如果遇到奶奶偏心孻仔 大家會點做?

Lacelace
|
係甘嘅 我老公排第二上有一位大哥 下有一位細佬 而我地嘅bb仔 同細佬嘅bb女只差個半月 二個bb都歳幾了
一路以來同奶奶都相安無事 客家人背景 大嫂生了二個女 隔10幾年再抱孫自然好緊張 最後二個bb都順利出世 而奶奶應承左細佬湊孫 因我自己湊 奶奶幫左個邊自然少見了 直到我老公失業再返工人工少了 我也要出來工作 老公問奶奶可否幫手 奶奶叫我地自己搵人湊 我老公確實不高興 也覺得奶奶偏心...
Lacelace
|
Lacelace 發表於 18-8-23 01:25
係甘嘅 我老公排第二上有一位大哥 下有一位細佬 而我地嘅bb仔 同細佬嘅bb女只差個半月 二個bb都歳幾了
一 ...

之後到佢細佬上年年尾開始失業 隔唔時先要奶奶幫手 剛剛我們的保母又不繼續做 我老公再問奶奶可否幫手 點知奶奶回:間唔時幾日就可以 日日就不能了
而奶奶同大嫂亦話:如果細佬再有工返 要幫細佬湊女...
甘樣 我老公覺得奶奶偏心 大家也是佢個仔 點解可以隨時候命幫細佬 而不幫二佬呢?

番薯仔媽媽
|
你地係咪一起住呢??
勸樓主不要太計較。或者你62的哥哥弟弟比$你99都唔定。
99年紀大,要湊幾個,或者力不從心噶。
你掉轉想,或者她怕照顧得你bb唔夠好,唔敢應承呢。

我都係新抱,都係女,我媽媽照顧大嫂孩子,都非常小心翼翼,因為是人地的小孩,照顧起上來,要有責任同承擔。
樓主,積極點去想。
美之選468
|

偏心係無符ga,只希望你99沒有幫錯人,沒有睇錯人,沒有落錯注,也希望細仔兩公婆有D良心,不要在99年老體弱時找借口往外推,通常玩獨贏的老人家最終都係輸到入老人院的,希望你99是例外啦!
Solarflare
|
作為父母, 點都會有啲偏心。
我父母都係偏心之人, 後來我發現, 跟本改變唔到,
自已無期望便唔會失望。
靠自已好過靠人地。

Lacelace
|
美之選468 發表於 18-8-23 07:27
偏心係無符ga,只希望你99沒有幫錯人,沒有睇錯人,沒有落錯注,也希望細仔兩公姿有D良心,不要在99年老體 ...

多謝你回覆 我地真的是冇人幫手要搵食才求奶奶 點知佢寧願候命個孻仔 忽略個二仔
Lacelace
|
Solarflare 發表於 18-8-23 07:31
作為父母, 點都會有啲偏心。
我父母都係偏心之人, 後來我發現, 跟本改變唔到,
自已無期望便唔會失望。

講得好啱
Lacelace
|
番薯仔媽媽 發表於 18-8-23 07:15
你地係咪一起住呢??
勸樓主不要太計較。或者你62的哥哥弟弟比$你99都唔定。
99年紀大,要湊幾個,或者力不 ...

我地大家都唔係一齊住 大哥細佬叫奶奶湊當然要另外比錢 最後我們決定用保母費用也不平 只有問了2㳄也不願意幫手 我老公心情也不好丫 因為知自己被忽略
fattymama
|
回覆 Lacelace 的帖子

你地唔開心可以理解嘅.不過結咗婚"自己屋企"嘅問題係要自己解決㗎啦.
如果覺得99真係太偏心,
咁你地對佢都可以唔洗咁上心,
有乜嘢就等細佬攪掂啦.
anyuser18
|

父母偏心好普遍
不過都可能覺得唔夾(可唔夾個仔,個新抱,或個B)咪唔揍,又可能佢揍開嗰個有感情呢
亦可能阿二順攤啲,或知你哋搞得掂,所以咪唔揍,亦有可能
又或應承咗你,第日阿三又話失業,佢諗過怕搞唔掂亦唔奇
奶奶無責任揍b的,所以佢點揀真係佢自由
三個仔四個孫,老實講邊揍得咁多一定有取捨

咁你哋心淡,咪疏遠啲。有得益亦要付出多啲,以後個細仔都要負責返多啲嘢,你哋自己減返啲少啲熱心,咁你哋心理會平衡啲
Lacelace
|
anyuser18 發表於 18-8-23 08:50
父母偏心好普遍
不過都可能覺得唔夾(可唔夾個仔,個新抱,或個B)咪唔揍,又可能佢揍開嗰個有感情呢
亦可能 ...

你啱
kaman0617
|
Lacelace 發表於 18-8-23 01:25
一 ...

父母偏心某個子女好常見啦,改變不了既事實!
再請工人咪就是啦,又可以叫工人做家務煮飯
kit2004
|
十隻手指都有長短,父母偏心仔女都係好正常。
MeowMuiMui123
|
樓主,加油。
佢唔幫就算。
Lacelace
|
MeowMuiMui123 發表於 18-8-23 22:57
樓主,加油。
佢唔幫就算。

我都努力說服自己
ps1314
|

如果我老左只有能力凑一個孫的話,我只會用我凑仔的佛系成長法,對我有要求的話,唔好搞我啦。
凑孫的回報同辛唔辛苦沒有直接関係,係有回報既,凑完仔都已經有啦,仲要凑孫?
如何買獨贏唔會輸?美國總統講完都會變卦,何況係小市民。唯有按自己心意去買,就算係輸,希望只係輸身,唔好輸埋心。

小肥楊
|
今天你99佢對邊個付出, 他日就由邊個去還依個人情; 天公地道! 最緊要係你C6都知道99偏心, 依個係重點; (咁樣諗, 你個心會容易接受)
Lacelace
|
ps1314 發表於 18-8-24 01:54
如果我老左只有能力凑一個孫的話,我只會用我凑仔的佛系成長法,對我有要求的話,唔好搞我啦。
凑孫的回報 ...

我同我老公都知道奶奶係偏心所以好少搵啦 搵婆婆多啲
tantanmama
|
未必係偏心叔仔,可能係你99同你唔夾。你係咪緊張大師又要新派湊法?
Lacelace
|
tantanmama 發表於 18-8-24 18:03
未必係偏心叔仔,可能係你99同你唔夾。你係咪緊張大師又要新派湊法?

我第二胎啦也不是緊張大師 反而細佬係第一胎 老婆好麻煩唔聽人講個種 仲要求奶奶用手洗佢bb衫