扮工人士

good_pig
|
大家有冇遇過呢

曾經遇過係,成日好似好忙,連放假都要whatsapp返公司跟嘢,又跟d唔跟d, 但同時大量因為私人事件又遲到早退

仲拖住大量工作,又早走左咁,攪到總有嘢卡住響佢度..

到時係能力問題,定係佢有心扮工?
I9528
|
扮忙?
mmmo
|
e..... 你識我個friend 咩?
title 高,總係要扮吓忙,外人睇係能力問題,而且辦公時間去扮自己工多
BBJOJO
|
good_pig 發表於 18-8-23 08:04
大家有冇遇過呢

曾經遇過係,成日好似好忙,連放假都要whatsapp返公司跟嘢,又跟d唔跟d, 但同時大量因為私 ...

有,公司有ed人
Myluckybaby
|
大家有冇遇過呢

曾經遇過係,成日好似好忙,連放假都要whatsapp返公司跟嘢,又跟d唔跟d, 但同時大量因為私 ...

我公司有同事返8點9,8點50返到公司他他條吃完個豐富早餐,然後上網、淋花,跟住去洗下杯,去下廁所照鏡,正式坐低開工係10點。但放工會專登遲半個鐘走,勤力下俾老細睇。呢d算係乜?
wcpcelia    發表於 18-8-24 17:21
333s    發表於 18-8-23 08:50
good_pig
|
I9528 發表於 18-8-23 08:17
扮忙?

扮日理萬機卦...

跟住又話手機收唔曬d email咁咁咁,所以覆d唔覆d...
blackypurin
|
Myluckybaby 發表於 18-8-23 08:30
我公司有同事返8點9,8點50返到公司他他條吃完個豐富早餐,然後上網、淋花,跟住去洗下杯,去下廁所照鏡, ...

咁唔算好過份嘅,香港地好難夠鐘即閃
good_pig
|
mmmo 發表於 18-8-23 08:25
e..... 你識我個friend 咩?
title 高,總係要扮吓忙,外人睇係能力問題,而且辦公時間去扮自己工 ...

其實真hea都冇人理啦,高層咪分比下面做

我覺得放假唔check email天經地義
good_pig
|
Myluckybaby 發表於 18-8-23 08:30
我公司有同事返8點9,8點50返到公司他他條吃完個豐富早餐,然後上網、淋花,跟住去洗下杯,去下廁所照鏡, ...

都係扮工人士
Freesia_cat
|

我以前有個舊同事,見佢lunch time又唔食嘢話好忙要做嘢,晚晚ot到好夜,開頭仲以為佢好勤力,仲特登幫佢做多少少嘢(即可能本身有d同佢50/50分,結果我幫佢睇哂100%)…… 點知發現事實並非如此,佢其實長期只係坐在mon前發呆,令佢自己要用人地3至4倍嘅時間完成工作,扮哂勤力扮哂多嘢做,枉我仲好心幫佢。結果因為俾我地發現真相,呢個人當然做唔長啦!
cheung2000
|
公司有同事每日都會去唔同位吹水,每次起碼吹一個鐘先走,真係配服佢上司點解可以忍受個下屬成日唔喺位,亦配服佢點解可以講咁耐
333s    發表於 18-8-23 08:50
good_pig
|
Freesia_cat 發表於 18-8-23 08:35
我以前有個舊同事,見佢lunch time又唔食嘢話好忙要做嘢,晚晚ot到好夜,開頭仲以為佢好勤力,仲特登幫佢做 ...

類似...

佢自己晏返啦,跟住攪到12:50就去阻佢d下屬食飯啦,咁1:50 佢就好似好辛苦咁一路杯麵一路做啦,3點幾突然話好頭疼,5點鬆d話要早走少少....

突然響8點又whatspp 其他人各樣各樣
Freesia_cat
|
good_pig 發表於 18-8-23 08:40
類似...

佢自己晏返啦,跟住攪到12:50就去阻佢d下屬食飯啦,咁1:50 佢就好似好辛苦咁一路杯麵一路做啦,3 ...

好彩我個舊同事唔係supervisor級,所以無得阻人食飯同點人做嘢。但佢都係成日遲到,話列車故障一類,我心諗真有列車故障,一睇MTR apps就知啦!而且我地都係搭地鐵返(同一條線),個個順利返到公司,但佢差不多日日遇到列車故障? 用埋d咁蠢嘅理由。
brindlewin
|
大家有冇遇過呢

大多數......組織能力問題。

扮工一族,放假就不扮了。
Myluckybaby
|
blackypurin 發表於 18-8-23 08:33
咁唔算好過份嘅,香港地好難夠鐘即閃

問題係我地公司個個准時收工既,佢上面嗰兩位上司因為佢咁已有微言,暗示佢准時收工,但佢話自己反正返到屋企冇野做所以冇所謂。因為佢唔走佢兩位上司唔好意思早過下屬走,成日見到佢兩個上司遲佢一、兩分鐘放工,無奈下屬要係section head面前扮野都無計。
TMC3012
|
有 而家公司就有一個
比佢拖慢晒
YAC0601
|
間間公司都有呢啲人。
我以前有個呀姐一日八個鐘都係度㩒電話,放工例必OT1-1.5hrs,扮忙扮盡責!問佢乜都唔知乜都唔識,最後比人炒左。
chowqv
|
唔使寫字樓,連做洗碗,廚房…都有大量呢種"扮工"人士。最多係唔遲到,但有咩就早閃…
good_pig
|
brindlewin 發表於 18-8-23 08:44
大多數......組織能力問題。

扮工一族,放假就不扮了。

咁又係,佢應該係分唔到輕重
yucl_hk
|

講堅, 依d人做高層材料

上位就係依d人