自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

suetfunglui 發表於 18-8-23 08:17
佢忽上腦?傻的嗎?

佢去告我, philippine consulate唔理。 勞工處亦掃把佢唔理。

佢地睇錢, 好極都唔會同你講人情。 總之無克薄, 問心無愧。

我以前大食bun, 4年, 唔續, 因為要請多個 man bun打理老人痴呆Pa, 大食知道, 黑面話我唔請佢老公, she want to have a baby.

2013 June 3 last day. June 1 星期六, 媽好人, 話做咗4年, 比成個6月人工佢。
點知黑起塊面, where is my vacation money?
原來佢話 my contract day is 2013 June 17. 要我比到June 17 人工, 另加17日 vacation money.

共37日, 我而家比30日, 未夠仲欠7日。
第二日Sunday her holiday, 又去philippine consulate告我,philippine consulate唔受理, 話don't know why your employer pay you so much money. 因consulate 計 做到june 3, 3 日, vacation 17日, total 20 days salary.

無話可說, 仲鬼拍後尾枕話go to philippine consulate complain, but consulate said don't know why your employer pay you so much money.

男爵府

回覆樓主:

如我係你,完左約後,我唔會再同佢續約

公爵府

ope 發表於 18-8-23 06:21
嘩咁佢實顛

佢啱啱 Whatsapp 我話佢爸想起屋要錢,問我可否再「提早」「預支」

你夠期唔好再續約喇,咁癲

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-8-23 07:01
即係你個恩人?
佢地心目中只係計錢。
如知道唔係佢心目中咁計法, 無長期服務金住, 唔知會點神經法, ...

點解要賠19個月呢? 懷孕?

子爵府

ope 發表於 18-8-23 06:21
嘩咁佢實顛

佢啱啱 Whatsapp 我話佢爸想起屋要錢,問我可否再「提早」「預支」

叫佢問勞工處啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

未請就要求多多,我唔會請番佢。

我之前有個做左十幾年姐姐,之後想番黎做我都唔請。佢係湊大我個仔但工作就愈來愈懶,又秘撈又不停講電話。真心講難得佢唔做唔想佢食回頭草。太熟鬧佢又唔好意思。不如請個新好過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kyliema2006 發表於 18-8-23 12:23
點解要賠19個月呢? 懷孕?

發錢寒, 佢一心來HK, 就係為咗迫人炒佢, 想屈成個contract 2年人工。
因year 2000, 佢同個HK男人大咗肚, 以為有港太做, 點知比人趙完鬆。 大模屍樣享有前4後6。 個僱主見就完約, 費事眼寃, 比埋完約人工, 叫佢消失。 因baby無居留權, 唯有帶返philippine, baby掉在church. 2001, 2002, 2003, 每年生一個, 個個唔同男人, 唔使揍架, 掉在church. 到2014 jan 14到我度, 出盡六壬迫我炒, 想似上次咁可貪成個contract人工。

佢仲周圍教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you holiday and salary.

水晶宮

ope 發表於 18-8-23 06:43
咁我要同佢見 agent 叫 agent 同佢講了

自己工人自己管, 有冇長期服務金唔係agent 講, 而係跟勞工法例。你係僱主就要直接跟工人處理, 而不是假手第三者。再者, agent 可能教唆工人搅小動作呢!!!

边一間公司/ 僱主会找個第三者來管理員工?

翡翠宮

回覆樓主:

直接同佢講 no, 再比埋法例佢睇, 揾agent做乜

長服我從來樂意比,亦的確應該比。

呢個 case擺明昆你。

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-8-23 12:37
發錢寒, 佢一心來HK, 就係為咗迫人炒佢, 想屈成個contract 2年人工。
因year 2000, 佢同個HK男人大咗肚 ...
呢D真係害群之馬.

子爵府

回覆樓主:

叫佢食蕉

象牙宮

kyliema2006 發表於 18-8-23 14:54
呢D真係害群之馬.

不知所謂, 佢D衰法,電話薄咁厚。

男爵府

回覆 ope 的帖子

其一,長服係連繼合約計,9個月後再簽約一定唔係
其二,長服邊有得預支,最終幾多長服都唔知

其三,佢有冇長服都未知,佢自己唔做唔續約,係冇長服,只有僱主唔再用佢先會有
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

離職9月 年資重新再計 另長服無預支

水晶宮

parrotking 發表於 18-8-23 09:17
樓主,你唔應該形容工人[放假]9個月,成件事係工人做完2年約滿,終止合約。相隔9個月後,你們重新簽一張2年 ...

同意。都唔明點解樓主會講外傭係放9個月假期?

即係咪,前1個2年合約期內, 佢只係做15個月, 餘下9個月係雙方同意下放無薪假期??? 然後就續第2個2年合約?

如果只係完左第1個2年合約, 唔再續約。外傭返鄉下9個月, 再同你簽新合約。根本就唔構成“連續性”合約。根本唔夠資格攞長期服務金。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至