延禧一問

chkkkkk567
|
皇位係米四阿哥得到,我記得皇上傳位十四阿哥,但係四阿哥改左傳位”于”四阿哥既密旨,我有冇記錯啊?咁十四喺邊度?
ChloeMa
|
回覆 chkkkkk567 的帖子

[size=15.008px]你講康熙傳位? 你[size=15.008px]講嘅係小說家編撰,並非史實。
chkkkkk567
|
我好似去睇步步驚心講既,吳奇龍做皇帝果套!
chkkkkk567
|
延禧十五阿哥究竟係邊個生架?
Queenie_yy
|
chkkkkk567 發表於 18-8-23 07:56
延禧十五阿哥究竟係邊個生架?

係令貴妃生的,即係下一個皇帝嘉慶
Nikitang1111
|
chkkkkk567 發表於 18-8-23 07:28
皇位係米四阿哥得到,我記得皇上傳位十四阿哥,但係四阿哥改左傳位”于”四阿哥既密旨,我有冇記錯啊?咁十 ...

唔係史實
我記得睇過一個歷史特輯
佢話密旨係用滿文
唔係用漢文
所以無可能由傳位十四阿哥改為傳位于四阿哥
同埋呢件事係講緊康熙傳位于擁正
MariaTsui
|
皇位係米四阿哥得到,我記得皇上傳位十四阿哥,但係四阿哥改左傳位”于”四阿哥既密旨,我有冇記錯啊?咁十 ...

這個不是延禧劇情,是康熙傳雍正的劇情。
廷廷媽
|
有說法話康熙鍾意孫仔弘曆,所以將皇位傳比雍正
Clarabelle
|

你講緊乾隆阿爺傳位比佢阿爹
做個靚太
|

尼個係乾隆喎~
四阿哥你應該講梗雍正喎~
Audrey1999
|

你講嘅係乾隆爸雍正,乾隆係傳位十五阿哥永琰(嘉慶帝),係瓔珞個仔

chkkkkk567
|
因為我睇緊67集,慶妃好似話15係佢個仔咁?所以我有啲混亂
rachel0316
|

你講果個係雍正
唔係呢個
tpyjasmine
|
chkkkkk567 發表於 18-8-23 10:42

因為是瓔珞送去比慶妃養
所以慶妃當是自己兒子養
瓔珞永璐早死,怕自己養唔大永琰

小可愛11
|

你搞錯朝代喎,你講緊係康(emoji)傳位比四阿哥雍正,而雍正就傅位比乾龍,即係延禧攻略嘅皇帝。
chkkkkk567
|
終於明白了!唔該晒咁多位解答!
小可愛11
|

有乜混亂,係你連套劇講緊邊個朝代都未知。
所以呢,中國歷史呢科真係唔取消得。
小可愛11
|
廷廷媽 發表於 18-8-23 08:33
有說法話康熙鍾意孫仔弘曆,所以將皇位傳比雍正

係,野史有此說法。
Audrey1999
|

十五阿哥永琰係瓔珞生嘅,但係佢俾左慶妃湊,歷史都係咁講十五阿哥永琰(嘉慶帝)係令妃生,由慶妃扶養

十一哥
|
我想問戲中十二呀哥係邊個生?