家長同學注意二手書黑店

peggylau2018
|
本身同個同學一齊去旺角買書同賣書,一出地鐵口站就比個金毛四眼呀叔搶書單,叫佢比番書單我死都唔肯,好惡咁拉住我地上左呢間黑店,上到去係咁叫我買二手書,幾十元收左我十本中三書,呃人,明明D書冇改又話改,個個店員都黑社會格,高中書65折,仲要D書唔包隨書附送果D書仔,離譜啦,係咁叫我買,唔買又怕唔知點,我之前一直去檸檬,真係中伏,呢間野手法極度惡劣,我一定會同晒我全校D朋友講,建議大家小心為上。
cake05    發表於 18-8-23 19:17
catlover1026
|
俾我係你,我會扮帶唔夠錢走左去
cedarcone
|
俾我係你,在不同意下搶書單,即大叫搶嘢 !
一定要在地鐵口叫 !!!
跟得佢上去即表示已中計 !

旺角一直有黑書店存在,每年暑假就會在街上拉客。
睇下邊個唔好彩上當者!

其實聽到有人(男仔女仔)在旁邊不停話...有書賣...有書賣...特價...
都唔好幫襯,唔好貪平,因為唔係正式書店,冇保障,損失係自己。

cake05    發表於 18-8-23 19:15
天真B
|
比我會唔行,佢都唔比番我就會大叫搶野/報警
esmehouse
|
你依個 case 好多年前已經有發生過
tsung
|

princessf
|
回覆 esmehouse 的帖子

至少20年...

我當年也是受害者, HAHA, 冇計啦, 青春回憶+1

yurijm
|
好多年前已有呢種手法
以前就話上網唔普及
冇得重印書單
所以呢種手法先成功

今時今日中小學用電子通告
學校會放書單上網喎
樓主一時冇諗起?
有冇機會退書啊?退得幾多得幾多

fitfish
|
黑店。4X年前已有
tansyneko
|
搶書單咁恐怖?書單唔好揸起手呀
KenHim
|
大街大巷,大叫報警,點到佢唔比,你仲跟佢上去,拍警訊咩,自己都要醒目D,書單米比佢囉
Jasmine-4711
|
1)書單用手机影左先,冇左亦可問同学借
2)未到有誠信的書店內,米拿書單出来
3)唔俾你走或唔交番書單俾你就報警。搶左你書单及非法禁固。
cake05    發表於 18-8-23 19:16
wclaw1220
|
由佢搶
問同學影過份之麻
katie0921
|
peggylau2018 發表於 18-8-23 03:13
本身同個同學一齊去旺角買書同賣書,一出地鐵口站就比個金毛四眼呀叔搶書單,叫佢比番書單我死都唔肯,好惡 ...

我好多時都系,帶書單去買舊書,一定系帶影印本。就算佢搶咗,都唔怕 咪比佢囉,我仲有大把影印本。
就算佢搶咗你書單,你都唔可以跟佢上樓上舖啦,點知上邊系咩環境。
我買舊書,只去葵涌廣場。如果有需要去旺角的樓上舖,我會叫埋我老公一齊去,唔打得都嚇得
下次唔好再跟人上樓啦,寧願唔要張書單呀,安全重要d。
chrischung
|
我孤陋寡聞第一次知道 多謝樓主報料 但真係無論任何情況唔好跟人去第二個地方 否則好易渣都冇 有咩發生都一定要留喺案發現場 千祈唔好跟人走
|
你冇大人一齊去兼新手,一開始唔好揸住書單係手潻。可知佢地超賤價收二手書,但用最新價錢系咁意折少少賣反出去,分分鐘佢比邊本你就要嗰本冇得揀下,三十年前試過一次怕怕。
mandy952
|
peggylau2018 發表於 18-8-23 03:13
本身同個同學一齊去旺角買書同賣書,一出地鐵口站就比個金毛四眼呀叔搶書單,叫佢比番書單我死都唔肯,好惡 ...

罝新書啦,都唔係差好遠姐
Poyau
|

小羊羊迎迎媽咪
|
請問新書同舊書價錢差幾遠,阿囡今年新書折咗都$5700好貴,想參考下如果二手書一般平幾多
gion
|
小羊羊迎迎媽咪 發表於 18-8-24 21:22
請問新書同舊書價錢差幾遠,阿囡今年新書折咗都$5700好貴,想參考下如果二手書一般平幾多
...

5700?! 乜依家D書咁貴。。