作小產中,只可以聽天由命嗎?

傻豬小恩
|

大仔岩岩1歲,我就發現自己有左4w。約左私家7w3d照閃閃

但星期二(6w6d)返工既朝早,個肚突然間大痛,痛到企都企唔到起身,痛左成分鐘,跟住又唔痛喎,心入面都驚驚地,返公司即刻去廁所望下,又冇流血流啡。到食lunch前再去廁所,見到護墊有3滴粉紅色血,心諗大鑊了,返去office拎袋拎假,臨走再去廁所望下,半塊護墊都係粉紅色血,即刻飛的去瑪麗急症室

去到A&E, 分流左我去半緊急,等左1粒鐘終於到我,醫生問完症,即刻幫我照肚超,但咩都照唔到,然後佢搵左個senior醫生過黎,都係咩都照唔到,佢話可能係BB太細,所以睇唔到,但都同我講,其實週數咁細,就算作小產其實都冇咩可以做,我當時好想喊,但都明白不健康既會自然淘汰。醫生見我流血又keep住陰陰痛,比左1星期病假我,仲比左期聽日我返去婦產科覆診。果晚返到屋企,而經變左流深紅色血,乖乖地bed rest, 睇左好多jm既post, 只希望聽日會冇流咁多血同會照到BB

第2日一早(7w)就去瑪麗,姑娘先幫我做左婦科檢查,再安排我去照超聲波,照肚仍然係咩都照唔到,所以照陰超,照左好耐,終於搵到個胎囊,但只有0.4cm,比正常細好多,叫我2星期後返去覆診睇下有無大到,同埋如果流多左血同有血塊就要去急症室

返到屋企繼續bed rest, 但到夜晚,血冇流少到,反而流左一條夜用既M巾,仲有d組織係上面...... 我好驚,老公直刻同我飛的上東區醫院急症室

今次去到分流左去緊急,比左個組織急症室醫生睇,佢話都應該係流產左,安排左我上去婦科病房,上去既時候老公一直安慰我,但我知其實佢一樣唔開心。上到去好好彩有醫生係度,即刻幫我照多次,因為佢話d組織睇落唔似子宮內膜多D, 照多次陰超,真係見到胎囊仲係度!

兒家係醫院觀察,血仍然流緊,肚一直痛緊,但係都係咩都做唔到......唔通真係要聽天由命?

Jessicakyy
|
傻豬小恩 發表於 18-8-23 07:47
大仔岩岩1歲,我就發現自己有左4w。約左私家7w3d照閃閃

但星期二(6w6d)返工既朝早,個肚突然間大痛,痛到 ...

我昨天都作小產入左瑪丽病房。。。。
昨天六週六。
我都仲肚痛緊,訓係度唔知點算。
傻豬小恩
|
Jessicakyy 發表於 18-8-23 07:59

我昨天都作小產入左瑪丽病房。。。。

只可以瞓係度流血同肚痛真係好有無力感
Anyway,你要好好休息下,我地一齊加油

Jessicakyy
|
傻豬小恩 發表於 18-8-23 08:03
你要好好休息下,我地一齊加油

我入左東區,近屋企d

我好想救寶寶,想用中藥,可惜老公唔想我出門。
pearluffy
|
啱啱七週時都試過
睇西醫係冇咩做到的、只開咗黃體素俾我塞,因為西醫睇法係唔健康胚胎就會被自然淘汰。
但呀媽呀姨就話:冇理由咩都唔試下就由佢走咗⋯叫我搵返睇開嘅中醫安胎。所以依家我都努力安胎中。
所以你唔好絕望呀、如果敢咩都試下,可以試下搵中醫安胎丫。
祝妳平安
傻豬小恩
|
Jessicakyy 發表於 18-8-23 08:05

老公都係想你休息多D。中藥真係有用?

Jessicakyy
|
傻豬小恩 發表於 18-8-23 08:11
老公都係想你休息多D。中藥真係有用?

每個中醫師,都可以肯定,中藥安胎真有效果的。
而且,我都係針疚和中藥,令我可以自然懷孕。
pearluffy
|
Jessicakyy 發表於 18-8-23 08:05

如果仲有血就盡量唔好走動住啦,真係等到啲血收斂啲先好走動丫,臥床休息一下先啦⋯⋯
傻豬小恩
|
pearluffy 發表於 18-8-23 08:10
啱啱七週時都試過
睇西醫係冇咩做到的、只開咗黃體素俾我塞,因為西醫睇法係唔健康胚胎就會被自 ...

你7週照到閃閃未? 我仲係得個胎囊其他咩都冇

我老公都係咁講...佢話唔健康既胚胎勉強保得住都未必好,而且我地已經有個小朋友。但既然佢揀左黎到,我又唔想咁快放棄

我睇開個中醫退左休,試過睇其他中醫夾唔返,唯有飲住滴雞精,食花膠雞蛋希望有幫助

多謝你,我同呀B都會加油的

pearluffy
|
傻豬小恩 發表於 18-8-23 08:20

你7週照到閃閃未? 我仲係得個胎囊其他咩都冇

7週照到閃閃呀、不過你的胎囊比較細所以應該要遲啲先再照下?
努力呀、食雞蛋飲奶
pigpigFF
|
公院系只幫你定時照下,睇下見吾見到BB。無針打無藥食。私家就會有。
最緊要訓多的床休息,咩操勞野都吾好做。
我6週幾個時流過一大滴深紅血,好好彩無事。
個時陰超已經見到心跳。
8週前我日日雞蛋牛奶魚keep住食。
後來出去產檢醫生話吾使食我先停左,食到厭。

希望你BB平安痴實你
傻豬小恩
|
pigpigFF 發表於 18-8-23 10:20
公院系只幫你定時照下,睇下見吾見到BB。無針打無藥食。私家就會有。
最緊要訓多的床休息,咩操勞野都吾 ...

我兒家瞓左1晚床,流血情況好左少少, 兒家4個鐘大約流1/3夜用m巾既血

如果知道BB有心跳我都可能會定d,但7週我淨係得超細胎囊......

希望我學你咁食多d營養野,可以長到胎

多謝你!
Jessicakyy
|
傻豬小恩 發表於 18-8-23 10:31
我兒家瞓左1晚床,流血情況好左少少, 兒家4個鐘大約流1/3夜用m巾既血

如果知道BB有心跳我都可能會定d,但 ...

可能妳遲左排卵,呢個係我剛剛親身經歷。
我以經期手機apps計應該是七週,當我照到時發現真的是遲左足一星期。
有心跳
winkiecoffee
|
加油! 暫時唔好郁住等身體好d先啦, 順其自然, 有冇都係緣份, 唔好太大壓力

祝你同bb 都健康呀~
mofish
|
take care~
terter1110
|
唔好咁擔心,同自己講BB好叻,會痴實你,比多D勇氣自己同BB,加油吖!祝好孕
菩提子
|

樓主..若你真好想做點事, 盡自己能力..除左要配合醫療去做..也要令自己的心堅強起來..
若能夠的,就念"妙法蓮華經觀世音菩薩普門品"吧..又或心常念" 南無觀世音菩薩"
誠心求菩薩保佑你和你的BB平安度過....
只要誠心,若你們有因緣具足,相信一定能順利度過的..心誠則靈..這是身邊不少人成功的..
祝你一切順利..
傻豬小恩
|
Jessicakyy 發表於 18-8-23 11:01

可能妳遲左排卵,呢個係我剛剛親身經歷。

但我日期應該算準的.... 因為今個月淨係交左1次功課,所以都應該係果幾日(emoji)

傻豬小恩
|
winkiecoffee 發表於 18-8-23 11:22
加油! 暫時唔好郁住等身體好d先啦, 順其自然, 有冇都係緣份, 唔好太大壓力

祝你同bb 都健康呀~ ...

好多謝大家既祝福!

我兒家都係平常心,但都會努力安胎,就算最後真係唔得,至少我同呀b都努力過
淳熙媽咪
|
建議你搵個肯保胎既醫生睇下,
我有2次懷孕(7w前)都係大出血,
入急症聽醫生講,順其自然,唔駛臥床,
結果愈流愈多,雖然照到心跳,但就咁白白無左,
今次一知道有左就搵西醫保胎,
開左幾種藥安胎,
我食到依家9w,都無出過血,
原來我就係果一少數缺黃體既人,
好後悔果2次無去搵西醫保胎,
因為bb有心跳,我反而無盡力去保佢