分享
bb2
|
我多數去面包舖買,睇黎要自己做個測試先
cy101
|
細間小店式嘅反而仲好, 無落咁多野!

面包放耐咗都唔發毛, 其實都幾恐怖!!
siu05
|
估唔到生命面包最勁,果時都成日買來食
~phyllis~
|
山崎原來都衰!!!
lolo272
|
個人意見, 大型連鎖麵包店如果佢地唔落少少防腐劑,D包好快會有菌, 食菌定食防腐劑有害多D都係消費者要考慮既, 最好梗係自家制無添加
ss1008
|
唉!好似食咩都有問題咁!sad
抺茶雪糕
|
babyhowie 發表於 18-8-23 01:41
擺到過晒期都冇發毛

係好恐怖,放好耐都完全冇事